Hur funkar offside?

23 oktober, 2023  Okategoriserade

Serie- och sportnörden Anders Annikas förklarar för alla som låtsas förstå offside-regeln i fotboll.

”Jag ska formulera mig som USA:s högsta domstol gjorde 1964, då de definierade pornografi. Det är svårt att förklara, men man fattar när man ser det.” Repliken kommer från tv-serien Ted Lasso, där fotbollsmanagern med samma namn ombeds förklara offsideregeln.

Är denna regel lika intuitivt definierbar som porr? Nej. Är det den mest obegripliga regeln inom fotboll? Ja. Är det den mest obegripliga regeln inom sport? Nej. Ta till exempel cricket. En match kan pågå i flera dagar. Man kastar eller slår på en boll, välter pinnar, springer fram och tillbaka. Varför? Beats me.

Offside förekommer även i andra sporter, som ishockey. Där gäller det att inte passera den blå linjen före pucken. Fotbollens offsidelinje är däremot dynamisk, den förflyttas beroende på omständigheterna.

Och att det är fotboll vi pratar om när vi pratar om offside är självklart. Det är därför alla fotbollsfilmer heter någonting med ”offside”. Som Mårten Klingbergs Offside från 2006, om ett fotbollslag i en svensk småstad. Filmen handlar förstås inte om offsideregeln, titeln alluderar på att staden ligger avsides. Samma år kom Jafar Panahis Offside (eller Afsaid som det stavas på transkriberad farsi eller Kvinnor offside som den fick heta i Sverige, eftersom en annan regel är att det får gå upp max en film på bio per år med titeln Offside). Den handlar om iranska kvinnor som inte får gå på fotboll. De står utanför arenan, offside ­– fattar ni?

Hur lyder då denna regel, så mytomspunnen men samtidigt så folklig att den gett namn åt en komedi med Jonas Karlsson?

Vi tänker oss att vi har ett blått och ett rött lag (utan politiska konnotationer, båda lagen ägs förmodligen ändå av Saudiarabien). En blå spelare sparkar bollen framåt och en annan blå spelare tar emot den. Sedan skjuter blå spelare nummer två bollen i mål. Nej! Hen blev avblåst. Det var offside! Varför då? Jo, det beror på var de röda spelarna befann sig. Längst ned på det röda lagets planhalva finns en så kallad kortlinje, från hörnflagga till hörnflagga. Mellan kortlinjen och den blå spelare som tar emot bollen i exemplet ovan måste det finnas två röda spelare när passningen slås. Zzzzzzzzzz har ni somnat än? Om det till exempel bara är målvakten som är nedanför/bortanför den blå mottagaren är det offside.

Tänk så här: RBRB*RBR = offside. RRBRRBB* = inte offside. Solklart! Finns det undantag? Ja! Orka.

Även: den svenska division 1-klubben Torns IF blev i somras virala när de i en video uppmärksammade ett kryphål i regelboken. ”Passningstillfället” definieras där som ögonblicket då bollen först nuddar foten – alltså inte när den lämnar foten. Om man springer runt med bollen klistrad på foten kan man således i praktiken genomföra passningen långt efter att den i teorin påbörjats och då hinner spelaren som ska ta emot bollen röra sig från en position som inte är offside till en som är det, utan att blåsas av. BOOM!

Ted Lasso lärde sig offsideregeln till tredje säsongen. Det är dock oklart om han känner till Torn-passningen.

Text: Anders Annikas
Bild: Kalle Mattsson


Saxat ur:
aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Jag älskar Astrid Lindgren

Elin Lucassi

En vacker, originell och mardrömsllik serieroman om en desperat kvinna som blir besatt av Astrid Lindgren. Släpps 30:e oktober. RECENSIONSDAG: 9:e november 2023.

Trots svärtan kan denna lilla serieroman ändå läsas som en solidarisk skildring, en uppmaning till medmänsklighet. Elin Lucassis tecknarstil har funnit sin form redan tidigare, med sina varierade rutor och filmiska växlande mellan perspektiven. Och jag hoppas att hon aldrig upphör med de karaktäristiska gapande munnarna i profil. Som om världen kunde slukas hel.

Ulrika Stahre i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)