Vi ger ut Persepolis igen!

2 november, 2022  Okategoriserade

Prisad och älskad av kritiker, läsare, journalister och politiker. Marjane Satrapis magnum opus Persepolis lämnar ingen oberörd. Med en ny, lyxig samlingsutgåva på svenska är det dags för nya generationer att få ta del av denna makalösa inifrånskildring av en ung kvinna och det postrevolutionära Iran.

Persepolis har varit slutsåld i nästan tio år, men senast i januari kommer den åter finnas på svenska, översatt av Gabriella Theiler.

Första delen följer den nyfikna och upproriska flickan Marjis uppväxt åren innan och efter den islamiska revolutionen. Hon är uppvuxen i ett vänstersinnat hem och är övertygad om att hon kommer att bli profet. När revolutionen börjar dra igång blir hon istället intresserad av Karl Marx, liknar han inte Gud lite i ansiktet förresten? Och hur kan hennes föräldrar vara ute och demonstrera för frihet och socialism om de samtidigt har en husa?

Oroligheterna tilltar och när Marjis släktingar börjar fängslas och försvinna under mystiska omständigheter skickar föräldrarna Marji till Europa för att slutföra skolan. Det är inte längre säkert att vara kvar i Iran. I andra delen av boken målas ett liv i exil upp, Marji bor i Wien och är en ung kvinna. Hon fortsätter vara en rebell, nu i vuxen tappning. Men hon drömmer om Iran. När hon till slut får chansen att återvända är både allting och ingenting som hon lämnade det.

Det är svårt att värja sig för Persepolis. Inget annat serieverk har med så mycket humor, värme och skärpa lyckats skildra de allvarliga historiska händelser som lett till det auktoritära Iran vi känner idag. I och med protesterna till följd av mordet på den unga kvinnan Jina Mahsa Amini den 16 september av iranska polisen är Persepolis skrämmande aktuell igen. För den som vill få en utförlig och lättbegriplig introduktion till dagens Iran är den omistlig.

Marjane Satrapi (1969) är född och uppvuxen i Teheran. Som 14-åring skickades till Wien och efter några år i Europa hamnade hon i Sverige, där hon gifte sig. Efter en skilsmässa flyttade hon 1994 till Frankrike där hon nu är verksam som serietecknare, regissör och barnboksillustratör. Hon har belönats med flertalet priser, bl.a. debutantpriset och pris för årets bästa bok flera år i rad på den internationella seriefestivalen i Angoulême och jurypriset i Cannes 2007 för filmatiseringen av Persepolis.aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Den naturliga komedin

Ulla Donner

I Finlandiaprisade Ulla Donners Den naturliga komedin rör sig ett vilset löv och en dryg svamp genom helvetets olika kretsar av ödsliga kalhyggen. RECENSIONSDAG: 14:e september 2023.

Alltsammans utmynnar i en storartad betraktelse över hur vi som människor är smärtsamt medvetna om både vår samhörighet med den komplexa natur som omger oss, samtidigt som vi verkar vara hjälplöst låsta i en skoningslös rovdrift på densamma. Och hur liten men ändå viktig ens egen roll kan vara för att bära hoppet vidare.

Lasse Garoff, svenska Yle

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)