Nästan i mål! En komisk transition

Olivia Skoglund

Nästan i mål! är en unik skildring av en pågående könstransition berättad med lätthet, svart humor och cartooniga teckningar.

“Varför vill du bli tjej? Det suger att vara tjej!” Olivia bråkar med sig själv om biologi, normer, skönhetsideal och könsidentitet. Hon ligger på divanen hos en psykolog och berättar om sin uppväxt, om sin vardag som transkvinna och drar tvångsmässigt komiska anekdoter om sitt liv.

Nästan i mål! är en oemotståndlig bok som både läxar upp och underhåller.

Utgiven april 2020. Danskt band, 100 sidor.

SAGT OM BOKEN:

För Olivia krävs ett fokus framåt, det finns inte riktigt plats för fler motsägelser eller mänskliga nyanser, så läser jag det. Hon måste stirra ner tvivlen och kanske se både objektifiering och heterotrakasserier som små framgångar på vägen mot målet. /.../
Därför sympatiserar jag med Olivias olust inför psykologens ledande frågor, att hon kräver att åtminstone få göra det på sitt sätt, berätta i flyhänta fulteckningar om paradoxen i att överskrida normen för att i någon mån kunna ingå i den.

Viktoria Jäderling i Aftonbladet

Skoglund gör här en träffsäker debut med stor självinsikt och dessutom med något viktigt att berätta. Vi lär se mer av henne framöver. Helhetsbetyg 5

Camilla Bergvall i BTJ-häftet nr 11 2020

PRESSBILDER:

OM Olivia Skoglund

Olivia Skoglund (född 1994) är serietecknare och skribent. Hon har tidigare medverkat i tidskrifter som Bang och Galago. Med svart humor och gott humör tacklar och bearbetar hon normis-samhället i sina serier. Nästan i mål! är hennes debutbok.

Olivia Skoglund började sitt tecknande med manga men tröttnade på genren och gav nästan upp tecknandet helt. När hon upptäckte alternativserierna som berättade råa, humoristiska historier om riktiga personer öppnades en helt ny värld. Sedan dess har hon tecknat på inspirerad av bland andra självbiografiske pionjären Harvey Pekar, samt webbserieskaparna Sophie Labelle och Julia Kaye.

 


Alla våra böcker


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Gå med mig till hörnet

Anneli Furmark

Gå med mig till hörnet utspelar sig i nutid. Det är en serieroman om en vändning, och om en oväntad förälskelse vid en tidpunkt i livet då de inblandade hade trott att lugnet skulle infinna sig. Det är Brokeback mountain för kulturtanter!

 

Den sparsmakade, kärnfulla texten är rytmisk, särskilt i dialogerna, där den studsar mellan karaktärerna. Bilderna, i dämpade jordnära nyanser, akvarell och svart tusch, är ofta närgångna porträtt där hela det mänskliga känsloregistret skildras i subtila ansiktsuttryck, eller till och med genom kroppspråket, uttryckt i ryggtavlor. Ett komplett konstverk helt enkelt, om den underbara, fruktansvärda kärleken.
Helhetsbetyg 5

Christine Karlsson i BTJ-häftet nr 23, 2020

Läs mer om boken »

Alla böcker »

Kalendarium

Augustgalan 2020

Augustpriset delas ut i Konserthuset Stockholm. Alma Thörn är nominerad för Alltid hejdå.

Läs mer »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-10 20 83 (Kontor)
Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-74 18 86 mån-tors kl 9-15
Mail: sofia.olsson[at]ordfrontforlag.se
International rights
Alessandra Sternfeld, AM Book
Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden
Nätverkstan Ekonomitjänst
galago@natverkstan.net
Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)