För Sverige under tiden

16 januari, 2019  Övrigt

1979 grundade Olle Berg, Rolf Classon och Kerold Klang tidningen Galago. 133 nummer senare har 40 år hunnit passera. Vi kommer fira vår mogna ålder hela året!

Galago nr 1 kostade 8 kronor och innehöll poesi, skämtteckningar, serier, noveller fotografi och märkliga små texter. Så här skrev redaktionen i sin ledare:

Den gränssprängande motkulturen kan naturligtvis aldrig bli för stor. Språket utarmas hela tiden. Det finns så mycket poesi folk går miste om. Språket är ju ett maktmedel, som vi genom poesin kan utnyttja till vår fördel. Det svåra är inte svårt och våra möjligheter är egentligen oanade.

Så vi vill koppla lite annorlunda grepp. Försöka blanda komiska och kontemplativa doser till en brygd med ovanlig smak. Vi kallar publikationen "tidsmagasinet" och det kan man ju dra vilka växlar man vill på. Med det menas bara att GALAGO är för Sverige under tiden. Det kommer säkert att visa sig vad det lider. Svårare är det inte. Sedan får framtiden leda oss vidare i sin fascinerande lilla hand. 

Nu är det 2019 och framtidens fascinerande lilla hand är här. Galago gör fortfarande en brygd med ovanlig smak.
Vi börjar firandet med ett partaj på Littfest den 15:e mars. Tillsammans med 50-årsjubilerande moderskeppet Ordfront bjuder vi på roliga scenframträdanden, liveteckning, cool musik och härlig stämning på Bildmuseet i Umeå.
Efter sommaren blir det stor fest på Pustervik under bokmässan i Göteborg. Ungefär samtidigt kommer vårt otroligt späckade och extratjocka jubileumsnummer där vi blickar framåt, bakåt, utåt och inåt.
Vi har också lovat att starta en Galagopodd så fort vi hinner! Ni lär ju få reda på när det händer. Självklart kommer en massa nya underbara böcker av folk som Ellen Ekman, Nanna Johansson, Liv Strömquist, Henrik Bromander och Sara Granér.

Om du inte redan prenumererar på Galago, gör det!
/Sofia Olsson och Rojin Pertowaktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Enklare fysiska övningar

Johan Wanloo

Hur gör man för att vara rolig på beställning? Vilken humor är sämst? Hur undviker man att bli bitter? Och hur gör man för att rädda en slapp, frilanskrokig kropp från totalt förfall? Johan Wanloo bjuder i Enklare fysiska övningar på sina bästa gymnastikövningar, skapartips och skämtteckningar.

Läs mer om boken »

Alla böcker »

Kalendarium

Releasefest för Henrik Bromanders nya bok

Välkommen att fira Henrik Bromanders nya, episka serieroman Shahid/Skärvor!
Vi bjuder på öl och releasepris på boken.
Kl 19 samtalar Henrik Bromander om boken och dess tematik med historikern och skribenten Rasmus Fleischer.

Aspuddens Bokhandel, Hägerstensvägen 130

Läs mer »

Liv Strömquist på Malmö Opera

Liv Strömquist på Operan är en blandning av litterärt samtal, historiskt skvaller, filosofiska spekulationer och naturligtvis en hel del musik. Medverkar gör också författaren Nina Björk, pianisten och dirigenten Joakim Hallin och basbarytonen Caspar Engdahl.

Läs mer »

Liv Strömquist på Chinateatern i Stockholm

Liv Strömquist gästar Chinateatern i Stockholm och bjuder på en blandning av litterärt samtal, historiskt skvaller, filosofiska spekulationer och naturligtvis en hel del musik. Hemliga gäster!

Läs mer »

Liv Strömquist på Draken i Göteborg

Liv Strömquist på Draken blir en blandning av litterärt samtal, historiskt skvaller, filosofiska spekulationer och en hel del musik. Medverkar gör också författaren Nina Björk, pianisten och dirigenten Joakim Hallin och basbarytonen Caspar Engdahl.

Läs mer »

Elin Lucassi på Bokens dag i Malmö

Bokens dag på Malmö Opera! Elin Lucassi står på scen och berättar om sin bok Ert blod på mina broddar. 

Ert blod på mina broddar är en feministisk vintersaga och en hämndnovell med övernaturliga inslag.

Framträder gör också Ulrika Knutson, Kalle Lind, Aris Fioretos och Maria Maunsbach.

 

   

Läs mer »

Liv Strömquist på Umeå Folkets hus

Liv Strömquist på Umeå Folkets Hus blir en blandning av litterärt samtal, historiskt skvaller, filosofiska spekulationer och en hel del musik. Medverkar gör också författaren Nina Björk, samt en hemlig musikalisk gäst

Läs mer »

Boksöders julbasar

Fynda serier, affischer, fackböcker, romaner och barnböcker när Södermalms bokförlag håller öppet hus! På Fiskargatan 8 finns Galago, Ordfront, Alfabeta och En bok för alla. Vi har öppet 12-20. Välkomna!

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-10 20 83 (Kontor)
Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-74 18 86 kl 9-17
Mail: sofia.olsson[at]ordfrontforlag.se
International rights
Alessandra Sternfeld, AM Book
Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden
Nätverkstan Ekonomitjänst
galago@natverkstan.net
Telefon: 031-743 99 05