Nyutgåva

Pojken i skogen

Mats Jonsson

En prisbelönt uppväxtskildring i serieform, en omtumlande berättelse om den barndom där lyckan är granne med helvetet och gränsen mellan offer och förövare snabbt kan suddas ut.

Pojken i skogen berättar Mats Jonsson om sin barndom, från de allra första minnena fram till dagen han börjar gymnasiet. Han grubblar, är rädd och skamsen, blir mobbad, mobbar, lyssnar på hårdrock och spelar TV-spel, älskar en katt, gör en svindlande upptäckt om sin familjs historia, får veta att det han gör i duschen kallas ”att onanera” och blir ännu mer skamsen, bajsar på sig, går på minidisco och möter döden. Allt mot en fond av träkåkar, nedläggningshotade industrier och Ångermanlands täta granskog.

Humorn och den självutlämnande ärligheten känns igen från Mats Jonssons förra serieroman, den hyllade Hey Princess, men här är anslaget svartare och mer poetiskt.

Pojken i skogen belönades med Norrländska litteraturpriset och Urhunden för 2005 års bästa svenska seriealbum. Denna nyutgåva innehåller en fyllig intervju med författaren.

Utgiven mars 2018. Mjukband, 250 sidor.

SAGT OM BOKEN:

Det är ensamt att vara barn. Fast vi varit det på så likadana sätt. Och allt det vet Mats Jonsson. Fortfarande. Som om det hände honom nu.

Jessika Gedin i Elle

PRESSBILDER:

OM Mats Jonsson

Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har givit ut de självbiografiska serieromanerna Unga norrlänningarHey PrincessPojken i skogenI detta satans rum och Mats kampPojken i skogen belönades med Norrländska litteraturpriset och Urhunden för 2005 års bästa svenska seriealbum. Hey Princess har även givits ut i USA. Han har även givit ut den 26-sidiga prosaboken Apburen (Orosdi-Back 2012) och barnboken Monstren i skogen (Alfabeta, 2013). 2003-2018 var han redaktör för Galago, han har även medverkat med serier och texter i tidningar som Dagens Nyheter, Aftonbladet och Arbetet. 2017 nådde Mats en ny och större publik med Nya Norrland, om den växande klyftan mellan stad och landsbygd och den ekonomiska och befolkningsmässiga dräneringen av framförallt Norrlands inland.

Hösten 2021 utkom När vi var samer där Mats Jonsson berättar sin egen samiska historia och hur det gick till när svenska staten utplånade skogssamerna som kulturell grupp för att ge plats åt nybyggare och skogsbolag. Som första serieroman någonsin nominerades den till Augustpriset i den skönlitterära kategorin.

Intervjuförfrågningar: sofiao@ordfrontforlag.se


Alla våra böcker


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Göteborgssyndromet

Sanna Kullin

Göteborgssyndromet är en serieroman om att glömma bort hela sitt liv till förmån för en fantasi. Med stor humor och underbart svängiga 70-talsdoftande bilder tecknar debuterande Sanna Kullin både en bild av Göteborg och av att famla omkring i livet som 20-någonting. Utkommer 24 januari. Recensionsdag 29 januari.

Stilen är högst personlig och uttrycksfull, till synes inspirerad av den alternativa undergroundrörelsen inom seriekonsten på 1960- och 1970-talen, indikerad av en sekvens som helt tydligt är en pastisch på en serie av Robert Crumb. Berättelsen är ett intrikat porträtt av hur en förälskelse kan få en att agera irrationellt.Rekommenderas. Helhetsbetyg: 4.

Fredrik Strömberg i BTJ 3/2025

Läs mer om boken »

Äventyr för 9-12!

Klara - Tvättbjörnarnas stad

Fabian Göranson

Nytt spännande äventyr från Fabian Göranson! Tvättbjörnarnas stad är första delen i en trilogi om Klara. Den är ett storslaget äventyr bland förfallna hus, sjaviga människor och onda ingenjörer. Det är en värld där gäng av utklädda gatubarn strider mot varandra men där de största hotet egentligen är vuxenvärlden med den fanatiske doktor Nuragen i spetsen.
Utkommer 24 januari. Recensionsdag 30 januari.

närmare 180 sidor med myllrande gator och torg, färglagda med akvarell och gouache och som lockar ögat och kittlar nyfikenheten. Texten är berättande och placerad i rutor ovanpå bilderna, men det är i bilderna det riktiga engagemanget finns. Helhetsbetyg: 4

Anna Bjurström i BTJ 2/2025

Läs mer om boken »

Kattflickan och andra berättelser

Anneli Furmark

I fem sällsamma noveller skildrar Anneli Furmark stilla uppbrott genom livets alla skeden. Med den känsla för färg, stämning och humor som bara Furmark har berättar hon om det stora i det lilla. Om frukostflingor, skräck, tegelhus och prydnadsföremål – om kärlek, krig och fred. Och om död. Utkommen.

En verklig pärla för Anneli Furmark-fantaster /.../ Det är Furmarkskt gåtfullt och med sedvanlig hyperkänsla för vardagsdetaljerna som nålar fast berättelsen, allt mot en fond av ett lika signifikant och starkt landskapsmåleri.

Sara Meidell i Västerbottens-Kuriren

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow, chefredaktör Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson, förläggare Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)