Den ömma modern

Klara Nordin Stensö

Klara är gravid med sitt första barn. Allt känns självklart och oproblematiskt. Men förlossningen blir traumatisk och när Klara ska göra det mest grundläggande av allt: mata sitt barn, så går det inte.

 Den ömma modern är en självbiografiska serieroman där Klara Nordin Stensö tecknar sina egna erfarenheter av att föda barn och att amma, och krocken mellan förväntning och krass verklighet. Brösten ömmar och beter sig konstigt, en hurtig barnmorska klämmer och knådar och ungen vägrar äta. Olika amningsalternativ utforskas, nätterna blir kortare och kortare och stormen som hon och maken Isak kämpar emot för fullt blir allt kraftigare.

Skickligt väver hon samman sin egen berättelse med politik och konstföremål kring amning
genom historien. En femtusen år gammal egyptisk kalkstensstaty av en ammande kvinna stirrar stumt uppfordrande på Klara och hennes misslyckande. Viktiga män, från Aristoteles till Rousseau, har givetvis också haft åsikter även om amning. Det är inte undra på att Klara känner sig som världens sämsta mamma.

Det dåliga samvetet gnager i Klara när hon vill flaskmata sitt barn, WHOs strikta riktlinjer måste ju betyda någonting! Och inte vill hon bidra till Nestlé vars mjölkersättningskampanjer fick fattiga kvinnor att välja bort amningen och blanda ersättning med smutsigt vatten!

I det stormiga havet av pigga råd och förnumstiga tips blir bästa vännen Lina en livboj. Hon har gått igenom samma sak och tar Klaras känslor av misslyckande med ro.

De svartvita illustrationerna leker och tänjer på kroppens linjer, lika komiska som melankoliska. Känslorna manifesteras fysiskt. Ändå lyser hoppfullheten och kärleken till barnet starkt mitt i den överväldigande kampen med, och mot, kroppens förutsättningar.

Utgiven april 2023. Mjukband med flik, 160 sidor.

SAGT OM BOKEN:

Det är en humoristisk skildring men också bokstavligt blodigt allvar som tar plats på de svartvita sidorna i Klara Nordin Stensös självutlämnande bok. Helhetsbetyg 4.

Camilla Bergvall i BTJ-häftet 11, 2023

OM Klara Nordin Stensö

Klara Nordin Stensö (f. 1991 i Stockholm) debuterade våren 2022 med Den lilla lilla sjöjungfrun och har bland annat gjort illustrationer till krönikor i New York Times och kampanjer för Röda Korset. Hon har dessutom animerat kortfilmer till Jujja & Tomas Wieslanders kända barnvisor.

Klara Nordin Stensö har en examen i Grafisk form och illustration från Konstfack. Hon är också utbildad systemvetare.

Författarfoto: Mimmi Nordin


Alla våra böcker


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Club Lonely

Pelle Forshed

Pelle ForshedClub Lonely är en verklighetsnära serieroman om att tappa hoppet och att känna sig passé. Med enkla färger, en klar linje och ett otroligt driv tecknar Forshed en berättelse om Stockholm, självtvivel och ängslighet. Både gripande, spännande och rolig! Utkommer 16:e september. Recensionsdag 24:e september.

Läs mer om boken »

Folkbokförd i rännstenen

Tommy Sundvall

Folkbokförd i rännstenen gör Tommy Sundvalls rebelliska lowlife-trio Morris, John och Hunter comeback. Ännu en gång gör de allt de kan i sin ständiga jakt på pengar. Det blir en flippad färd genom en surrealistisk samtid. Utkommer 15:e augusti. Recensionsdag 22:a augusti.

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Anders Annikas (vik. chefredaktör) Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: anders[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)