Augustnominering till Alma Thörn

19 oktober, 2020  Böcker, Nyhet, Okategoriserade

Vi kan med stolthet meddela att Alma Thörn har blivit nominerad till Augustpriset för sin debutbok Alltid hejdå, en självbiografisk skildring om skilsmässa, sedd genom barnens ögon.

Pressbilder på Alma Thörn finns här. Utdrag ur boken finns r.

Huvudpersonen Alma längtar hem redan innan hon har farit. Hemma i Umeå finns mamma Johanna och bästa vännen, i Bohuslän finns pappa och en överväldigande hemlängtan. Samtidigt, fast nästan 30 år tidigare, går Johanna runt i Malmberget. Hon vill vara överallt utom hemma hos sina bråkande frånskilda föräldrar.

Med vackra blyertsteckningar och träffande dialog är Alltid hejdå ett rörande verk om ett brännande tema. Sedan boken släpptes i våras har Thörn hyllats av kritiker för sin skärpa och förmåga att skildra maktlöshet från ett barnperspektiv.

För Alma Thörn själv har nomineringen inte riktigt hunnit sjunka in. Det känns helt absurt, hälsar hon. Och väldigt stort! 

– Att det hänt mig av alla människor. Att någon tyckt att boken varit tillräckligt bra för att ens ge ut tycker jag känns sjukt, så det här är ju nästan för mycket bara!

Alma Thörn är nominerad i kategorin Årets barn- och ungdomsbok. Vinnare utses på Augustprisgalan i Konserthuset i Stockholm den 23:e november.

Ur juryns motivering: “Gråskala och sepia går omlott för att markera de tidslager som återges med fullständig tonträff. Alltid hejdå är en serieroman sedd genom barnets ögon, som skär i hjärtat och ger en varm kram på samma gång.”


Alma Thörn är född 1992. Som serietecknare briljerar hon i att teckna ansiktsuttryck och skapa känslig och trovärdig dialog. Hon är utbildad vid Umeå Konstskola och Serieskolan i Malmö och ägnar sig utöver tecknade serier även åt måleriskt broderi.


Kolla in:
aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Rapport från en soptipp!

Återvinningscentralen

Ulrika Linder

Återvinningscentralen. Många har varit där. Slängt, sorterat, svurit. Sedan lämnat platsen med en känsla av lättnad. Men hur är det att jobba där? Ulrika Linder vet, och i den här boken skildrar hon sin jobbvardag på kommunal återvinningscentral.

Varje dag bär på något nytt. En inlämnad sprängdeg. Dödligt gift i flaska. Eller skinnet av en hel nilkrokodil som leder till samtal med Skansen om hotade arter. En ny arbetsskildrare och humorist är född. Ren, alldeles ren, läsglädje.

Anneli Jordahl i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Återvändsgränder - Min uppväxt i Palma de Mallorca

Gabi Beltrán

Återvändsgränder är en patosfylld och osminkad serieroman om att växa upp i Palma de Mallorcas fattiga kvarter på 1980-talet. Gabi Beltráns självbiografi berättar om en hård och utsatt barndom, men också om vänskap, frihet och glädje.

Den som inte fann en väg ut fick nöja sig med ”något att göra medan man väntar”, som grannen señor Paco säger. Señor Paco valde att dricka sprit medan han väntade in döden. Beltrán fann en väg ut ur gränderna och hans berättelse är tveklöst en an av årets främsta läsupplevelser.

Erik Haking i Flamman

Läs mer om boken »

Alla böcker »

Kalendarium

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-10 20 83 (Kontor)
Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-74 18 86 mån-tors kl 9-15
Mail: sofia.olsson[at]ordfrontforlag.se
International rights
Alessandra Sternfeld, AM Book
Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden
Nätverkstan Ekonomitjänst
galago@natverkstan.net
Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)