Extrem lägerskola

Eva Björkstrand

Vår situation var utan tvekan speciell. Vi bosatte oss under jord, alla av sina unika anledningar.

Vi ville bortom allt. Vi ville inåt, nedåt, utåt. Den övergripande känslan var att jorden var i upplösning. Men ingen visste säkert, ingen ville gå upp och se efter.

Det var jag, gjord av papper, kött och blod.

Kaninen, okomplicerad bakgrund. Stöpte stearinljus och målade tid som passerat i tusch.

Sorken. Ansvarig för russinförrådet. Oumbärlig.

I Eva Björkstrands minimalistiska drama Extrem lägerskola gräver ett antal individer i djurskepnad ner sig under jord. Övertygade om att jorden är i upplösning samlas de för att skapa sig ett liv under jord i grottsystem med ransonerad kost bestående av russin och kaffe. De ägnar sig åt att gräva, leka antiken, bygga tempel, knacka fram bilder i berggrunden och att spela kort för att hålla hjärnan aktiv ända in i döden.

När två av de medverkande begår självmord ställs allt på ända. Från att ha levt i en näst intill rofylld dödskult tar deras tillvaro en annan riktning. En ny kris utlöses i den befintliga krisen och de hanterar sin sorg genom att gräva tills de når en bergart som till en början verkar vara omöjlig att ta sig igenom.

Extrem lägerskola är en vacker, humoristisk och poetisk seriehistoria om undergång, överlevnad och sökandet efter gemenskap. I ton och tema påminner den en smula om Harry Martinsons Aniara, men är i slutändan en helt unik bildberättelse av en av Sveriges mest egensinniga serieskapare och konstnärer som arbetar med såväl serieromaner som målning och screentryck. Oavsett uttrycksform arbetar Eva Björkstrand oftast med antropomorfa djur, och med återkommande teman om hot, hopp och eskapism.

Utgiven april 2024. Hårdpärm, 144 sidor.

SAGT OM BOKEN:

PRESSBILDER:

OM Eva Björkstrand

Eva Björkstrand är född 1975 och bosatt i Malmö. Hon debuterade med Kioskvältaren 2006 (Kartago Förlag). Därefter följde Lokal dimma 2011 (Kolik Förlag) och Rymma hem 2013 (Kolik förlag). Hon är utbildad på olika folkhögskolor samt Konsthögskolan Valand i Göteborg och Det Kongelige Danske Kunstakademiet i Köpenhamn.
Våren 2024 är Eva Björkstrand aktulle med boken Extrem lägerskola på Galago.


Alla våra böcker


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Club Lonely

Pelle Forshed

Pelle ForshedClub Lonely är en verklighetsnära serieroman om att tappa hoppet och att känna sig passé. Med enkla färger, en klar linje och ett otroligt driv tecknar Forshed en berättelse om Stockholm, självtvivel och ängslighet. Både gripande, spännande och rolig! Utkommer 16:e september. Recensionsdag 24:e september.

Läs mer om boken »

Folkbokförd i rännstenen

Tommy Sundvall

Folkbokförd i rännstenen gör Tommy Sundvalls rebelliska lowlife-trio Morris, John och Hunter comeback. Ännu en gång gör de allt de kan i sin ständiga jakt på pengar. Det blir en flippad färd genom en surrealistisk samtid. Utkommer 15:e augusti. Recensionsdag 22:a augusti.

Läs mer om boken »

Extrem lägerskola

Eva Björkstrand

Extrem lägerskola är en poetisk seriehistoria om undergång, överlevnad och sökandet efter gemenskap. I ömsint stiliserade och humoristiska bilder berättar Eva Björkstrand med en lågmäld desperation om kriser och om hopp.
Släpps 10:e april. Recensionsdag: 21:a april.

Det hela blir som en Aniara i underjorden, där förtvivlade människor utan riktning försöker hålla ledan och meningslösheten stången.

Jerry Määttä i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Anders Annikas (vik. chefredaktör) Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: anders[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)