Jag älskar Astrid Lindgren

Elin Lucassi

Läs ett smakprov här!

Ylva har nyligen blivit fråntagen sitt barn. Hon ser tecken och samband överallt. Nummer. Namn. Situationer. I sitt psykotiska tillstånd kopplar hon ihop sitt liv med Astrid Lindgrens. Hon känner själsligt band till kvinnan som liksom hon blev separerad från sin son.

För att närma sig Astrid skaffar hon plats på en guidad rundtur i hennes hem. Där stjäl hon ett par glasögon som ligger på hyllan ovanför Astrids säng och börjar bära dem. Hon har inget synfel men den förvrängda tillvaron känns tryggare och mer normal än den faktiska verkligheten. Långsamt men stadigt förskjuts gränserna för vad som är normalt.

Elin Lucassis Jag älskar Astrid Lindgren är en originell och rörande serieberättelse med fantastiskt driv.

Så här säger Elin Lucassi själv om hur hon fick idén till boken:

Det började med att jag gick på en guidad visning i Astrid Lindgrens hem. Hela gruppen hamnade gemensamt i ett tillstånd av vördnad på något vis. Jag har ett foto där hela besöksgruppen andäktigt står vid den slitna fläcken i golvet vid Astrids säng. Som att vi stod vid en helig plats. Jag var också uppfylld.
 
Det var intressant med krocken mellan det andäktigt nästan religiösa och det vardagliga. ”Här är en skål från Jeltsin och här ligger hennes gamla locktång och en korsordsbilaga.” Dessutom har Astrids lägenhet vinklar och vrår och draperier och hemliga hörn som väcker tankarna att ”här skulle man vilja stanna kvar över natten.”

Utgiven oktober 2023. Mjukband med flik, 160 sidor.

SAGT OM BOKEN:

Huvudkaraktärens psykiska mående blir allt sämre och kulminerar i slutet av serien i tragedi. Ett väldigt läsvärt inlägg /.../ ritat med Lucassis igenkännliga tecknarstil. Helhetsbetyg: 4.

Sanne Persson, BTJ-häftet 23, 2023

OM Elin Lucassi

Elin Lucassi (född 1977) har givit ut de feministiska humorböckerna Jag är den som är den och Synd på Kartago förlag. Hon blev känd för en stor publik med sina samtidskommenterande satirteckningar på sajten Politism med en kvarts miljon läsare i veckan, har stående uppdrag för flera tidskrifter och står bakom historiens enda tecknade omslag till tidningen Mitt i Stockholm. Hon tecknar även regelbundet sin självbiografiska humorstrip ”Rit-Lucassi”. 2019 släppte hon på Galago förlag den hyllade, tecknade långnovellen Ert blod på mina broddar.

I mars 2020 började Elin Lucassi föra en tecknad dagbok om livet under Coronapandemin. Ett år senare kom den kritikerrosade Karantändagboken ut på Galago.

Hösten 2023 är Elin Lucassi åter bokaktuell, nu med seriekortromanen Jag älskar Astrid Lindgren. Boken handlar om en kvinna som blivit fråntagen sitt barn och i sin sorg går in i en psykos som gör henne besatt av Astrid Lindgren.

För högupplösta pressbilder, kontakta sofia.olsson@ordfrontforlag.se


Alla våra böcker


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Extrem lägerskola

Eva Björkstrand

Extrem lägerskola är en poetisk seriehistoria om undergång, överlevnad och sökandet efter gemenskap. I ömsint stiliserade och humoristiska bilder berättar Eva Björkstrand med en lågmäld desperation om kriser och om hopp.
Släpps 10:e april. Recensionsdag: 21:a april.

Läs mer om boken »

Mors dag

Klara Wiksten

Det här är berättelsen om mammor som dör alldeles för tidigt, men framför allt om barnen som blir kvar och växer upp. I 13 personporträtt berättar Klara Wiksten om sorg, med empati, fingerstoppskänsla och humor. Släpps 13:e mars. Recensionsdag 21:a mars.

Läs mer om boken »

Mjölk och människor

Matilda Josephson

En rolig och kärleksfull serieskildring av vardagen i en mataffär. Här möts original som Juicemannen, Pionkvinnan, Leona och den darriga damen med fluga. Och alla möter de Matilda, som sitter i kassan.
Recensionsdag 24:e januari 2024.

Ändå genomsyras Mjölk och människor av en kärlek, rentav vördnad, inför de som vågar vara annorlunda. Excentrikerna, mytomanerna, sökarna, siarna – alla får de gott om plats i Josephsons matbutik./.../Porträtten i sig är ofta inkännande, empatiska eller bara nyfikna.

Alexandra Sundqvist i Dagens Nyheter

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Anders Annikas (vik. chefredaktör) Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: anders[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)