Fallet

Mikael Ross

En ung man med mental funktionsnedsättning får sin värld kullkastad när hans mamma drabbas av en stroke. En främmande man kommer dessutom och säger att han inte längre kan bo kvar i sin lägenhet. Han måste flytta från staden till ett vårdhem på en plats han aldrig ens hört talas om. För första gången i sitt liv blir Noel tvungen att klara sig på egen hand. Vem kan han lita på? Vem kan kan ty sig till?

I Tyskland finns det en liten stad som heter Neuerkerode. Den är till stor del befolkad av personer med funktionsnedsättningar som även administrerar mycket av det dagliga – restaurangen, baren, matbutiken. Det är en unik och fantastisk plats och det är här Fallet utspelar sig.

Neuerkerode grundades i slutet av 1800-talet, när nazisterna kom till makten drabbades som bekant även funktionsnedsatta. Nazisternas eutanasiprogram innebar såväl plågsamma medicinska experiment som mord, med argumentet att människorna var idioter eller rasmässigt degenererade.

Serietecknaren Mikael Ross började besöka Neuerkerode 2016. I två års tid lärde han känna stadens invånare och tog in deras berättelser. Resultatet blev en stark serieroman som med sällan skådad intensitet och äkthet skildrar funkispersoners liv.

Sett ur Noels perspektiv med humor och empati erbjuder Fallet en ovanlig insyn i en funktionsvarierad pojkes coming of age-berättelse. Mikael Ross har skapat en förtrollande historia som låter funkispersonerna själva tala med läsaren.

För den svenska översättningen står Linus Kollberg.

Utgiven augusti 2023. Mjukband med flik, 136 sidor.

SAGT OM BOKEN:

Fallet är lika mycket en omsorgsfull berättelse om en person med en särskild blick på tillvaron som av staden Neuerkerode och dess dramatiska historia. /.../ Det är vackert, roligt och sorgligt om vartannat. Och den sparsmakade texten ackompanjerar bilderna perfekt. Helhetsbetyg: 4.

Martin Dahlén i BTJ-häftet 7, 2023

Boken är helt underbar från första till sista rutan där Mikael Ross fångat både svårt mörker och fantastiskt ljus, villkorslös glädje och djupaste sorg. Ross bakar även in den fruktansvärda tiden i historien då nazisternas Eutanasiprogram drabbade byn särskilt hårt. /.../ Berättelsen bjuder på en bergochdalbana av känslor utan motstycke som suger in en totalt och även om den tar slut så vill man ha mer och jag hoppas att vi en gång får läsa fortsättningen på alla öden och äventyr hos Neuerkerodes invånare.

Andreas Mars på Shazam

PRESSBILDER:

OM Mikael Ross

Mikael Ross (f. 1984) är en tysk serietecknare och skräddare. Han föddes i München men bor och verkar i Berlin. Ross var den första mottagaren någonsin av stipendiet för serieskapande som utdelas av Berlins kulturförvaltning. Fallet vann Max und Moritz-priset för bästa tyska serie 2020 och har givits ut i bland annat USA, Frankrike, Brasilien, Tjeckien och Sydkorea.


Alla våra böcker


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Den naturliga komedin

Ulla Donner

I Finlandiaprisade Ulla Donners Den naturliga komedin rör sig ett vilset löv och en dryg svamp genom helvetets olika kretsar av ödsliga kalhyggen. RECENSIONSDAG: 14:e september 2023.

Alltsammans utmynnar i en storartad betraktelse över hur vi som människor är smärtsamt medvetna om både vår samhörighet med den komplexa natur som omger oss, samtidigt som vi verkar vara hjälplöst låsta i en skoningslös rovdrift på densamma. Och hur liten men ändå viktig ens egen roll kan vara för att bära hoppet vidare.

Lasse Garoff, svenska Yle

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)