Den sjunde vännen

Sara Granér

Men förhelvete Kain, för helvete!
Abel som var så perfekt! Fin hy, snygg röv i jeans och sån pondus när han talade.

I Den sjunde vännen tecknar Sara Granér sin egen evolutionshistoria. Berättelserna rör sig in och ut ur kroppen, bort i den tysta rymden och tillbaka till de första däggdjuren och en tid före språket, via kollapsade civilisationer, brott och straff, fängelseindustrin, arkeologiska utgrävningar och upplevelsen av att vara helt ensam i sin art.

Vad skiljer kropp från själ, människa från djur, historia från nutid? Var det mer än ett tragiskt brodermord när Kain mördade Abel? Och varför har sömnen fått så dåligt rykte? Varför säger man politiskt uppvaknande, men inte att fossilkapitalet måste gå och lägga sig? 

Sara Granérs vilda associationer från urtida sorkar och Gamla testamentet till stressade jobbpendlare, pekar brutalt mot den moderna tidens alla absurditeter. Det är vackert, roligt och suggestivt.

Utgiven november 2022. Mjukband med flik, 160 sidor.

SAGT OM BOKEN:

Det är rikt som en kultursmoothie!

Lisa Bergström i P1 Kultur

Den briljanta inledande berättelsen utgår från den bibliska historien om Kain och Abel, men låter sig placeras i nutida sammanhang. Ofta skiftar fokus för det som berättas i de längre serierna. Detta med sådan skicklighet att man som läsare ändå hänger med i associationerna som fått leda vägen. Helhetsbetyg 5.

Emilia Nilsson i BTJ-häftet nr 1 2023

PRESSBILDER:

OM Sara Granér

”Sara Granérs kraftfulla bildspråk har en drastisk humor som träffar betraktaren mitt i solar plexus. Vi skrattar hejdlöst, men får oss också en tankeställare om samtidens fördomar och svarta hål.” – Ur motiveringen till EWK-priset, 2010.

Sara Granér (född 1980) debuterade 2008 med Det är bara lite AIDS. Sedan dess har man kunnat läsa hennes serier i tidningar som Galago, Aftonbladet, ETC och Dagens Nyheter. Hon har medverkat i utställningar i Rom och Tokyo och haft separatutställningar på bland annat Kulturhuset i Stockholm och Dunkers Kulturhus. På Galago förlag har hon bland annat släppt böckerna Med vänlig hälsning (2010), All I want for Christmas is planekonomi (2012), Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera (2015), Allas lika mellangärde (2020) och senast Den sjunde vännen (2022). 2017 debuterade Sara Granér som poet med dikt- och bildverket Blixt från oklar himmel. Hon är idag en av landets mest välkända satiriker och konstnärer.

Författarfoto: Julia Lindemalm


Alla våra böcker


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Jag älskar Astrid Lindgren

Elin Lucassi

En vacker, originell och mardrömsllik serieroman om en desperat kvinna som blir besatt av Astrid Lindgren. Släpps 30:e oktober. RECENSIONSDAG: 9:e november 2023.

Trots svärtan kan denna lilla serieroman ändå läsas som en solidarisk skildring, en uppmaning till medmänsklighet. Elin Lucassis tecknarstil har funnit sin form redan tidigare, med sina varierade rutor och filmiska växlande mellan perspektiven. Och jag hoppas att hon aldrig upphör med de karaktäristiska gapande munnarna i profil. Som om världen kunde slukas hel.

Ulrika Stahre i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)