Varför är svensk film så dålig?

10 augusti, 2016  Okategoriserade

Ni vet det, vi vet det. Svensk film håller inte måttet. Ni tänker att det är den stolpiga dialogen, den låga budgeten, den usla castingen med bara Stockholmare trots att filmen utspelar sig i Bastuträsk. Eller kan det vara den dekadens som bara en av brodudesen från tre vänner utstrålar när han kastar hela filmstödet i knät på första bästa strippa i Cannes?  Vi vet vad det är. Det är avsaknaden av Star Wars - The Force Awakens.
Håll i hatten nu Baker Karim. Och följ med oss på en resa till världen där alla filmer är som de borde vara. Alltså Star Wars - The Force Awakens.

Star Wars - The Force Awakens är en svensk dramafilm från 2015 av Colin Nutley med Helena Bergström, Rikard Wolff, Sven Wollter i rollerna. Filmen fick två uppföljare, Star Wars – andra sommaren (2018) och Star Wars – tredje gången gillt (2020).
Star Killer Base är en herrgårdsbyggnad med tillhörande skog- och markegendom som ligger i en orimligt isolerad by på Endors måne. När dess ägare, den åldrade enstöringen Lor San Tekka (Oscarsson) dör utan att ha några kända arvingar räknar byns rikaste man Snoke (Wollter) med att kunna överta egendomen till ett mycket förmånligt pris. Men vid begravningen dyker plötsligt Lor San Takkas dittills okända barnbarn Rey (Helena Bergström) upp som ensam arvinge till Star Killer Base. Reys ankomst orsakar stort rabalder i den lilla byn, där alla känner varandra sedan länge och inte vill veta av några förändringar eller nymodigheter.
Den ende invånaren i byn som gladeligen tar emot de nyinflyttade med välkomnande värme och sympati är den gamle mannen Han Solo (Günther) som bor tillsammans med sin bror Chewbacka (Peterson). Intrigen tätnar då det uppdagas att Rey haft ytterligare anledning till att flytta till byn, nämligen att söka efter sin okände far som Rey anar rimligen bör finnas i byn.
I rollerna
Helena Bergström - Rey
Rikard Wolff - Finn
Sven Wollter - Snoke
Reine Brynolfsson - Kylo Ren
Ernst Günther - Han Solo
Viveka Seldahl - Kapten Phasma
 

Star Wars - The Force Awakens är en svensk långfilm regisserad av Daniel Espinosa. Filmen är baserad på Jens Lapidus bästsäljande roman med samma namn och hade premiär 15 januari 2015.
Kylo "KR" Ren lever ett dubbelliv som stekare på de hetaste inneställena på Dagobah. När han förälskar sig i överklasstjejen Leia lockas han in en värld av organiserad brottslighet. Finn gör en osannolik rymning från fängelset och är på flykt från både polisen och Kanjuklubmaffian. Hans plan är att göra en sista kokainleverans och sedan lämna landet för gott. Han Solo är en brutal underboss inom the First Order och är i konflikt med huvudbossen Snoke. Han får i uppdrag att hitta Finn, men tvingas samtidigt ta hand om sin 8-åriga dotter, Rey.

I rollerna
Joel Kinnaman - Kylo "KR" Ren
Matias Varela - Finn
Dragomir Mrsic - Han Solo
Lisa Henni - Leia

Star Wars - The Force Awakens är ett svenskt drama från 2015 i regi av Richard Hobert som handlar om en resa i en försommarvarm galax långt borta och var den första filmen som spelades in i Richard Hoberts filmserie om De sju dödssynderna. Filmen hade Sverigepremiär den 17 december 2015. Handlingen i den andra filmen, Rogue One: A Star Wars Story, utspelar sig tidigare.
Leia åker till Dagobah med några väninnor. Där omkommer hon och fraktas hem i en burk i ett paket. Hon efterlämnar en sörjande make, smugglaren Han och en vuxen son, den något försupne och bedagade sithlorden Kylo Ren - senare Ben Solo, som han egentligen heter.

Han vill att Leias aska ska få vila under syrenbusken vid deras sommarställe Tatooine. Han häller över den i en stor urna, en bröllopsgåva, och bältar den i framsätet i sitt rymdskepp, efter att ha vägrat åka i sonens Star Destroyer. Kylo följer efter med Star Destroyern, där hans flickvän Rey precis har vaknat. (I slutet av The Force Awakens lyckades Rey fly från ön där hon utsatts för en rad otrevligheter.)
Första mötet mellan Han och Rey blir inte så bra. Efter att stannat vid utsikten Dantoine, så att Han och Leia kan lyssna på göken en sista gång, startar inte Årtusende falken. I försöken att få igång den havererar den efter att farit utför en brant slänt med bara Leia som passagerare. Urnan överlever kraschen och Han tvingas åka med Star Destroyern, som snart går sönder. De fyra (inklusive urnan) försöker åka med en Tie Fighter, men det är bara urnan som kommer med. Man spårar den till en nöjespark, men hittar den inte förrän den är på väg att auktioneras bort nästa dag. Till slut får man lift med en B-vinge till sommarstugan. Under resan har Rey och Han kommit närmare varandra, inte minst när hon låter honom förstå att hon är gravid, något som hon inte berättat för Kylo än. Ingen har förresten berättat för Rey att Leias aska ligger i urnan, för att skona henne.
Medan Han talar med grannen Mon Mothma plockar Rey lupiner. Hon häller ur askan i forsen för att fylla urnan med vatten. Kylo försöker hindra henne, men hans rop hörs inte över forsens brusande. Han och Mon Mothma kommer precis för att se askan flyta bort. Han rusar iväg, inte i vrede och förtvivlan, som de andra tror, utan för att hämta finkostymen och fyra glas att skåla i.
"Du ville ju alltid resa Leia, nu gör du din sista resa" säger han, medan askan virvlar bort i strömmen och urnan fylld med lupiner står som ett minnesmärke på en klippa i vattnet.
Denna film skapar en vänskap mellan två generationer. Hobert lyckas balansera på gränsen mellan tragedi och komedi, trots gott om bisarra händelser blir det aldrig fars eller melodramatiskt utan allvaret håller hela vägen.
Rollista:
Sven Lindberg - Han Solo
Göran Stangertz - Kylo Ren (Ben Solo)
Camilla Lundén - Rey
Helena Brodin - Leia Organa

Star Wars - The Force Awakens är en svensk film från 2015, regisserad av Maria Blom.
Rey, 30 år och singel i Coruscant, reser upp till föräldrarna i Tatooine när hennes far ska fylla 70 år. De har en överraskning till henne: de vill ge henne en ganska så värdefull hustomt nere vid sandfolket, underförstått att hon ska flytta "hem" igen. Hennes storasystrar Leia och Mon Mothma får ingenting. Det väcker en diskussion om vem som stannat, vem som tar hand om föräldrarna, vem som bara stack och vem som uppoffrat sig.

Utomhusscenerna är inspelade utanför Rättvik våren 2004. Inomhusscenerna är inspelade i studio i Trollhättan. Stycket har tidigare framförts som en teaterpjäs.
I rollerna
Sofia Helin - Rey
Ann Petrén - Mon Mothma
Kajsa Ernst - Leia
Barbro Enberg - Maz Kanata
Joakim Lindblad - Han-Solo

Star Wars - The Force Awakens, svensk film från 2015.
Leia börjar få nog, Han bara jobbar och tittar på TV. Till slut måste Han välja: antingen åker de på semester tillsammans eller så åker hon ensam, och då kan hon inte lova att hon kommer tillbaka. Han väljer det första och bokar en fjällsemester på Hoth, de flesta som de känner verkar ha valt att åka till samma ställe samtidigt.
Många av rollfigurerna är hämtade från TV-serien Tre kronor.
Filmen är inspelad i studio i Filmstaden, utomhusscenerna (de flesta) i Katrinabacken, Klövsjö, och är tillåten från 7 år. Den hade premiär den 15 augusti 2015 och har även visats på TV4.
I rollerna:
Bertram Heribertson - Han Solo
Ing-Marie Carlsson - Leia Organa
Sanna Ekman - Kapten Phasma
Mercedesz Dinnyes - Mon Mothma
Sanna Bråding - Rey

Genast lite bättre va? Som ni ser krävs bara att vi med ett enkelt handgrepp finjusterar filminstitutets statuter för filmstödet så kommer vi se biosuccé på biosuccé. Svensk films framtid börjar här.
Ingen kan göra allt - men alla kan göra Star Wars - The Force Awakens.

 aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Jag älskar Astrid Lindgren

Elin Lucassi

En vacker, originell och mardrömsllik serieroman om en desperat kvinna som blir besatt av Astrid Lindgren. Släpps 30:e oktober. RECENSIONSDAG: 9:e november 2023.

Trots svärtan kan denna lilla serieroman ändå läsas som en solidarisk skildring, en uppmaning till medmänsklighet. Elin Lucassis tecknarstil har funnit sin form redan tidigare, med sina varierade rutor och filmiska växlande mellan perspektiven. Och jag hoppas att hon aldrig upphör med de karaktäristiska gapande munnarna i profil. Som om världen kunde slukas hel.

Ulrika Stahre i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)