Schrödingers Hans Rosling

12 september, 2016  Okategoriserade

Expressenjournalisten Lotta Gröning har i dagarna kommit med ett starkt och tydligt utspel mot PK-Sverige. Det hela handlar om allas vår favoritprofessor Hans Rosling. Ni vet han som förklarar migrationspolitik med äpplen och stoppar klimathot med framtidens tvättmaskiner. I alla fall. Gröning konstaterar att:

Det här låter ju förjävligt tänker vi såklart. Hans Rosling? Tystad av PK-Sverige? Vi älskade honom, vi lyfte fram som den magiska person som hade svaren på flyktingproblemen. Men nu är han borta. Det hela beläggs med att han inte fick något sommarprogram i år. Och det fattar man ju att det säger sig självt. Mahatma Gandhi lär ju ha sagt att "Den som inte får sommarprata, den får snart inte prata alls".
Sedan lägger Gröning till att Rosling avböjt att göra intervjuer. Det är givetvis också en förklaring.
Så, hur kan Rosling vara tystad av PK-media och avböja att göra intervjuer på samma gång? Det hela är mycket enkelt. Låt oss mansplaina.
Ni känner alla till teorin om Schrödingers katt:

"Schrödingers paradoxala illustration av kvanttillstånd, går ut på att en katt placeras i en sluten stålkammare. I stålkammaren placeras även en bit radioaktivt ämne med 50 % sannolikhet att sönderfalla inom en timme, samt en geigermätare kopplad till en hammare som krossar en flaska cyanid om sönderfall registreras, varvid katten skulle dö (under förutsättningen att cyaniden är placerad inom räckhåll för katten). Efter en timme hänger kattens öde på ett kvantmekaniskt tillstånd med samma sannolikhet för liv och död. Katten är både levande och död samtidigt enligt kvantmekaniskt synsätt."
Vi står alltså inför en situation där katten både är död och lever samtidigt.
      
Levande katt                                      Död katt
Det Lotta Gröning talar om här är det vi tyckonomiska skribenter vill beskriva som en Schrödingers Hans Rosling. Ett verktyg som används av ledarskribenter, debattörer, sanningssägande bloggare och sverigedemokratiska talskrivare och det är helt vetenskapligt förankrat. Just nu, när ingen frågat Hans Rosling själv är det 50% sannolikhet att Rosling tystats av PK-Sverige efter kvantmekanikens lagar. Rosling befinner sig i detta nu i nollpunktsfältet.
     
Tystad av PK-Sverige                         Vill inte ge intervjuer
Det är först när Lotta Gröning frågat Hans Rosling som vi vet. Men så länge som vi befinner oss i nuet, alltså den punkt där vi alla befinner oss om vi inte påstås ha tystats av PK-Sverige eller råkar vara en bild på en brinnande indisk bil under ett almedalstal av Jimmie Åkesson, existerar alltså hypotetiskt båda Hans Rosling samtidigt. Därför är Lotta Grönings påstående om att Hans Rosling tystats av PK-Sverige sant. I ett av två möjliga universum.
Det är kanske inte journalistik i traditionell bemärkelse, men det är fanimig vetenskap.aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Rapport från en soptipp!

Återvinningscentralen

Ulrika Linder

Återvinningscentralen. Många har varit där. Slängt, sorterat, svurit. Sedan lämnat platsen med en känsla av lättnad. Men hur är det att jobba där? Ulrika Linder vet, och i den här boken skildrar hon sin jobbvardag på kommunal återvinningscentral.

Varje dag bär på något nytt. En inlämnad sprängdeg. Dödligt gift i flaska. Eller skinnet av en hel nilkrokodil som leder till samtal med Skansen om hotade arter. En ny arbetsskildrare och humorist är född. Ren, alldeles ren, läsglädje.

Anneli Jordahl i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Återvändsgränder - Min uppväxt i Palma de Mallorca

Gabi Beltrán

Återvändsgränder är en patosfylld och osminkad serieroman om att växa upp i Palma de Mallorcas fattiga kvarter på 1980-talet. Gabi Beltráns självbiografi berättar om en hård och utsatt barndom, men också om vänskap, frihet och glädje.

Den som inte fann en väg ut fick nöja sig med ”något att göra medan man väntar”, som grannen señor Paco säger. Señor Paco valde att dricka sprit medan han väntade in döden. Beltrán fann en väg ut ur gränderna och hans berättelse är tveklöst en an av årets främsta läsupplevelser.

Erik Haking i Flamman

Läs mer om boken »

Alla böcker »

Kalendarium

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-10 20 83 (Kontor)
Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-74 18 86 mån-tors kl 9-15
Mail: sofia.olsson[at]ordfrontforlag.se
International rights
Alessandra Sternfeld, AM Book
Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden
Nätverkstan Ekonomitjänst
galago@natverkstan.net
Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)