Allas lika mellangärde är en vacker, sorglig, rolig och löjlig bok som vrider och vänder på ordspråk och talesätt. Sara Granér använder allsköns tekniker, från oljemålning till broderi, för att skapa sitt eget universum av bild och text.
Skämta med ord kan de flesta göra, men Saras Granér lyckas höja den ofta bespottade pappa-humorn till en helt ny nivå.
Här finns kanske inte så mycket att analysera, det är himla roligt och fyndigt och fyllt av språkglädje bara, och det är underbart så.
Betyg 4 av 5, Mira Hjort i Kommunalarbetaren
Hon gillar att utmana vår samtid med en lite barnslig approach. Men den som vill mena på att hennes stil är ytlig gör ett misstag. Den som söker kan ofta finna ett existentiellt djup dolt under de grova tuschstrecken. Annars får man nöja sig med att kratta åt eländet.
”Sara Granérs kraftfulla bildspråk har en drastisk humor som träffar betraktaren mitt i solar plexus. Vi skrattar hejdlöst, men får oss också en tankeställare om samtidens fördomar och svarta hål.” – Ur motiveringen till EWK-priset, 2010.
Sara Granér (född 1980) debuterade 2008 med Det är bara lite AIDS. Sedan dess har man kunnat läsa hennes serier i tidningar som Galago, Aftonbladet, ETC och Dagens Nyheter. Hon har medverkat i utställningar i Rom och Tokyo och haft separatutställningar på bland annat Kulturhuset i Stockholm och Dunkers Kulturhus.
På Galago förlag har hon bland annat släppt böckerna Med vänlig hälsning (2010), All I want for Christmas is planekonomi (2012), Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera (2015) och senast Allas lika mellangärde (2020).
2017 debuterade Sara Granér som poet med dikt- och bildverket Blixt från oklar himmel.
Hon är idag en av landets mest välkända satiriker och konstnärer.
I andra delen i Fabian Göransons Hokus Pokus-serie börjar en ny tjej i klassen som är underbart konstig. Kan hon bli Idas vän? Men Idas trolleri sätter henne i en fruktansvärd knipa.
I mars 2020 börjar Elin Lucassi föra tecknad dagbok om livet under pandemin, med allt vad det innebär av hemmajobb, mjukbyxor, isolering, tristess och oro. Karantändagboken är ett unikt stycke extremt samtida samtidshistoria.
Sofia Olsson
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-74 18 86 mån-tors kl 9-15
Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book
Mail: alessandra[at]am-book.com