
13 maj, 2019 Okategoriserade
Nanna JohanssonsJag kommer med stryk är en bok om att vilja ha sex (timmars arbetsdag), att vara femte hjulet och att bära överdådiga hattar. Galagos praktikant Ebba Sörhag ställde några frågor om boken och livet som humorproffs.
Hej Nanna! Din nya bok Jag kommer med stryk har precis kommit rykande färsk från tryckeriet. Om du skulle sälja in din bok med tre ord, vilka tre ord skulle det vara?
Kul, skoj, festlig.
Hur hänger politik och humor ihop för dig?
Jag har länge skämtat om politik, både i serieform och i radio och poddar. När det funkar bra funkar det väldigt bra, men ofta kan det kännas lite präktigt och forcerat. På sistone har jag varit mer sugen på att skoja om småskaliga saker, människor och relationer och sånt, än politik. Men det kommer väl svänga igen.
Som ”praktikanten från småstan Göteborg” är mina favoritkaraktärer i boken helt klart lantisarna som inte förstår sig på Stockholms rulltrappor och lär sig sympatigråta över Slussenbygget. Har du själv någon favoritkaraktär i boken?
Ja, jag har en enruting med texten ”Dålig på att känna in stämningen” där en person ställer sig och skedkramar ett hånglande kärlekspar. Den personen är nog min favorit i hela boken.
Vad är det minst glamourösa med att vara serietecknare?
Det mesta, i och med att jag nästan alltid jobbar hemifrån. Nittio procent av tiden sitter jag i noppriga mysbyxor och svär över osorterade skisshögar eller knäckebrödssmulor i tangentbordet.
Ibland skrikgråter jag när jag läser dina serier. Hur mycket skrattar du själv åt det du skriver och ritar?
Jag skrattar ibland om jag får till exakt rätt ansiktsuttryck på en karaktär. Mitt favoritansiktsuttryck är nog ”dumslug”, när en korkad karaktär tänker att den gör något ovanligt listigt. En annan favorit är ”klämkäck men död inombords”.
Nanna Johanssons bok Jag kommer med stryk finns i butik och på nätet NU! Spring iväg och köp den, den är både kul, skoj och festlig.
Ebba Sörhag
praktikant@ordfrontforlag.se
På åttiotalet var gamla stan i Palma de Mallorca ett ställe dit Bartolomé Seguí helst inte gick. Förutom för att besöka en viss serietidningsbutik, förstås. Galago har intervjuat illustratören till Gabi Beltráns uppväxtskildring Återvändsgränder, som vi nu ger ut i svensk översättning.
Läs mer »
Narkotika används kanske mest av allt för att fly från den vanliga världen. Inte alltid till en härlig drömvärld utan ibland bara för själva flyktens skull. Jenny Aschenbrenner har undersökt när knarket blir en nödvändighet för överlevnad snarare än förströelse, bland litteraturens kvinnor.
Läs mer »
Nya kalendern har kommit! Diskbänkstecknarens Kaoskalender heter den och är signerad Ulrika Linder som samtidigt är rykande aktuell med boken Återvinningscentralen. Köp här.
Läs mer »
I mars 2020 börjar Elin Lucassi föra tecknad dagbok om livet under pandemin, med allt vad det innebär av hemmajobb, mjukbyxor, isolering, tristess och oro. Karantändagboken är ett unikt stycke extremt samtida samtidshistoria.
Härliga äventyr i lyxig fyrfärg om vänskap, utanförskap och trolleri! Hokus pokus-böckerna är Galagos satsning för barn 6-9 år.
Återvinningscentralen. Många har varit där. Slängt, sorterat, svurit. Sedan lämnat platsen med en känsla av lättnad. Men hur är det att jobba där? Ulrika Linder vet, och i den här boken skildrar hon sin jobbvardag på kommunal återvinningscentral.
Varje dag bär på något nytt. En inlämnad sprängdeg. Dödligt gift i flaska. Eller skinnet av en hel nilkrokodil som leder till samtal med Skansen om hotade arter. En ny arbetsskildrare och humorist är född. Ren, alldeles ren, läsglädje.
Anneli Jordahl i Aftonbladet
Rojin Pertow
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-10 20 83 (Kontor)
Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se
Sofia Olsson
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-74 18 86 mån-tors kl 9-15
Mail: sofia.olsson[at]ordfrontforlag.se
International rights
Alessandra Sternfeld, AM Book
Mail: alessandra[at]am-book.com
Prenumerationsärenden
Nätverkstan Ekonomitjänst
galago@natverkstan.net
Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)