Tankesmedjan Galago Idé ger er: En gråtskrattsmiley för den progressiva vänstern!

11 april, 2017  Texter

Alla vet ju att näst efter hakkorset är gråtskrattsmileyn högerextremistens käraste ägodel. Den kommer vi aldrig kunna ta ifrån dem. Men nog kan även vänstern behöva en emoji som kan användas för att göra vilken debatt som helst obegriplig och meningslös? Har sossarna beslutat sig för att göra fackavgifterna avdragsgilla? Vill någon införa skatt på kapital? Säger Roland Paulsen att vi inte borde jobba så mycket? Då behövs det en glädjens symbol. Därför satte vi på Galago Idé våra skarpaste Art Directors på att ta fram en helt ny emoji. En gråtskrattemoji för den progressiva vänstern. I samarbete med CAP&Design kan ni nu i fyra enkla steg följa formgivarnas resa till målet.
Steg 1.
– Vi satte oss i kontorets think tank och reflekterade över vad en gråtskrattemoji egentligen är. Varför skrattar den? Varför gråter den? Vad bär den på för historia. Vi tänkte på Pagliacci, den gråtande clownen. Vem är hans motsvarighet i politiken? Vi tycker att en arg pajas var nära målet nog. Vi valde därför moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali, mest känd som troll från twitter. Och visst ser han arg ut den gode Hanif? Trots att hela 2185 Facebookanvändare (det närmaste ett demokratiskt val vi kan komma) vill se honom som statsminister.

Steg 2.
– Turn that frown upside down, Hanif! Vi vände på steken. Och fann ett spjuveraktigt leende.

Steg 3.
– Fokus. In i det viktiga. Konturerna av en levnadsglad och busig figur tittar fram.

Steg 4.
– Avgränsning. Cirkelformen. Målet. Är den glad? Ond? Glupsk? Det vet vi inte. Men det vi vet är att den har potential att förstöra vilket normalfungerande samtal på sociala medier som helst.

Hälsa Honey-Bee – den progressiva vänsterns egen gråtskrattsmiley – välkommen till världen. Lika glad som Frank Baude, lika hårig som Lars Werners ryggtavla, lika busig som Palme. Kan egentligen användas för att markera vilket känslotillstånd som helst. Ladda hem radan idag. Sedan står du rustad att reta Linus Bylund till vansinne, busa upp Sanna Hill eller låta den flöda över Folkets Demonstration. Och framför allt. Du får chansen att låta Hanif Bali tillföra lite glädje i samhällsdebatten!
Och nog fungerar det?

 aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Jag älskar Astrid Lindgren

Elin Lucassi

En vacker, originell och mardrömsllik serieroman om en desperat kvinna som blir besatt av Astrid Lindgren. Släpps 30:e oktober. RECENSIONSDAG: 9:e november 2023.

Trots svärtan kan denna lilla serieroman ändå läsas som en solidarisk skildring, en uppmaning till medmänsklighet. Elin Lucassis tecknarstil har funnit sin form redan tidigare, med sina varierade rutor och filmiska växlande mellan perspektiven. Och jag hoppas att hon aldrig upphör med de karaktäristiska gapande munnarna i profil. Som om världen kunde slukas hel.

Ulrika Stahre i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)