17 juni, 2024 Okategoriserade
Nya numret av Galago har tema Jägare & samlare! En samlare utöver det vanliga var Mus-Olle, som efterlämnade sig ett helt museum. Cecilia Vårhed har inventerat.
Mus-Olle föddes som Per-Olof Nilsson i Ytterån i Jämtland 1874, som tredje barn till torpare Nils Olsson och Anna Persdotter. Han försörjde sig på dagsverket och fiske i Alsensjön. Han kunde både sälja fisken och byta den mot det som Mus-Olle älskade högst av allt: prylar. Han brukade ta långa cykelturer med en stor pakethållare på jakt efter tillskott till någon av sina många samlingar. Förpackningar och bruksföremål, men också kvistar och stenar som var anmärkningsvärda. 1911 tog han sitt samlande till nästa nivå och öppnade ett museum. Där finns kapsyler, lås, frimärken, uppstoppade möss och 25 000 olika förpackningar. Trots sitt inbitna samlande var Mus-Olle ingen girig man. Han levde ett sparsamt liv i Ytterån och rörde sig faktiskt aldrig utanför Jämtlands gränser. Hans favoritmat var brösull, vilket är mjölk med mjukt tunnbröd och sylt. Museet var hans livsverk, och innehåller ungefär 150 000 föremål. Mus-Olle gick bort 1955 och i dag drivs hans museum av Ytteråns hembygdsförening (som en gång i tiden grundades av MusOlle själv). Vi fick tag på AnnaKarin Montemsilva, föreningens nuvarande ordförande.
Varför blev Mus-Olle intresserad av samlande?
Jag har pratat runt lite med äldre ortsbor och de är ganska eniga om att bristen på leksaker gjorde att Mus-Olle började samla och leka med stenar, kottar och så vidare. Han tog samlandet ett steg längre och skapade sig ett museum och en titel som »museiintendent«.
Hade Mus-Olle varit en entreprenör eller en eremit i dag? Tror du att han hade klarat sig bättre eller sämre i modern tid?
Han var en entreprenör, med tanke på visionen om ett museum som han även lyckades förverkliga. Besökarna fångade han upp på järnvägsstationen i Ytterån, när de var på väg till Ytterå Brunns och Badanstalt. I modern tid skulle förmodligen Mus-Olle ha en och annan diagnos ställd på sig, men med tanke på att han alltid klarat sig själv så hade det nog inte spelat någon roll.
Det verkar som att besökarnas favorit är förpackningssamlingen. Vet man vilken Mus-Olles egen favoritsamling var?
Han var intresserad av i stort sett alla slags bruksföremål, som var vanligt förekommande och lättåtkomliga. Mus-Olle försökte i görligaste mån samla flera exemplar av samma slags föremål. Syftet med det var att visa på de inbördes olikheter exemplaren hade. Det sägs också att han inte ville ha två föremål som var lika på museet och på något sätt lyckades han byta bort de dubbletter han hade. Jag kan tänka mig att de 60 500 frimärkena låg honom varmt om hjärtat.
Text: Cecilia Vårhed
Mus-Olles museum ligger i Ytterån, och har öppet 11–16 varje dag 24 juni–20 augusti. Galago rekommenderar att uppleva museet med egna ögon!
Årets julklapp är KULTUR! Alla älskar det, roligare att ge bort än typ en teknikpryl och varenda krona går till någonting gott.
Läs mer »
Pelle Forshed har fått lysande recensioner för sin nya serieroman Club Lonely. För Galago berättar han om bekräftelsedemoner och om att vältra sig i dåliga känslor.
Läs mer »
Den naturliga komedin av Ulla Donner får Urhundenpriset för bästa originalsvenska seriealbum!
– Vad i helvete? Blir så glad!, säger en överraskad Ulla Donner.
Joakim Pirinen delade ut priset. Från Galago var i år även Elin Lucassi, Cecilia Vårhed, Mikael Ross och Marjane Satrapi nominerade.
Läs mer »
Göteborgssyndromet är en serieroman om att glömma bort hela sitt liv till förmån för en fantasi. Med stor humor och underbart svängiga 70-talsdoftande bilder tecknar debuterande Sanna Kullin både en bild av Göteborg och av att famla omkring i livet som 20-någonting. Utkommer 23 januari. Recensionsdag 29 januari.
Nytt spännande äventyr från Fabian Göranson! Tvättbjörnarnas stad är första delen i en trilogi om Klara. Den är ett storslaget äventyr bland förfallna hus, sjaviga människor och onda ingenjörer. Det är en värld där gäng av utklädda gatubarn strider mot varandra men där de största hotet egentligen är vuxenvärlden med den fanatiske doktor Nuragen i spetsen.
Utkommer 24 januari. Recensionsdag 30 januari.
I fem sällsamma noveller skildrar Anneli Furmark stilla uppbrott genom livets alla skeden. Med den känsla för färg, stämning och humor som bara Furmark har berättar hon om det stora i det lilla. Om frukostflingor, skräck, tegelhus och prydnadsföremål – om kärlek, krig och fred. Och om död. Utkommen.
En verklig pärla för Anneli Furmark-fantaster /.../ Det är Furmarkskt gåtfullt och med sedvanlig hyperkänsla för vardagsdetaljerna som nålar fast berättelsen, allt mot en fond av ett lika signifikant och starkt landskapsmåleri.
Sara Meidell i Västerbottens-Kuriren
Rojin Pertow, chefredaktör Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin[at]ordfrontforlag.se
Sofia Olsson, förläggare Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com
Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)