Boltzius vol. 2: Kompletteringar till boken

David Liljemark

I Boltzius (2009) skrev och tecknade David Liljemark om sin farmors farbror, helbrägdagörelsepredikanten Fredrik August Boltzius (1836-1910). Boltzius var ett barskt, enfaldigt och bibelfanatiskt original från Värmland, en före detta dräng och lumpsamlare som blev (ö)känd i mitten av 1880-talet för sin påstådda förmåga att med Guds hjälp bota alla möjliga sjukdomar med böner och oljesmörjning – om patienten ”hade troa”. Bland såväl adel som allmoge, ända upp i kungahuset och även utrikes spreds fantastiska historier om gudomliga mirakel: blinda kunde se, döva höra och lama gå!
Åtskilliga samtida rapporterade dock att Boltzius’ så kallade underverk endast var falska inbillningar, bedrägerier och självbedrägerier; den mest utförliga kritiken framfördes av läkarstudenten Emil Thorelius i boken ”’Boltzianismen’, skandinavisk kulturbild” (1888).

Mytbygget om Boltzius’ helbrägdagörelser hålls trots detta fortfarande vid liv i vissa religiösa kretsar, av boltzianer som än idag refererar till Boltzius som en helig ”gudsman”.David Liljemarks bok Boltzius var en dramadokumentär serieroman med ett omfattande kulturhistoriskt appendix som tog både den svenska historiska serieromanen och Boltziusforskningen till en helt ny nivå. Boken beskrevs som ”hejdlöst rolig”, en ”sjuhelsikes historia”, ett ”fantastiskt kulturhistoriskt dokument” och ”en forskarbragd!”.

I Boltzius vol. 2 fortsätter David Liljemark sin forskargärning om F. A. Boltzius och människorna omkring honom. Bland innehållet märks, bland mycket annat:
två ”nya” Boltziusbrev (från 1888-1889); norska Boltzius-satirsånger; namn och foto på dansken som lämnade kvar sin lösgom hos Boltzius (senare beskrivet som ”ett konstgjort struphuvud” sedan ett nytt skulle ha vuxit ut!); graverande fakta om hur norske Boltziuskritikern Lauritz Olsen skämde ut sig 1887; dramatiska beskrivningar av Emil Thorelius’ livräddningsinsatser juldagen 1879; tidigare otryckta foton på densamme samt på Moster Rolig; marscher av FAB:s brorson Emanuel; brev om när Selma Lagerlöf övervägde att skriva om Boltzius 1913; och Boltzius’ beskrivning av sitt kanske allra mest sanslösa ”under” genom tiderna: när han genom böner fick Gud att förbättra ett svagt, odrickbart kaffe så att det blev det godaste kaffe han någonsin smakat!

Välkomna till en ny guidning i boltzianan …

Utgiven december 2013. Mjukband, 86 sidor.

PRESSBILDER:

OM David Liljemark

”David Liljemark? Han är bäst.”
– Martin Aagård, Aftonbladet.

”Den skarpa humorn är ofta utmanande, men Liljemark är allt annat än en vanlig provokatör. Han håller inte med de kollegor som menar att satir ska ”slå åt alla håll” och därmed inte bryr sig om vilka åsikter de kan verka stå för, vems ärenden de springer; ”som en uthyrbar clown”. Hos en satiriker med integritet anar man istället avsändaren bakom verket, en person med egna åsikter, och den typen av satiriker är Liljemark. Och en konstnär ut i fingerspetsarna.”
– Frida Lindström, Värmlands Folkblad, om David Liljemarks underbara värld.

David Liljemark, född 1973 i Karlstad och bosatt i Stockholm, debuterade i bokform med Inte ett rätt (1996) och har sedan dess publicerat ett flertal seriealbum. Liljemark har publicerats i en stor mängd tidningar, bland andra DN, NWT, Galago, MegaPyton, Svenska MAD, Dagens ETC och Ordfront Magasin. Han är även verksam som konstnär, filmare och musiker. Våren 2010 visades hans uppmärksammade dokumentärfilm Jakten på Bernhard i SVT. 2009 utkom Boltzius och 2013 kom uppföljaren Boltzius vol 2.

2018 utkom han med mastodontverket David Liljemarks underbara värld.

2014 blev han utnämnd till Årets Värmlandsförfattare med motiveringen:

”David Liljemark är en av Sveriges mest produktiva och nyskapande serietecknare. Med serieromanen om helbrägdagöraren Boltzius har han lyft genren till en helt ny nivå. Det är en våldsamt komisk historia, som också är ett fantastiskt kulturhistoriskt dokument – berättad dessutom på värmländska.” – Region Värmland


Alla våra böcker


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Göteborgssyndromet

Sanna Kullin

Göteborgssyndromet är en serieroman om att glömma bort hela sitt liv till förmån för en fantasi. Med stor humor och underbart svängiga 70-talsdoftande bilder tecknar debuterande Sanna Kullin både en bild av Göteborg och av att famla omkring i livet som 20-någonting. Utkommer 24 januari. Recensionsdag 29 januari.

Stilen är högst personlig och uttrycksfull, till synes inspirerad av den alternativa undergroundrörelsen inom seriekonsten på 1960- och 1970-talen, indikerad av en sekvens som helt tydligt är en pastisch på en serie av Robert Crumb. Berättelsen är ett intrikat porträtt av hur en förälskelse kan få en att agera irrationellt.Rekommenderas. Helhetsbetyg: 4.

Fredrik Strömberg i BTJ 3/2025

Läs mer om boken »

Äventyr för 9-12!

Klara - Tvättbjörnarnas stad

Fabian Göranson

Nytt spännande äventyr från Fabian Göranson! Tvättbjörnarnas stad är första delen i en trilogi om Klara. Den är ett storslaget äventyr bland förfallna hus, sjaviga människor och onda ingenjörer. Det är en värld där gäng av utklädda gatubarn strider mot varandra men där de största hotet egentligen är vuxenvärlden med den fanatiske doktor Nuragen i spetsen.
Utkommer 24 januari. Recensionsdag 30 januari.

närmare 180 sidor med myllrande gator och torg, färglagda med akvarell och gouache och som lockar ögat och kittlar nyfikenheten. Texten är berättande och placerad i rutor ovanpå bilderna, men det är i bilderna det riktiga engagemanget finns. Helhetsbetyg: 4

Anna Bjurström i BTJ 2/2025

Läs mer om boken »

Kattflickan och andra berättelser

Anneli Furmark

I fem sällsamma noveller skildrar Anneli Furmark stilla uppbrott genom livets alla skeden. Med den känsla för färg, stämning och humor som bara Furmark har berättar hon om det stora i det lilla. Om frukostflingor, skräck, tegelhus och prydnadsföremål – om kärlek, krig och fred. Och om död. Utkommen.

En verklig pärla för Anneli Furmark-fantaster /.../ Det är Furmarkskt gåtfullt och med sedvanlig hyperkänsla för vardagsdetaljerna som nålar fast berättelsen, allt mot en fond av ett lika signifikant och starkt landskapsmåleri.

Sara Meidell i Västerbottens-Kuriren

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow, chefredaktör Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson, förläggare Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)