Den uppgrävda jorden

Lisa Wool-Rim Sjöblom

När Chileadopterade Maria efter många års röttersök till slut hittar sin mamma, får hon veta att hennes bakgrundspapper inte stämmer. Mamman har inte alls lämnat henne frivilligt, och det visar sig senare att Maria är ett av de tusentals fall som ingår i en omfattande brottsutredning i Chile, i vilken det uppskattas att upp till 20 000 barn kan ha stulits från sina familjer för adoption. 

När Maria frågar sin adoptionsförmedling om sin mammas vittnesmål, får hon höra att detta är en vanlig reaktion från de skuldtyngda föräldrarna eftersom de skäms för att de lämnat bort sina barn. Trots att förklaringen skaver, låter Maria det hela vara och tänker inte på det förrän nyheten om de stulna barnen till slut når Sverige i början av 2018, då det uppdagas att hundratals av dem hamnat i landet.

Den uppgrävda jorden är ett dokumentärt vittnesmål som bygger på mängder av intervjuer med adopterade och förstaföräldrar. Det handlar om den ensamma och smärtsamma kamp som adoptionsindustrins brottsoffer själva fått föra utan något som helst stöd eller hjälp från staten eller de förmedlingar som förde dem till Sverige.

Boken är också en hyllning till den glödande aktivism och solidaritetsarbete som Maria och ett fåtal andra adopterade ägnar sig åt i ett försök att få upprättelse för de brott de och deras chilenska familjer utsatts för.

Utgiven mars 2022. Danskt band, 176 sidor.

SAGT OM BOKEN:

Serieromanen är baserad på vittnesmål och långa intervjuer. Texten är i fokus, men ibland säger bilderna mer än vad ord kan. Kramen vid återföreningen och formulär där blivande adoptivföräldrar fyller i sina önskemål. Det är smärtsam läsning som ger en mer komplicerad bild av adoptioner av barn.

Lisa Bring i Mariestads-Tidningen

Wool-Rim Sjöblom har ägnat sig åt ett omfattande journalistiskt arbete för att kunna berätta den här historien, men belamrar den inte med fakta utan låter läsaren dras med in i Marias emotionellt omtumlande resa. Bilderna drar åt det ikoniska men förmedlar väl känslorna i Marias och andra adopterades upplevelser. En stark berättelse som bör läsas. Helhetsbetyg: 5.

Fredrik Strömberg i BTJ-häftet 11, 2022

PRESSBILDER:

OM Lisa Wool-Rim Sjöblom

Lisa Wool-Rim Sjöblom, född 1977, är bland annat serieskapare, grafisk formgivare, illustratör, aktivist och debattör. 

Debutboken Palimpsest (2016) om hennes egen korrupta adoptionsprocess rönte stor uppmärksamhet och Lisa Wool-Rim Sjöblom har sedan dess varit en av de mest tongivande och kunniga rösterna i den svenska debatten om adoption. Palimpsest är utgiven på flera språk.


Alla våra böcker


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Den naturliga komedin

Ulla Donner

I Finlandiaprisade Ulla Donners Den naturliga komedin rör sig ett vilset löv och en dryg svamp genom helvetets olika kretsar av ödsliga kalhyggen. RECENSIONSDAG: 14:e september 2023.

Alltsammans utmynnar i en storartad betraktelse över hur vi som människor är smärtsamt medvetna om både vår samhörighet med den komplexa natur som omger oss, samtidigt som vi verkar vara hjälplöst låsta i en skoningslös rovdrift på densamma. Och hur liten men ändå viktig ens egen roll kan vara för att bära hoppet vidare.

Lasse Garoff, svenska Yle

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)