Hur tydliga var våra partier 2013? Nyårsspecial!

30 december, 2013  Okategoriserade

2013 går mot 2014 i en rasande takt och våra politiker gör sig redo för slutstrid. Det är 2014 vi ska få veta om PR-byråernas välsaltade fakturor gett payoff. Alla vet att tydlighet är allt. Och någonstans vet varje "Noppe på Gullers grupp" eller "Klobbe på Reformklubben" att det är nu som den svallvåg av rosé de avfyrat mot Almedalen år efter år ska betala sig. Men hur har det gått egentligen? Galagos oberoende undersökning ger svaren.

2013-05-21

I maj var socialdemokraterna dåliga vänsterrasister. Tydligt, javisst, men är det bra? Det kan bara tiden utvisa. 

2013-12-30

Vi får ändå ge Stefan Löfvens team att de håller sig hyfsat konsekventa. "Rasister" har tappat sin förstaplats till förmån för det lite mer diffusa "dåliga", vi gissar dock att Prime är nöjda med att "vänster" fortfarande är underordnat både dålighet och rasism i det forna arbetarpartiet.

 2013-05-21

Redan innan partisekreterare Aron Etzler påbörjade sin avståndstagarlollapalooza inom Vänsterpartiet visade undersökningen att viss förvirring rådde inom landets vänstraste riksdagsparti. Socialister? Javisst! Men var de eller var de inte kommunister? Har Vänsterpartiet lyckats göra sig av med sitt mer radikala skimmer?

2013-12-30

Nja, är fortfarande svaret. Viss förvirring råder fortfarande kring kommunismens vara eller ej och det verkar inte hjälpa om så hela Ung Vänster Örebro skickas på omprogrammeringsläger.

2012-10-18

Firma Fridolin Romson har länge varit ett av landets mest otydliga partier. I de senaste två undersökningarna har samma resultat uppnåts. En sorts googlingens motsvarighet till pinsam tystnad. Nu när upptakten till valet är i full gång frågar vi oss om landets lillgamlaste parti lyckats forma någon sorts allmän uppfattning om sig själva.

2013-12-30

Äntligen! Den som säger att svensk politik är stagnant och tråkig skulle se hur vågen gick på vårt lilla opinionsundersökande institut. Att se en allmän bild av Miljöpartiet ta form är lite som vår variant av att hitta liv i rymden. Vad kan vi då läsa ut av de senaste rönen? Miljöpartiet är liberalt, vänster och socialistiskt. Kanske är den bild som de grönas partitopp mest kan relatera till den som kommer på tredje plats i listan. "Miljöpartiet är höger eller vänster".

 2013-05-21

Moderaterna hade som ni kanske minns blivit minst sagt tydliga i förra undersökningen. De gick från mysigt Schlingmanns arbetslinjen-himmelsblå till Asks och Billströms arbeit macht frei-stålblå. Har landets statsministerparti lyckats ändra bilden av sig själva under året?

2013-12-30

Några lättare nyanser har förändrats under 2013. Det nya arbetarpartiet är inte längre konservativa nazister utan liberala nazister. Och vet ni? De är bäst! 

 2013-05-21

Några som däremot absolut inte var liberala i maj var landets liberala parti. Det framgick klart och tydligt. Några nedlagda friskolor senare så måste vi fråga oss om skolminister och major Jan Björklund lyckats hålla denna ganska perfekta tydlighetslinje.

2013-12-30

Tough shit Janne Björklund. Detta måste ses som lite av ett fiasko. Inte bara har partiet helt tapat bäring på sin egen ideologi, ingen förstår var de ska och vad de vill längre. Vi kan förstå att en skolminister som lyckas privatisera allt ned till den kollektiva bestraffningen är frustrerad i nuläget.

 2013-05-21

I maj var Centerpartiet ett tomt parti. Annie Lööf hade gjort slut med nyliberalismen, opinionssiffrorna sviktade och trots att det grillades korv i Maramö visste ingen längre riktigt var partiet var på väg. Om de lyckats hämta sig efter detta är kanske en av årets verkligt stora frågor.

2013-12-30

Yes! Här har vi ett parti med framtiden för sig, de är kanske inte redo att utmana om statsministerposten, men det är tydligt att de är redo att ta striden mot, ehm, Folkpartiet? Vi kan få ett riktigt spännande 2014, en liberalpolitikens motsvarighet av Maktkamp på Falcon Crest med Annie Lööf som Alliansens alldeles egna Angela Channing. Att striden om väljarna kommer ske inom Alliansen snarare än mot opositionen är kanske inte en rimlig prioriteringsfråga för att vinna val. Men det är mycket tydligt att Centerpartiet kan bli det första partiet som skriver in YOLO i partiprogrammet.

 2013-05-21

Well, det här kan vara landets kanske tydligaste parti. Jonas Sjöstedts vänsterparti vill kanske bli tydliga med att partiet vill förbjuda vinster i välfärden. Men vill kanske Göran Hägglund skapa en lite mer diversifierad bild av landets kristnaste parti än den här?

2013-12-30

Svaret är nej, Hägglund stannar kvar på samma plattform. Och om detta är deras huvudfråga är kanske motfrågan naturlig. "Vad är KD?". Dålig och feltajmad satsning på en fråga ingen begriper. Ska vi på tydlighetsverket våga oss på en gissning så kommer Kristdemokraterna gå sitt tyngsta valår sedan Ansgars tid till mötes.

Johannes Klenell för Galagos helt oberoende institut för politisk forskning (GHOIPF) aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Club Lonely

Pelle Forshed

Pelle ForshedClub Lonely är en verklighetsnära serieroman om att tappa hoppet och att känna sig passé. Med enkla färger, en klar linje och ett otroligt driv tecknar Forshed en berättelse om Stockholm, självtvivel och ängslighet. Både gripande, spännande och rolig! Utkommer 16:e september. Recensionsdag 24:e september.

Läs mer om boken »

Folkbokförd i rännstenen

Tommy Sundvall

Folkbokförd i rännstenen gör Tommy Sundvalls rebelliska lowlife-trio Morris, John och Hunter comeback. Ännu en gång gör de allt de kan i sin ständiga jakt på pengar. Det blir en flippad färd genom en surrealistisk samtid. Utkommer 15:e augusti. Recensionsdag 22:a augusti.

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Anders Annikas (vik. chefredaktör) Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: anders[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)