Galago 141

Sex, lögner och serier  

En eh, vän, började gå i parterapi med sin sambo ett par månader in i pandemin. En annan kompis har helt suddat ut gränsen mellan arbete och privatliv eftersom allt jobb numera sker i hemmet. En tredje bekant har varit hemma så mycket med sin hund om dagarna att hunden helt har glömt hur det är att vara ensam hemma. Hon ylar och blir olycklig de få gånger hon blir lämnad.  

Coronan har onekligen påverkat våra relationer här i livet; romantiska relationer, relationen till arbete, vänner, hemmet, husdjur etc. Enligt DN har skilsmässorna ökat under coronaåret jämfört med samma period i fjol. “Hemester”, detta utskrattade ord, blev norm och alla vi utan körkort blev i sommar smärtsamt påminda om att Sverigesemester främst är för de bilburna. Nåväl, detta nummer är inte direkt en uppföljare till coronanumret, alltså förra numret av Galago. Vissa paralleller kan man förvisso dra till coronanumret; det handlar om något av det mest centrala i alla våra liv, någonting som påverkar oss dagligen inom i princip allt vi tar oss för, någonting vi hela tiden strävar efter att förstå bättre. Nämligen: relationer. 

Om det finns något svenska alternativserietecknare älskar att rita serier om så är det relationer. Sällan har vi fått in så många bidrag till Galago som när det avslöjades vad detta nummers tema skulle bli. Det fina i kråksången är att man kan läsa en serie om t.ex. problemen man stöter på när man navigerar i polydejtingdjungeln, som Jacob Habinc i detta nummer, och känna igen sig trots att man är 100% monogam. Eller en komisk och kärleksfull redogörelse för hur det är att vara tonårsförälder, som i Johan Wanloos serie, utan att själv vara varken tonåring eller förälder men ändå hitta beröringspunkter med sitt eget iv. Man kan också läsa Vanja Ivarssons serie om tonårsfylla och kärlek och känna att den lika gärna kunde handlat om en själv. Sådär är det med relationer, de är breda och universella. Precis som det här numret av Galago. Självklart bjuder vi också på en klassisk relationsspalt, Fråga Galago om allt har tillfälligt iklätts Sex and the City-skrud och era läsarfrågor om relationer har besvarats av ingen mindre än Singelrådet-poddaren och relationsexperten Emilie Roslund. Allt annat vore ovärdigt en relationstidning. Så jag säger som jag brukar: sit back, relax, enjoy the ride. 

Luftkyssar och distanskramar, 

Rojin Pertow 
Chefredaktör 

Omslagsillustration: Vanja Ivarsson

Medverkande:

Ebba Alling • John Andersson • Freja Erixån • Anneli Furmark • Jacob Habinc • Vanja Ivarsson • David Liljemark • Ulrika Linder • Valentina Mazzarelli • My Palm • Martin Piazzolla • Joakim Pirinen • Rakhsha Razani • Emilie Roslund • Olivia Skoglund • Märta Thisner • Johan Wanloo • Amalia Wänman

Utgiven september 2020.


Galagonummer


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Karantändagboken

Elin Lucassi

I mars 2020 börjar Elin Lucassi föra tecknad dagbok om livet under pandemin, med allt vad det innebär av hemmajobb, mjukbyxor, isolering, tristess och oro. Karantändagboken är ett unikt stycke extremt samtida samtidshistoria.

Läs mer om boken »

Rapport från en soptipp!

Återvinningscentralen

Ulrika Linder

Återvinningscentralen. Många har varit där. Slängt, sorterat, svurit. Sedan lämnat platsen med en känsla av lättnad. Men hur är det att jobba där? Ulrika Linder vet, och i den här boken skildrar hon sin jobbvardag på kommunal återvinningscentral.

Varje dag bär på något nytt. En inlämnad sprängdeg. Dödligt gift i flaska. Eller skinnet av en hel nilkrokodil som leder till samtal med Skansen om hotade arter. En ny arbetsskildrare och humorist är född. Ren, alldeles ren, läsglädje.

Anneli Jordahl i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Alla böcker »

Kalendarium

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-10 20 83 (Kontor)
Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-74 18 86 mån-tors kl 9-15
Mail: sofia.olsson[at]ordfrontforlag.se
International rights
Alessandra Sternfeld, AM Book
Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden
Nätverkstan Ekonomitjänst
galago@natverkstan.net
Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)