Kommande böcker

27 april, 2023  Okategoriserade

Lilla Berlin-jubileum, fattigt skryt, ett vilset björklöv på äventyr, Astrid Lindgren-psykos och en hyllad serieroman om en tysk pojke med funktionsnedsättning. Hösten på Galago är extra allt!!!

Augusti

Fattigt skryt av Cecilia Vårhed

En trippad generationsroman! Millennial spleen och drogromantik! Kärlek, vänskap och dekadens!

Älskling blir bedragen och måste dumpa sig själv på telefon eftersom hennes pojkvän är för feg för att göra slut. Med hjälp av smågodis, dekadenta äventyr och sitt medberoende kompisgäng gör hon allt för att ta sig igenom hjärtesorgen.  

Fattigt skryt handlar om att nå botten och behöva hantera en allt på en gång. Men… kanske en annan dag? Det är en hypermodern serieroman med smattrande, humoristisk dialog och lika coola som eleganta bilder.

Cecilia Vårhed bokdebuterar men hon har gjort serier i många år, både i egna fanzinet "Okej tjej gör sin grej" till tidningar som Galago och Det grymma svärdet och till amerikanska antologin NOW.

Fallet av Mikael Ross

En rörande historia om en föräldralös pojke som utspelar sig i Neuerkerode - en samhälle som finns på riktigt och som drivs av funkispersoner.

Pojken Noel har en mental funktionsnedsättning och får sin värld kullkastad när hans mamma drabbas av en stroke. En främmande man kommer dessutom och säger att han inte längre kan bo kvar i sin lägenhet. Han måste flytta till ett vårdhem på en plats han aldrig ens hört talas om. För första gången i sitt liv blir Noel tvungen att klara sig på egen hand. Vem kan han lita på? Vem kan kan ty sig till?

I Tyskland finns det en liten stad som heter Neuerkerode. Den är till stor del befolkad av personer med funktionsnedsättningar som även administrerar mycket av det dagliga - restaurangen, baren, matbutiken. Det är en unik och fantastisk plats och det är här Fallet utspelar sig. 

Fallet av Mikael Ross
Fallet av Mikael Ross

Serietecknaren Mikael Ross började besöka Neuerkerode 2016. I två års tid lärde han känna stadens invånare och tog in deras berättelser. Resultatet blev en stark serieroman som med sällan skådad intensitet och äkthet skildrar funkispersoners liv. 

Der Spiegel har kallat den ett mästerverk, och de har förstås rätt.

För den svenska översättningen står Linus Kollberg. (Bilden är ett utdrag från Fantagraphics amerikanska utgåva av Fallet. Originaltiteln är Der Umfall och är utgiven på Avant verlag.)

Den naturliga komedin av Ulla Donner

Höstlövet Björk svävar nöjd och harmonisk i skyarna med miljontals andra löv när hen av en slump kraschlandar på skogsgolvet. Här bor Candy, en nyligen dumpad blandsvamp, som går med på att ledsaga Björk genom den dunkla skogen till en blåsig kulle där hen kan återförenas med sina kamrater.

Den naturliga komedin av Ulla Donner

På ett kalhygge möter de Gun, en uråldrig, senil varelse, som räddat ett litet frö från förstörelsen omkring dem. Gun och Fröet slår följe med Björk och Candy. Deras vandring går genom olika helveteslandskap skapade av människan: kalhyggen, granodlingar, lundar där det bor sexiga trumpetsvampar, förvildad människobebyggelse och exklusiva enklaver dit bara nyttoväxter har tillträde.

Den naturliga komedin är en klassisk road trip, där vad som är helvete och vad som är paradis beror på hur väl varje liten art har anpassat sig till människornas skövling av jorden och skogen. Bildspråket är utsökt organiskt och sneglar åt såväl Tove Jansson som Hans Arnold och gamla träsnitt.

Ulla Donner debuterade med Spleenish (2017) och är en av de främsta serietecknarna i Finland. Med sin andra bok Skiten vann hon serie-Finlandiapriset 2020. Utgivningen av Den naturliga komedin görs i samarbete med Schildts & Söderström i Finland.

September

10 år med Lilla Berlin av Ellen Ekman

Det är svårt att tro, men det är tio år sedan Lilla Berlins hipsters tog Sverige med storm. Ellen Ekman började teckna serien om trendkänslighet, retrovurm och hantverksöl i tidningen Metro 2013. Sedan dess har det blivit sex böcker, i dag går serien i Dagens Nyheter.

Vad har hänt på tio år? Inte bara seriens skapare har blivit äldre, även hennes seriefigurer Otto, Mira, Stina har tvingats växa upp. 10 år med Lilla Berlin visar upp seriens bredd och utveckling, från initierade diskussioner om instagramfilter och emojis till krig, pandemi och klimatkris. Ellen Ekman lyckas vrida humor ur de svartaste stunderna och de löjligaste trenderna, i samlad form blir hennes serier en samtidshistorisk godispåse.  

Oktober

Jag älskar Astrid Lindgren av Elin Lucassi

Ylva har nyligen blivit fråntagen sitt barn. Hon ser tecken och samband överallt. Nummer. Namn. Situationer. I sitt psykotiska tillstånd kopplar hon ihop sitt liv med Astrid Lindgrens. Hon känner själsligt band till kvinnan som liksom hon blev separerad från sin son.

För att närma sig Astrid skaffar hon plats på en guidad rundtur i hennes hem. Där stjäl hon ett par glasögon som ligger på hyllan ovanför Astrids säng och börjar bära dem. Hon har inget synfel men den förvrängda tillvaron känns tryggare och mer normal än den faktiska verkligheten. Långsamt men stadigt förskjuts gränserna för vad som är normalt, och vid nästa besök stjäl Ylva en kniv ur Astrids kökslåda...

Elin Lucassis Jag älskar Astrid Lindgren är en originell och rörande serieberättelse med fantastiskt driv.
aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Den naturliga komedin

Ulla Donner

I Finlandiaprisade Ulla Donners Den naturliga komedin rör sig ett vilset löv och en dryg svamp genom helvetets olika kretsar av ödsliga kalhyggen. RECENSIONSDAG: 14:e september 2023.

Alltsammans utmynnar i en storartad betraktelse över hur vi som människor är smärtsamt medvetna om både vår samhörighet med den komplexa natur som omger oss, samtidigt som vi verkar vara hjälplöst låsta i en skoningslös rovdrift på densamma. Och hur liten men ändå viktig ens egen roll kan vara för att bära hoppet vidare.

Lasse Garoff, svenska Yle

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)