Boltzius - En opera i två akter

David Liljemark

David Liljemarks bok Boltzius (2009) var en dramadokumentär tecknad serieroman med ett omfattande kulturhistoriskt appendix. Boken beskrevs som ”en otroligt fängslande berättelse”, ”ett fantastiskt storverk”, ”hejdlöst rolig” och ”en forskarbragd!”. Forskargärningen fortsatte i Boltzius Vol. 2 (2014).

Nu har David Liljemark skrivit och spelat in demoskisser till en dramadokumentär opera i två akter om sin farmors farbror, helandepredikanten Fredrik August Boltzius (1836-1910). Denna bok innehåller librettot med kommentarer.

Storyn består av tragik, komik, värmländska, kristen fanatism, medicinskt vådlig faktaresistens, grupptryck, polariserad press, visselblåsare, samtida satirvisor, psalmer och några av Boltzius’ egna sånger. En mosaik för att fånga både människan Boltzius och fenomenet boltzianismen.

F.A. Boltzius var ett barskt, enfaldigt och bibelfanatiskt original från Värmland, en före detta dräng och lumpsamlare som blev (ö)känd i mitten av 1880-talet för sin påstådda förmåga att med Guds hjälp bota alla möjliga sjukdomar med böner och oljesmörjning – om patienten ”hade troa”. Bland såväl allmoge som adel, ända upp i kungahuset och även utrikes spreds fantastiska historier om gudomliga mirakel: blinda kunde se, döva höra och lama gå!

Åtskilliga samtida rapporterade dock att Boltzius’ så kallade underverk endast var falska inbillningar, bedrägerier och självbedrägerier. Redan utsatta personer skuldbelades för sin ”bristande tro” och for ytterligare illa. Men mytbygget om Boltzius’ helbrägdagörelser hålls trots detta fortfarande vid liv i vissa religiösa kretsar, av boltzianer som än idag refererar till Boltzius som en helig ”gudsman”.

Utgiven mars 2024. Mjukband, 118 sidor.

PRESSBILDER:

OM David Liljemark

”David Liljemark? Han är bäst.”
– Martin Aagård, Aftonbladet.

”Den skarpa humorn är ofta utmanande, men Liljemark är allt annat än en vanlig provokatör. Han håller inte med de kollegor som menar att satir ska ”slå åt alla håll” och därmed inte bryr sig om vilka åsikter de kan verka stå för, vems ärenden de springer; ”som en uthyrbar clown”. Hos en satiriker med integritet anar man istället avsändaren bakom verket, en person med egna åsikter, och den typen av satiriker är Liljemark. Och en konstnär ut i fingerspetsarna.”
– Frida Lindström, Värmlands Folkblad, om David Liljemarks underbara värld.

David Liljemark, född 1973 i Karlstad och bosatt i Stockholm, debuterade i bokform med Inte ett rätt (1996) och har sedan dess publicerat ett flertal seriealbum. Liljemark har publicerats i en stor mängd tidningar, bland andra DN, NWT, Galago, MegaPyton, Svenska MAD, Dagens ETC och Ordfront Magasin. Han är även verksam som konstnär, filmare och musiker. Våren 2010 visades hans uppmärksammade dokumentärfilm Jakten på Bernhard i SVT. 2009 utkom Boltzius och 2013 kom uppföljaren Boltzius vol 2.

2018 utkom han med mastodontverket David Liljemarks underbara värld.

2014 blev han utnämnd till Årets Värmlandsförfattare med motiveringen:

”David Liljemark är en av Sveriges mest produktiva och nyskapande serietecknare. Med serieromanen om helbrägdagöraren Boltzius har han lyft genren till en helt ny nivå. Det är en våldsamt komisk historia, som också är ett fantastiskt kulturhistoriskt dokument – berättad dessutom på värmländska.” – Region Värmland


Alla våra böcker


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Tre män funna mördade i Klippan

Max Hebert och Steve Nyberg

En stilla septembermorgon 1999 hittas tre män mördade i ett naturområde i utkanten av skånska Klippan. De har alla tre skjutits på nära håll. Några dagar senare grips den lokale musikentreprenören Ricard, han döms mot sitt nekande för morden. I denna dokumentära serieroman berättar deras närstående om livet före och efter det som hände. Det är en bok om kärlek, förtvivlan, hat, sorg och att leva vidare. Utkommer 29 april. Recensionsdag 7 maj.

Läs mer om boken »

Ett år av apokalyptiskt tänkande

Linda Spåman

Ett år av apokalyptiskt tänkande är en mörk komedi, en tragikomisk feelbad som i expressiva bilder pratar om döden, livet, kärlek och såriga relationer. Men framför allt handlar den om att själv få välja hur livet ska sluta.
Utkommer 27 mars. Recensionsdag 14 april.

Spåman har en säregen, skissartad, färgstark och uttrycksfull stil som passar berättelsen perfekt. Detta är utan tvekan Spåmans bästa bok hitintills; personlig, konstnärlig och drabbande. Helhetsbetyg: 5

Fredrik Strömberg i BTJ 8/2025

Läs mer om boken »

Göteborgssyndromet

Sanna Kullin

Göteborgssyndromet är en serieroman om att glömma bort hela sitt liv till förmån för en fantasi. Med stor humor och underbart svängiga 70-talsdoftande bilder tecknar debuterande Sanna Kullin både en bild av Göteborg och av att famla omkring i livet som 20-någonting. Utkommer 24 januari. Recensionsdag 29 januari.

Sanna Kullin från Landvetter lyckas verkligen förvalta serieromanens möjligheter att berätta i bilder och inte bara fläska på med för mycket text – och jobbar också bra med just dialoger och klipp. Som en film zoomar den in och ut ur olika scener och stämningar. Och staden Göteborg, med dess många välkända och emblematiska miljöer, spelar alltså en framträdande roll.

Jenny Högström i Göteborgs-Posten

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow, chefredaktör Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson, förläggare Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se
International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)