Fem fysikprisfavoriter!

16 september, 2024  Okategoriserade

Senaste numret av Galago har tema FYSIK! Kungliga Vetenskapsakademien har sedan 1901 delat ut Nobelpriset i fysik. Uppenbarligen kan man därmed tävla i fysik, så vi går ett steg längre och bjussar på en topplista över de fem främsta fysikpristagarna genom tiderna.

Eftersom vi själva inte är smarta nog att sovra mellan modeller och principer, effekter och diffraktion, spridning och strålning, bad vi Anna Davour, fysiker, vetenskapsjournalist och astronomi och fysik-redaktör på Forskning & Framsteg om hjälp.

5. Mystiska strålar: Wilhelm Röntgen, 1901

Det första Nobelpriset i fysik gick till Wilhelm Röntgen. Han hade upptäckt en okänd sorts strålar som kunde lysa rakt igenom många material. Han kallade dem för X-strålar (X-Strahlen), där X står för okänd.
Ett par år senare gick priset till Marie och Pierre Curie tillsammans Henri Bequerel för deras studier av radioaktivitet. Den strålning som uppstod i det sammanhanget var också av okänd natur.
Vi ser spår av den tidens fascination för strålning i äldre science fiction-berättelser där det finns krympstrålar, dragstrålar, strålar som förstenar folk och så vidare.

4. Teori och kontrovers: Albert Einstein, 1921

Albert Einstein var superkändis och geniförklarad för sina relativitetsteorier redan kring 1920. Men det var inte dem han fick pris för.
Den speciella relativitetsteorin beskriver rörelse och energi. Den allmänna relativitetsteorin beskriver gravitationen och rumtidens krökning. De här idéerna var teoretiska och svåra att ta till sig och de experimentella beläggen inte särskilt starka. I Kungliga Vetenskapsakademien föredrog många fysik baserad på noggranna experiment. Samtidigt insåg man Einsteins betydelse, och det hade varit konstigt att inte belöna honom alls. Därför fick han priset för sin förklaring av hur ljus kan slå loss elektroner från ett material, något som kallas för den fotoelektriska effekten.

3. Magiska tal: Maria Goeppert-Mayer, 1963

Fysikern Maria Goeppert-Mayer undrade över atomkärnans ”magiska tal”. Kärnor med vissa antal av protoner respektive neutroner var mer stabila än andra. Hon lade fram en modell där atomkärnan är uppbyggd i skal, lite som en lök, som bestämdes av de magiska talen. Det gjorde atomkärnan mer begriplig och gav henne Nobelpriset.
Maria Goeppert-Mayer gjorde mycket av sin forskning oavlönad. Hon var gift med en annan forskare, Joseph Mayer, och många universitet hade regler som gjorde att det inte gick att anställa båda makarna i ett par. Maken stöttade att hon forskade ändå. Paret umgicks med många kända forskare, och var kända för sina fester. Efter Maria Goeppert-Mayer dröjde det 55 år innan en kvinna fick Nobelpris i fysik igen.

2. Vardagsljus: Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura, 2014

Många upptäckter inom fysik kan tyckas långt från vanliga människors vardag. De flesta som hörde talas om Nobelpriset 2014 kunde däremot säga att de redan använde sig av det som de prisbelönade forskarna hade gjort.
De utvecklade nämligen en teknik för att tillverka lysdioder (LED) med blått ljus. Tidigare fanns det röda och gröna lysdioder. När de kunde kombineras med blå blev det möjligt att göra LED-lampor som lyser vitt – eller med andra nyanser. På så vis kan vi få energisnåla lampor.

1. En kosmisk upptäckt och inte fågelbajs!: Arno Penzias och Robert Wilson, 1978

Arno Penzias och Robert Wilson arbetade 1964 med att utveckla en antenn för experiment med satellitkommunikation och radioastronomi. De stördes av ett ihållande brus från alla riktningar på himlen, som de först tog för ett instrumentproblem. De testade bland annat att rengöra antennen från ett vitt så kallat dielektriskt material som ansamlats – bajs från duvor – utan att bli av med bruset.
Till slut fick de hjälp av några teoretiska fysiker som förstod att det rörde sig om bakgrundsstrålning från universums heta och sammanpressade barndom, det vi brukar kalla Big Bang. 14 år senare fick de Nobelpriset för sin upptäckt.

Hedersomnämnande: Nobelmedaljerna som räddades undan nazisterna

I april 1940 ockuperades Danmark av Tyskland. Den berömde danske fysikern Niels Bohr visste att han måste agera snabbt, för han hade fått två Nobelmedaljer från fysikpristagarna Max von Laue och James Franck att ta hand om. Under nazisterna var det dödsstraff på att föra ut guld ur landet. Niels Bohr diskuterade problemet med kemisten George de Hevesy, och de förkastade idén att gräva ned medaljerna. I stället föreslog de Hevesy kungsvatten, en blandning av salpetersyra och saltsyra som är det enda som kan lösa upp guld. När nazisterna finkammade Niels Bohr-institutet förvarades guldet helt öppet men osynligt i en syralösning, och ingen misstänkte något. Efter kriget kunde guldet utvinnas igen och medaljerna gjutas om.
Niels Bohrs egen Nobelmedalj (från 1922) då? Den hade han sålt tidigare samma år till förmån för Finlandshjälpen.

Text: Anna Davour

Illustration: Cecilia Vårhed


Saxat ur:




aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Kattflickan och andra berättelser

Anneli Furmark

I fem sällsamma noveller skildrar Anneli Furmark stilla uppbrott genom livets alla skeden. Med den känsla för färg, stämning och humor som bara Furmark har berättar hon om det stora i det lilla. Om frukostflingor, skräck, tegelhus och prydnadsföremål – om kärlek, krig och fred. Och om död. Recensionsdag 8:e oktober.

Det är till synes spretiga berättelser som tar plats i denna seriesamling, men temat oro går som en röd tråd och håller läsaren fängslad. Det är skickligt berättat om hur det till synes vardagliga och händelselösa kan vara mer dramatiskt än man först tror. Helhetsbetyg: 4.

Camilla Bergvall i BTJ 15/2024

Läs mer om boken »

Club Lonely

Pelle Forshed

Pelle ForshedClub Lonely är en verklighetsnära serieroman om att tappa hoppet och att känna sig passé. Med enkla färger, en klar linje och ett otroligt driv tecknar Forshed en berättelse om Stockholm, självtvivel och ängslighet. Både gripande, spännande och rolig! Utkommer 16:e september. Recensionsdag 24:e september.

en hejdlöst rolig, tragikomisk serieroman om att till nästan varje pris som helst få ett erkännande och genombrott som serietecknare. Helhetsbetyg: 5

Stefan Carlsson i BTJ 20/2024

Läs mer om boken »

Folkbokförd i rännstenen

Tommy Sundvall

Folkbokförd i rännstenen gör Tommy Sundvalls rebelliska lowlife-trio Morris, John och Hunter comeback. Ännu en gång gör de allt de kan i sin ständiga jakt på pengar. Det blir en flippad färd genom en surrealistisk samtid. Utkommer 15:e augusti. Recensionsdag 22:a augusti.

Den komiska tajmingen har finslipats sedan På äventyr i senkapitalismen, och systemkritiken har tonats ner. Ett lyckat grepp. Jag skrattar högt oftare, helt enkelt. Som när en kund på pizzerian frågar om det inte egentligen är en uppvärmd Billys panpizza som serveras, och får som svar: Nej, den här är kall i mitten.

Jack Hildén i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Anders Annikas (vik. chefredaktör) Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: anders[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)