19 december, 2022 Okategoriserade
Galago tog ett snack med satirtecknaren Magnus Bard som är råaktuell med den nya best of-boken Och ofta var jag förbannad. Så här lät det.
Ni vet Magnus Bard, han som varit anställd på DN i evigheter. Han har ritat vänstersatir på deras liberala ledarsida i skitmånga år. Han tecknar oundvikligt roligt, för att avbilda samtiden och göra världen i alla fall lite bättre.
Hans nya bok Och ofta var jag förbannad är en best of över 20 år av Bards mest uppskattade och omdebatterade bilder. Bard tecknar Sverige från Persson till Pehrson – ett rätt fucked up samhälle (om vi ska vara ärliga med varann och det ska vi).
– Jag är ju satirtecknare och vi i vårt skrå lever som bekant på skevheter och haverier, säger han.
Magnus Bard tycker att tillvaron har förändrats väldigt mycket under de senaste 20 åren, även för satirtecknare. Han föredrar att göra teckningar på analogt vis, där folk får tid på sig att tolka det han gjort. Han är lite av en det-var-bättre-förr-nostalgiker, men som faktiskt har rätt.
Det knepiga med politisk satir, enligt honom, är att formulera budskapet på ett sätt som verkligen når fram och planterar en tanke som fastnar hos mottagaren. Bilden får inte vara för enkel med ett för uppenbart budskap, då riskerar den att bli trist och oengagerade. Den får inte heller vara för kryptisk. Det är extra viktigt nu när uppmärksamhetsfönstret har krympt och mer komplicerade bilder riskerar att bara scrollas förbi. Tiktok-hjärnan har liksom vant sig vid det snabba cyberspace och vill helst slippa tänka själv.
– Själv gillar jag långsamhet, att göra teckningar för papper där folk får tid på sig att tolka det jag gjort. Nu med så mycket publicering på nätet finns inte den tiden, säger Magnus Bard.
Ta dig tid och läs Magnus Bards nya bok Och ofta var jag förbannad som finns ute NUNUNU och går att köpa där böcker finns dvs. överallt nästan, och här verkar det som.
Marilinn Klevhamre
Våren kommer med spänning, humor och djupaste allvar. Äntligen dags för Fabian Göransons nya äventyr: Klara – Tvättbjörnarnas stad! Sanna Kullin gör en stilsäker debut med Göteborgssyndromet. Linda Spåman tecknar Ett år av apokalyptiskt tänkande och Steve Nyberg och Max Hebert berättar den sanna historien om ett fruktansvärt mord i Tre män funna mördade i Klippan.
Läs mer »
Pelle Forshed har fått lysande recensioner för sin nya serieroman Club Lonely. För Galago berättar han om bekräftelsedemoner och om att vältra sig i dåliga känslor.
Läs mer »
Den naturliga komedin av Ulla Donner får Urhundenpriset för bästa originalsvenska seriealbum!
– Vad i helvete? Blir så glad!, säger en överraskad Ulla Donner.
Joakim Pirinen delade ut priset. Från Galago var i år även Elin Lucassi, Cecilia Vårhed, Mikael Ross och Marjane Satrapi nominerade.
Läs mer »
Göteborgssyndromet är en serieroman om att glömma bort hela sitt liv till förmån för en fantasi. Med stor humor och underbart svängiga 70-talsdoftande bilder tecknar debuterande Sanna Kullin både en bild av Göteborg och av att famla omkring i livet som 20-någonting. Utkommer 24 januari. Recensionsdag 29 januari.
Stilen är högst personlig och uttrycksfull, till synes inspirerad av den alternativa undergroundrörelsen inom seriekonsten på 1960- och 1970-talen, indikerad av en sekvens som helt tydligt är en pastisch på en serie av Robert Crumb. Berättelsen är ett intrikat porträtt av hur en förälskelse kan få en att agera irrationellt.Rekommenderas. Helhetsbetyg: 4.
Fredrik Strömberg i BTJ 3/2025
Nytt spännande äventyr från Fabian Göranson! Tvättbjörnarnas stad är första delen i en trilogi om Klara. Den är ett storslaget äventyr bland förfallna hus, sjaviga människor och onda ingenjörer. Det är en värld där gäng av utklädda gatubarn strider mot varandra men där de största hotet egentligen är vuxenvärlden med den fanatiske doktor Nuragen i spetsen.
Utkommer 24 januari. Recensionsdag 30 januari.
närmare 180 sidor med myllrande gator och torg, färglagda med akvarell och gouache och som lockar ögat och kittlar nyfikenheten. Texten är berättande och placerad i rutor ovanpå bilderna, men det är i bilderna det riktiga engagemanget finns. Helhetsbetyg: 4
Anna Bjurström i BTJ 2/2025
I fem sällsamma noveller skildrar Anneli Furmark stilla uppbrott genom livets alla skeden. Med den känsla för färg, stämning och humor som bara Furmark har berättar hon om det stora i det lilla. Om frukostflingor, skräck, tegelhus och prydnadsföremål – om kärlek, krig och fred. Och om död. Utkommen.
En verklig pärla för Anneli Furmark-fantaster /.../ Det är Furmarkskt gåtfullt och med sedvanlig hyperkänsla för vardagsdetaljerna som nålar fast berättelsen, allt mot en fond av ett lika signifikant och starkt landskapsmåleri.
Sara Meidell i Västerbottens-Kuriren
Rojin Pertow, chefredaktör Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin[at]ordfrontforlag.se
Sofia Olsson, förläggare Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com
Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)