Persepolis

Marjane Satrapi

Första delen följer den nyfikna och upproriska flickan Marjis uppväxt åren precis innan och efter den islamiska revolutionen. Hon är uppvuxen i ett vänstersinnat hem och är övertygad om att hon kommer att bli profet. När revolutionen börjar dra igång blir hon istället intresserad av Karl Marx, likar han inte Gud lite i ansiktet förresten? Och hur kan hennes föräldrar vara ute och demonstrera för frihet och socialism om de samtidigt har en husa?

Oroligheterna tilltar och när Marjis släktingar börjar fängslas och försvinna under mystiska omständigheter skickar föräldrarna Marji till Europa för att slutföra skolan. Det är inte längre säkert att vara kvar i Iran. I andra delen av boken målas ett liv i exil upp, Marji bor i Wien och är en ung kvinna. Hon fortsätter vara en rebell, nu i vuxen tappning. Men hon drömmer om Iran. När hon till slut får chansen att återvända är både allting och ingenting som hon lämnade det.

Inget annat serieverk har med så mycket humor, värme och skärpa lyckats skildra de historiska händelser som lett till det auktoritära Iran vi känner idag. I och med protesterna till följd av mordet på den unga kvinnan Jina Mahsa Amini den 16 september 2022 av iranska polisen är Persepolis skrämmande aktuell igen. För den som vill få en utförlig och lättbegriplig introduktion till dagens Iran är den omistlig.
I svensk översättning av Gabriella Theiler.

Utgiven januari 2023. Kartonnage, 350 sidor.

SAGT OM BOKEN:

Hon är både respektlös och vördnadsfull, på samma gång rebellisk och traditionsvårdande.

Parisa Amiri i Vi Läser

Det är imponerande hur författaren med ett enkelt språk, svartvita lustiga figurer och barnets blick lyckas förklara Irans komplexa historia så att såväl vuxna som unga kan förstå och drabbas av berättelsen. Teckningarna är enkla men väldigt berörande, karaktärerna gestaltas mycket utifrån sina ansikten och miljöerna är avskalade med några få talande objekt. Helhetsbetyg: 5

Virve Ivarsson i BTJ-häftet 6, 2023

OM Marjane Satrapi

Marjane Satrapi (مرجان ساتراپی), född 1969, är en iransk-fransk konstnär, serieskapare och regissör.

Hennes boksvit Persepolis om uppväxten i Iran under och efter revolutionen betraktas som en modern klassiker. Persepolis har filmatiserats och givits ut på svenska flera gånger. Även hennes serieromaner Kyckling med plommon och Broderier har översatts till svenska.

2019 regisserade hon den brittiska spelfilmen Marie Curie: Pionjär. Geni. Rebell.


Alla våra böcker


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Den naturliga komedin

Ulla Donner

I Finlandiaprisade Ulla Donners Den naturliga komedin rör sig ett vilset löv och en dryg svamp genom helvetets olika kretsar av ödsliga kalhyggen. RECENSIONSDAG: 14:e september 2023.

Alltsammans utmynnar i en storartad betraktelse över hur vi som människor är smärtsamt medvetna om både vår samhörighet med den komplexa natur som omger oss, samtidigt som vi verkar vara hjälplöst låsta i en skoningslös rovdrift på densamma. Och hur liten men ändå viktig ens egen roll kan vara för att bära hoppet vidare.

Lasse Garoff, svenska Yle

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)