Delfiner i Akvarium

27 februari, 2013  Okategoriserade

Här kommer ett kapitel ur Kringlan Svenssons och Valle Westessons bok Snille och Smak där våra författare gör en djupdykning i de allra mest spännande och djupsinniga filosofiska diskussioner som uppstått på Flashback. 

DELFINER I AKVARIUM

https://www.flashback.org/t1988272

  

Här möter vi psykedeliskaboras, en glad amatör i akvariebranschen. Tyvärr är det väl som med många andra branscher att den bärs upp av just amatörer. Ta t ex frimärkssamlarna. Det är ju ett gäng eldsjälar som bär hela frimärkssamlarbördan på sina axlar – oavlönat! Som om det inte funnes en morgondag sitter de i dagar – med nedsatt syn och dålig andedräkt som offer – hukade över dammiga folianter med dolda ledtrådar om vad det lilla brevmärket kan vara värt. De bälgar i sig svalt termoskaffe på dragiga vindar och i fuktiga källararkiv för att vi ska kunna ta del av kunskapen om frimärken. Utan deras självutplånande mission hade världen stått frågande när en ovanlig bit färgad papp med texten Magyar Posta dök upp. Kort sagt – frimärkssamlare såsom akvaristiker får inga pengar för sin hobby. Orättvist kan tyckas, när Torgny Mogren och Torbjörn Nilsson* tjänar så mycket pengar på sin hobby.

Det vi vill komma till är att alla som är intresserade av akvarier inte har doktorerat på ämnet. I texten ovan märker vi det på citat som ”1-2 cm stora delfiner” och den klassiska logiken ”stor sjö = stora fiskar”. Oss veterligen finns det ju inga däggdjur som följer den principen även om det ibland hade varit önskvärt. Om t ex Joseph Fritzls barn hade stannat i växten vid en höjd av tre vinteräpplen hade de ju haft betydligt större lekyta.

Tyvärr stöter psykedeliskaboras på motstånd från negativa personer. Såna som klankar ner på idéer som kanske är lite naiva, men inte elaka. psykedeliskaboras kan dock svara för sig och slänger det första verbala slagträt rätt i ansiktet på sina belackare:

Att det kan finnas olika arter av delfiner vi helt övertygade om, men att människor skulle vara ett samlingsnamn för ”dvärgar, hobbitar och långa” är väl en lite väl svag indiciekedja? För visst finns inte hobbitar och dvärgar på riktigt? De kallas ju småväxta.

Sen kastar sig lacrima in i debatten med vad hen tror är ett vattentätt inlägg.

Visst är det underbart! Av allt man kan invända mot psykedeliskaboras idé, är det den ekonomiska aspekten som lacrima hakat upp sig på! Inlägget andas jante och svenskt socialdemokratiskt 70-tal. lacrima utgår på ett underbart sätt från att alla som gillar delfiner är knegare. Det är en grov generalisering och stämmer ju bara i fråga om tatueringar. lacrima har gjort ett snabbt överslag och räknat ut att om man står vid svarven på SKF har man inte en sportslig chans att tjäna ihop till en 20-metersbassäng. Det är då det händer ...

Precis som en perfekt pusseldeckare vänder psykedeliskaboras på hela förutsättningen:

Det rör sig inte om en vanlig knegare som vill skaffa ett delfinarium, nej nej. Såna har vi sett gå in i väggen för många gånger. Det är en kommunalarbetare! Punkt för det argumentet.  Dessutom har ju ”sponsorn” lovat att ”stå för allt + plus underhållning”

 

Avslutningen är ändå det skönaste. ”Sponsorn” har till och med garanterat att underhållet kommer fortsätta betalas ut om en annan familj flyttar in i huset. Det är, om inte annat, en mäklarannons vi skulle vilja se. 

”Funkisvilla med öppen planlösning och många originaldetaljer säljes. Helkaklade badrum och inglasad balkong. Boyta: 145kvm fördelade på två plan. Biyta: 60 kvm källare inklusive en 20-metersbassäng med jättelik akvariepump. I bassängen simmar en 1-2 cm lång delfin (en sorts minidäggdjur som sorterar under arten ”delfiner” jmfr ”människor”). Bassängen är underhållsfri pga ett sponsoravtal, se servitut från 2012.” 

*Senast jag hängde med i sportvärlden var när en gubbe åkte upp i luften med en ryggsäck som sprutade luft.aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Club Lonely

Pelle Forshed

Pelle ForshedClub Lonely är en verklighetsnära serieroman om att tappa hoppet och att känna sig passé. Med enkla färger, en klar linje och ett otroligt driv tecknar Forshed en berättelse om Stockholm, självtvivel och ängslighet. Både gripande, spännande och rolig! Utkommer 16:e september. Recensionsdag 24:e september.

Läs mer om boken »

Folkbokförd i rännstenen

Tommy Sundvall

Folkbokförd i rännstenen gör Tommy Sundvalls rebelliska lowlife-trio Morris, John och Hunter comeback. Ännu en gång gör de allt de kan i sin ständiga jakt på pengar. Det blir en flippad färd genom en surrealistisk samtid. Utkommer 15:e augusti. Recensionsdag 22:a augusti.

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Anders Annikas (vik. chefredaktör) Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: anders[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)