Den naturliga komedin

Ulla Donner

”Hej! Ursäkta. Förlåt. Jag är Björk. Genom sorgens trakter kom jag i morse hit. Passar det att vi vilar här en stund?”

Höstlövet Björk svävar nöjd och harmonisk i skyarna med miljontals andra löv när hen av en slump kraschlandar på skogsgolvet. Här bor Candy, en nyligen dumpad blandsvamp, som går med på att ledsaga Björk genom den dunkla skogen till en blåsig kulle där hen kan återförenas med sina kamrater.

På ett kalhygge möter de Gun, en uråldrig, senil varelse, som räddat ett litet frö från förstörelsen omkring dem. Gun och Fröet slår följe med Björk och Candy. Deras vandring går genom olika helveteslandskap skapade av människan: kalhyggen, granodlingar, lundar där det bor sexiga trumpetsvampar, förvildad människobebyggelse och exklusiva enklaver dit bara nyttoväxter har tillträde.

Den naturliga komedin är en klassisk road trip, där vad som är helvete och vad som är paradis beror på hur väl varje liten art har anpassat sig till människornas skövling av jorden och skogen. Bildspråket är utsökt organiskt och sneglar åt såväl Tove Jansson som Hans Arnold och gamla träsnitt.

Utgivningen görs i samarbete med Schildt & Söderströms förlag i Finland.

 

 

Utgiven augusti 2023. Mjukband med flik, 128 sidor.

SAGT OM BOKEN:

Flera av uppslagen skulle kunna vara konstverk att hänga på väggen, men i sitt sammanhang är de också en uppiggande kommentar av vår nutid. Det här är en modern tolkning av en klassiker, som står på helt egna ben. Helhetsbetyg 4.

Camilla Bergvall i BTJ-häftet 15, 2023

Dialogen kryddas ömsom med allvarsamma rader ur Dantes gudomliga komedi, ömsom med mer nutida tankegods om tvåsamhet, relationer, missbruksproblem och vem som egentligen äger rätten till naturen. Allt medan seriesidorna tillåts växla, och växa, från noga uppställda rutor till vildvuxna illustrationer av skogens djupa mörker och oräkneliga, fantasieggande mönster

Alexandra Sundqvist i Tecknaren

PRESSBILDER:

OM Ulla Donner

Ulla Donner debuterade med Spleenish (2017) och är en av de främsta serietecknarna i Finland. Med sin andra bok Skiten vann hon serie-Finlandiapriset 2020.


Alla våra böcker


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Extrem lägerskola

Eva Björkstrand

Extrem lägerskola är en poetisk seriehistoria om undergång, överlevnad och sökandet efter gemenskap. I ömsint stiliserade och humoristiska bilder berättar Eva Björkstrand med en lågmäld desperation om kriser och om hopp.
Släpps 10:e april. Recensionsdag: 21:a april.

Läs mer om boken »

Mors dag

Klara Wiksten

Det här är berättelsen om mammor som dör alldeles för tidigt, men framför allt om barnen som blir kvar och växer upp. I 13 personporträtt berättar Klara Wiksten om sorg, med empati, fingerstoppskänsla och humor. Släpps 13:e mars. Recensionsdag 21:a mars.

Läs mer om boken »

Mjölk och människor

Matilda Josephson

En rolig och kärleksfull serieskildring av vardagen i en mataffär. Här möts original som Juicemannen, Pionkvinnan, Leona och den darriga damen med fluga. Och alla möter de Matilda, som sitter i kassan.
Recensionsdag 24:e januari 2024.

Ändå genomsyras Mjölk och människor av en kärlek, rentav vördnad, inför de som vågar vara annorlunda. Excentrikerna, mytomanerna, sökarna, siarna – alla får de gott om plats i Josephsons matbutik./.../Porträtten i sig är ofta inkännande, empatiska eller bara nyfikna.

Alexandra Sundqvist i Dagens Nyheter

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Anders Annikas (vik. chefredaktör) Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: anders[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)