Vad kan Game of Thrones-avsnittet Battle of the Bastards lära oss om nazisterna på bokmässan?

31 augusti, 2016  Okategoriserade

Håll i hatten Henrik Arnstad! På grund av gårdagens händelser vill vi ta med er in en helt annan värld av stål, eld och is. Följ med oss in i sagans förtrollade land.
Galago ger er: Bokmässeskandalen förklarad genom Game of Thrones-avsnittet Battle of The Bastards.
Spoilers förekommer givetvis.
Börja nynna på ledmotivet gott folk, vi vevar igång rollistan:

Huset Stark i rollen som Bokmässan
Starks håller till i Winterfell (Svenska mässan). Gillar yttrandefrihet och har en märklig av och på-relation med familjen Bolton. Deltar inte aktivt själva i debatten.

Ramsay Bolton i rollen som Nya Tider
En skithög som har en ovana att alltid landa på fötter oavsett hur debatten går. Har lyckats ta sig in på Svenska Mässan (Winterfell) Älskar: Att debattera yttrandefrihet. Hatar: Att känna sig censurerad. Givetvis opolitisk, gillar Skrewdrivers tidiga skivor och är mycket intresserad av historia, särskilt andra världskriget.

Rickon Stark i rollen som montern
Liten, vek, och hyfsat menlös egentligen. Ingen har egentligen brytt sig om Rickon på ett bra tag förutom hon från Harry Potter som här gestaltar en kristallhealer i montern bredvid och hans varg som spelar in husdjursmässan och därför inte syns i bild. Är för obetydlig och okarismatisk för att ha en åsikt om yttrandefriheten någon bryr sig om.

Jon Snow som Aktivismen.
En från hjärtat välmenande figur som fått ta en hel del skit på sistone. Ibland kanske lite tråkig och på gränsen till dumdristigt moralisk. Han gillar yttrandefrihet inom rimlighetens gränser. Älskar: Beyoncé. Hatar: Ramsay Bolton jättemycket. Ser sig själv som en outsider, men känner ändå ett starkt släktskap till Starks (Bokmässan).

Ser Davos är kultursidorna
Ser Davos är trött. Ser Davos kämpar på i motvind i en värld där han vill prata om Foucault men tvingas definiera vad som är kul med skämtteckningar. Ledningen har skurit ned honom med fem fingrar, resurserna tryter, samtidigt som de mörka krafterna där ute bara eskalerar. Det enda folk delar från hans sida är ännu en trött debattartikel om att vänstern faktiskt också är dum ibland signerad Bengt Ohlsson. Men Ser Davos försöker ändå föra en strategisk kamp mot fascister som Nya Tider genom att inte låta Ramsay Bolton bestämma spelreglerna på slagfältet.

Boltonhären i rollen som nättroll och ledarsidor
Det här är ett blandat glatt gäng av allt från organiserade självutnämnda korsriddare från gammelmedias ledarsidor (Boltons), lite allmänt gytter från Avpixlat (Karstarks) och ett gäng helt vanliga gamla näthatare (Umbers). De är sviniga, de är många och ibland mer organiserade än man kan tro. De anser inte själva att de är i samma armé, de råkar bara finnas på samma plats för stunden. Och då ska här fanimig debatteras, kosta vad det kosta vill.
 
Ok, nu kör vi igång:

Nya Tider = Ramsay Bolton viftar med montern = Rickon Stark för att reta upp Jon Snow och på så vis ta debatten om yttrandefrihet på sin hemmaplan.

Då blir såklart aktivismen = Jon Snow jätteupprörd och rusar, utan att tänka sig för, mot montern för att förhindra Ramsay Boltons inflytande över den.
Resultatet blir kanske inte helt hundra. Vilket den här bilden av en yttrandefrihetsdebatt under SVT:s Opinion Live visar.

Ser Davos = Kultursidorna anser sig ju egentligen ha ett ganska rimligt försvar för yttrandefriheten om de bara får ha strategin på sin sida.

Nu skakar istället Ser Davos trött på huvudet, debatten om yttrandefriheten är redan i full gång och den är nu på en plats där Ramsay Bolton inte ens behöver anstränga sig för att vinna. Davos släpper pilbågen, skippar allt vad strategi heter och går istället i full huggsexa mot nättroll och ledarsidor. Han tar debatten precis dit de vill. Det som följer är blodigt. För det här med yttrandefrihet, det är viktiga grejer. Debatten måste tas, till vilket pris som helst.

Här ser vi till exempel Janne Josefsson förklara för Politisms Eric Rosén varför nazister har rätt att vara på bokmässan.

Slagfältet gör nu en storslagen tolkning av det vi kallar yttrandefrihetsdebatten. Dags för ännu en Emmy?

Men hur gick det med montern då, undrar ni?

Ja, lite sådär faktiskt.

Ingen kan ju säga att Jon Snow inte gjorde det som är rätt och riktigt såklart, men samtidigt blev det kanske inte så att det var så jäkla smart sett till resultatet. Nu står han där mitt i en yttrandefrihetsdebatt som ballat ur fullständigt.
App, app, app. Nu tar Galago och skärper sig, säger kanske den hugade. Det är ju faktiskt så att The Knights of the Vale kom och sopade bort Boltons arméer i Game of Thrones. Jon Snow vann ju över Ramsay Bolton precis som aktivismen bekämpat Nya Tider. Borde inte din liknelse sluta med att Ramsay Bolton käkas upp av ett gäng äggkonton inne på Svenska Mässan? Nå. Hur får du in det i din liknelse gubbjävel?

Jo förstår ni ungar. The Vale skulle spelats av de där rimliga liberalerna alla alltid pratar om. De där som till sist ska sätta ned foten mot rasismen. Men det här är verkligheten, och i verkligheten dyker de aldrig upp.aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Jag älskar Astrid Lindgren

Elin Lucassi

En vacker, originell och mardrömsllik serieroman om en desperat kvinna som blir besatt av Astrid Lindgren. Släpps 30:e oktober. RECENSIONSDAG: 9:e november 2023.

Trots svärtan kan denna lilla serieroman ändå läsas som en solidarisk skildring, en uppmaning till medmänsklighet. Elin Lucassis tecknarstil har funnit sin form redan tidigare, med sina varierade rutor och filmiska växlande mellan perspektiven. Och jag hoppas att hon aldrig upphör med de karaktäristiska gapande munnarna i profil. Som om världen kunde slukas hel.

Ulrika Stahre i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)