För Sverige under tiden

16 januari, 2019  Övrigt

1979 grundade Olle Berg, Rolf Classon och Kerold Klang tidningen Galago. 133 nummer senare har 40 år hunnit passera. Vi kommer fira vår mogna ålder hela året!

Galago nr 1 kostade 8 kronor och innehöll poesi, skämtteckningar, serier, noveller fotografi och märkliga små texter. Så här skrev redaktionen i sin ledare:

Den gränssprängande motkulturen kan naturligtvis aldrig bli för stor. Språket utarmas hela tiden. Det finns så mycket poesi folk går miste om. Språket är ju ett maktmedel, som vi genom poesin kan utnyttja till vår fördel. Det svåra är inte svårt och våra möjligheter är egentligen oanade.

Så vi vill koppla lite annorlunda grepp. Försöka blanda komiska och kontemplativa doser till en brygd med ovanlig smak. Vi kallar publikationen "tidsmagasinet" och det kan man ju dra vilka växlar man vill på. Med det menas bara att GALAGO är för Sverige under tiden. Det kommer säkert att visa sig vad det lider. Svårare är det inte. Sedan får framtiden leda oss vidare i sin fascinerande lilla hand. 

Nu är det 2019 och framtidens fascinerande lilla hand är här. Galago gör fortfarande en brygd med ovanlig smak.
Vi börjar firandet med ett partaj på Littfest den 15:e mars. Tillsammans med 50-årsjubilerande moderskeppet Ordfront bjuder vi på roliga scenframträdanden, liveteckning, cool musik och härlig stämning på Bildmuseet i Umeå.
Efter sommaren blir det stor fest på Pustervik under bokmässan i Göteborg. Ungefär samtidigt kommer vårt otroligt späckade och extratjocka jubileumsnummer där vi blickar framåt, bakåt, utåt och inåt.
Vi har också lovat att starta en Galagopodd så fort vi hinner! Ni lär ju få reda på när det händer. Självklart kommer en massa nya underbara böcker av folk som Ellen Ekman, Nanna Johansson, Liv Strömquist, Henrik Bromander och Sara Granér.

Om du inte redan prenumererar på Galago, gör det!
/Sofia Olsson och Rojin Pertowaktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Diana & Charlie

Elias Ericson

Vänskap, queer ångest, musik och alldeles för mycket sprit. Äntligen är Elias Ericsons röjiga, roliga och svarta serieroman om Diana och Charlie här!

Diana & Charlie är en otroligt stark ungdomsberättelse som inte lämnar någon oberörd och som dröjer sig kvar i ens medvetande långt efter att man lagt den ifrån sig. Elias hittar alltid rätt ord för att beskriva den fina men samtidigt destruktiva vänskapen mellan Diana och Charlie.

Andreas Mars på Shazam.se

Läs mer om boken »

Alla böcker »

Kalendarium

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-10 20 83 (Kontor)
Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15
Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se
International rights
Alessandra Sternfeld, AM Book
Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden
Nätverkstan Ekonomitjänst
galago@natverkstan.net
Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)