Galago 142

Black or white

Någonting man ofta läser och hör sägas om samtiden är att den är onyanserad. “På sociala medier finns det inte plats för nyanser”, så kan det stå på t.ex. Twitter eller i något milslångt Facebook-inlägg. Stämmer det verkligen? Jag tycker att det känns som att samtiden snarare är besatt av nyanser. Ingenting får bara vara antingen bra eller dåligt, ont eller gott. Det ska vändas och vridas in i absurdum. Problematiseras, “å ena sidan, å andra sidan”. På sätt och vis är samtiden ganska svartvit i sitt sökande efter nyanser. Det måste helt enkelt finnas nyanser där, annars är det (vad “det” nu kan vara) inte komplett. Nyanserat eller inget!

Eller så kanske det stämmer att vi inte har plats för nyanser och olika färgskalor idag. Vi är ständigt på jakt efter den stora lösningen med versalt L. Världens problem kan alla avhjälpas med en fri marknad eller med avskaffandet av den fria marknaden, beroende på vem man frågar. Cancel culture sprider sig som en löpeld, du är antingen med oss eller emot oss. Genusforskaren och författaren Judith Butler skrev relativt nyligen i en mailintervju med den brittiska tidskriften New Statesman att hon tror på “långsam, eftertänksam diskussion”. Känns hopplöst ute? Vem har tid med det, förutom (förmodat) välavlönade akademiker på prestigeuniversitet.

På Galago är vi i alla fall inte sämre än att vi förstår samtiden. Vi har ständigt ett finger i luften och känner var vinden blåser. Därför presenterar vi nu: det onyanserade numret! Inte nog med att seriernas teman rör sig kring det onyanserade, det enda perspektivet, den rena känslan – allt innehåll är dessutom i svartvitt! För att liksom förstärka, ja ni fattar. Här finner ni bl.a. ett långt och lyxigt utdrag ur Coco Moodyssons efterlängtade nya bok “Mörkt album”, en redogörelse för vedermödorna med att vara trans och butch av Olivia Skoglund och en elegi över en deprimerad vampyr av Julija Morgan. Vi har också med en härlig text av Jenny Damberg om Amanda Jones, en amerikansk kvinna som i slutet av 1800-talet uppfann en revolutionerande ny teknik för att konservera mat. Detta gjorde hon med guidning av andar och röster från “den andra sidan”. Ja ni hör ju, spektakulärt!

Så luta er tillbaka i höstrusket och försjunk i känslan av moralisk överhöghet i egenskap av Galagoprenumerant. Vi hörs!

Allt gott,
Rojin Pertow
Chefredaktör

Utgiven oktober 2020.

INNEHÅLL UR Galago 142


Galagonummer


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Diana & Charlie

Elias Ericson

Vänskap, queer ångest, musik och alldeles för mycket sprit. Äntligen är Elias Ericsons röjiga, roliga och svarta serieroman om Diana och Charlie här!

Diana & Charlie är en otroligt stark ungdomsberättelse som inte lämnar någon oberörd och som dröjer sig kvar i ens medvetande långt efter att man lagt den ifrån sig. Elias hittar alltid rätt ord för att beskriva den fina men samtidigt destruktiva vänskapen mellan Diana och Charlie.

Andreas Mars på Shazam.se

Läs mer om boken »

Alla böcker »

Kalendarium

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-10 20 83 (Kontor)
Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15
Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se
International rights
Alessandra Sternfeld, AM Book
Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden
Nätverkstan Ekonomitjänst
galago@natverkstan.net
Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)