Galagoboken

Rolf Classon

Historien om Galago är mer än en berättelse om en serietidning. 1979 grundade Rolf Classon, Olle Berg och Kerold Klang den punkiga och genreöverskridande tidning som upprört och roat Sverige i över 40 år. ”Tidsmagasinet” kallades den då, och innehöll såväl poesi som fotoreportage och serier som många tyckte var konstiga.

Från väckelsemötena i barndomens pingströrelse över vilda kulturfester på Gärdet till etablerad förläggare i kostym, berättar Rolf Classon sin och Galagos tätt sammanvävda historia.

På Stockholms (då ogentrifierade) gator susar Rolf fram och plockar upp serietecknare, poeter, fotografer och annat löst folk på vägen mot det som skulle bli en av landets mest inflytelserika satir- och serietidning.

Här möter vi en tonårig Joakim Pirinen som är så blyg att han vägrar träffa redaktören utan lämnar sina serier i brevlådan utanför sina föräldrars hus. Den norske mytomspunne konstnären Hariton Pushwagner som Rolf fiskar upp när han trillat i vattnet på en båtfest. Lena Ackebo som visar sig vara den enda i seriegänget som kan räkna, Katarina Frostensson som skriver poesi till tidningen och en lång radda udda existenser som på 1980-talet präglade kulturlivet i Stockholms innerstad, i rivningskontrakt och skruttiga lägenheter.

Rolf Classon berättar om Säpo-bevakningen efter att Christer Pettersson hängde på redaktionen, praktikanten som smygbodde bland kartongerna i källaren, Galagopartiet de glada, och så alla fester… Rolf Classon blev utesluten ur FNL-rörelsen på grund av att han var mer intresserad av att ordna fester än av det vietnamesiska folkets kamp.

Men det var inte bara fest som skapade Galago, det var outtröttligt arbete med reprokameror och att rita en egen logotyp med inspiration från ett havregrynspaket. Det var en förmåga att nosa sig till unika begåvningar och en osviklig känsla för vad som ligger i tiden, såväl konstnärligt som affärsmässigt. Rolf Classon berättar om bildandet av förlaget Tago och succéerna med Socker-Conny, Arne Anka och Rocky, och Bokmässan i Göteborg där Galago var med som självklar samarbetspartner från allra första början.

Boken är gjord i tätt samarbete med formgivaren Kalle Mattsson, som även formger tidningen Galago så som den ser ut i dag.

Utgiven april 2023. Mjukband, 308 sidor.

SAGT OM BOKEN:

Mångårige chefredaktören Rolf Classon beskriver i sin förstklassiga Galagoboken anekdotiskt, metodiskt och väldigt roligt skälen till att man bör skrota narkomanplanerna för att istället driva en tidning. /.../ Detta är årets serievälgärning. Helhetsbetyg 5

Thomas Jonsson i BTJ 14, 2023

Om du någon gång undrat varför den svenska seriescenen ser ut som den gör så finns svaret här.

Tidningen Journalisten

PRESSBILDER:

OM Rolf Classon

Rolf Classon, föddes 1952 på Reimersholme i Stockholm, startade Lidingö Musikfront tidigt 1970-tal och därefter Galago, Tago och Kartago Förlag. Han nystartade tidskriften MAD 1995. Rolf Classon har under åren även arbetat på Schibsteds, Bonnierförlagen och Ordfront förlag. Han gick i pension 2017 och flyttade till Österlen där han arrangerar Skillinge Seriefestival sedan 2018.


Alla våra böcker


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Club Lonely

Pelle Forshed

Pelle ForshedClub Lonely är en verklighetsnära serieroman om att tappa hoppet och att känna sig passé. Med enkla färger, en klar linje och ett otroligt driv tecknar Forshed en berättelse om Stockholm, självtvivel och ängslighet. Både gripande, spännande och rolig! Utkommer 16:e september. Recensionsdag 24:e september.

Läs mer om boken »

Folkbokförd i rännstenen

Tommy Sundvall

Folkbokförd i rännstenen gör Tommy Sundvalls rebelliska lowlife-trio Morris, John och Hunter comeback. Ännu en gång gör de allt de kan i sin ständiga jakt på pengar. Det blir en flippad färd genom en surrealistisk samtid. Utkommer 15:e augusti. Recensionsdag 22:a augusti.

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Anders Annikas (vik. chefredaktör) Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: anders[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)