Mus-Olles museum

17 juni, 2024  Okategoriserade

Nya numret av Galago har tema Jägare & samlare! En samlare utöver det vanliga var Mus-Olle, som efterlämnade sig ett helt museum. Cecilia Vårhed har inventerat.

Mus-Olle föddes som Per-­Olof Nilsson i Ytterån i Jämtland 1874, som tredje barn till torpare Nils Olsson och Anna Persdotter. Han försörjde sig på dagsverket och fiske i Alsensjön. Han kunde både sälja fisken och byta den mot det som Mus-­Olle älskade högst av allt: prylar. Han brukade ta långa cykelturer med en stor pakethållare på jakt efter tillskott till någon av sina många samlingar. Förpackningar och bruksföremål, men också kvistar och stenar som var anmärkningsvärda. 1911 tog han sitt samlande till nästa nivå och öppnade ett museum. Där finns kapsyler, lås, frimärken, uppstoppade möss och 25 000 olika förpackningar. Trots sitt inbitna samlande var Mus­-Olle ingen girig man. Han levde ett sparsamt liv i Ytterån och rörde sig faktiskt aldrig utanför Jämtlands gränser. Hans favoritmat var brö­sull, vilket är mjölk med mjukt tunnbröd och sylt. Museet var hans livsverk, och innehåller ungefär 150 000 föremål. Mus­-Olle gick bort 1955 och i dag drivs hans museum av Ytteråns hembygdsförening (som en gång i tiden grundades av Mus­Olle själv). Vi fick tag på AnnaKarin Montemsilva, föreningens nuvarande ordförande.

Varför blev Mus-Olle intresserad av samlande?

Jag har pratat runt lite med äldre ortsbor och de är ganska eniga om att bristen på leksaker gjorde att Mus-­Olle började samla och leka med stenar, kottar och så vidare. Han tog samlandet ett steg längre och skapade sig ett museum och en titel som »museiintendent«.

Hade Mus-Olle varit en entreprenör eller en eremit i dag? Tror du att han hade klarat sig bättre eller sämre i modern tid?

Han var en entreprenör, med tanke på visionen om ett museum som han även lyckades förverkliga. Besökarna fångade han upp på järnvägsstationen i Ytterån, när de var på väg till Ytterå Brunns­ och Badanstalt. I modern tid skulle förmodligen Mus­-Olle ha en och annan diagnos ställd på sig, men med tanke på att han alltid klarat sig själv så hade det nog inte spelat någon roll.

Det verkar som att besökarnas favorit är förpackningssamlingen. Vet man vilken Mus-Olles egen favoritsamling var?

Han var intresserad av i stort sett alla slags bruksföremål, som var vanligt förekommande och lättåtkomliga. Mus-­Olle försökte i görligaste mån samla flera exemplar av samma slags föremål. Syftet med det var att visa på de inbördes olikheter exemplaren hade. Det sägs också att han inte ville ha två föremål som var lika på museet och på något sätt lyckades han byta bort de dubbletter han hade. Jag kan tänka mig att de 60 500 frimärkena låg honom varmt om hjärtat.

Text: Cecilia Vårhed

Mus-Olles museum ligger i Ytterån, och har öppet 11–16 varje dag 24 juni–20 augusti. Galago rekommenderar att uppleva museet med egna ögon!


Saxat ur:
aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Club Lonely

Pelle Forshed

Pelle ForshedClub Lonely är en verklighetsnära serieroman om att tappa hoppet och att känna sig passé. Med enkla färger, en klar linje och ett otroligt driv tecknar Forshed en berättelse om Stockholm, självtvivel och ängslighet. Både gripande, spännande och rolig! Utkommer 16:e september. Recensionsdag 24:e september.

Läs mer om boken »

Folkbokförd i rännstenen

Tommy Sundvall

Folkbokförd i rännstenen gör Tommy Sundvalls rebelliska lowlife-trio Morris, John och Hunter comeback. Ännu en gång gör de allt de kan i sin ständiga jakt på pengar. Det blir en flippad färd genom en surrealistisk samtid. Utkommer 15:e augusti. Recensionsdag 22:a augusti.

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Anders Annikas (vik. chefredaktör) Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: anders[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)