Galago dominerar när Urhunden är tillbaka

25 maj, 2024  Okategoriserade

Ulla Donner, Elin Lucassi, Cecilia Vårhed, Mikael Ross och Marjane Satrapi är alla nominerade till Sveriges största seriepris Urhunden! Priset har haft paus i ett par år men är nu tillbaka i full kraft, dessutom med en prissumma på 25 000 kr till bästa svenska seriealbum.

Nominerade till priset för 2023 års bästa svenska seriealbum:

Fattigt skryt av Cecilia Vårhed (Galago)
Jag älskar Astrid Lindgren av Elin Lucassi (Galago)
Killen på länsbussen av Dennis Eriksson (Sanatorium förlag)
Den naturliga komedin av Ulla Donner (Galago)
Världens sämsta syster av Elin Lindell (Alfabeta Bokförlag)

Nominerade till priset för 2023 år bästa till svenska översatta seriealbum:

Fallet av Mikael Ross, översatt av Linus Kollberg (Galago)
Hur jag försökte bli en god människa av Ulli Lust (Lystring förlag)
Maskrosdalen - Ett extraordinärt Lucky Luke-äventyr av Ralf König (Cobolt)
Persepolis av Marjane Satrapi, översatt av Gabriella Thelier (Galago)
Pittsburgh av Frank Santoro (Lystring förlag)

Urhunden delas ut av Seriefrämjandet. Vinnarna koras på Ystad seriefestival i september. Priset är uppkallat efter en klassisk svensk seriefigur (en korsning mellan hund och dinosaurie) från sekelskiftet av serietecknaren Oskar Andersson, signaturen OA.


Kolla in:
aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Club Lonely

Pelle Forshed

Pelle ForshedClub Lonely är en verklighetsnära serieroman om att tappa hoppet och att känna sig passé. Med enkla färger, en klar linje och ett otroligt driv tecknar Forshed en berättelse om Stockholm, självtvivel och ängslighet. Både gripande, spännande och rolig! Utkommer 16:e september. Recensionsdag 24:e september.

Läs mer om boken »

Folkbokförd i rännstenen

Tommy Sundvall

Folkbokförd i rännstenen gör Tommy Sundvalls rebelliska lowlife-trio Morris, John och Hunter comeback. Ännu en gång gör de allt de kan i sin ständiga jakt på pengar. Det blir en flippad färd genom en surrealistisk samtid. Utkommer 15:e augusti. Recensionsdag 22:a augusti.

Läs mer om boken »

Extrem lägerskola

Eva Björkstrand

Extrem lägerskola är en poetisk seriehistoria om undergång, överlevnad och sökandet efter gemenskap. I ömsint stiliserade och humoristiska bilder berättar Eva Björkstrand med en lågmäld desperation om kriser och om hopp.
Släpps 10:e april. Recensionsdag: 21:a april.

Det hela blir som en Aniara i underjorden, där förtvivlade människor utan riktning försöker hålla ledan och meningslösheten stången.

Jerry Määttä i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Anders Annikas (vik. chefredaktör) Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: anders[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)