
19 december, 2022 Okategoriserade
Galago tog ett snack med satirtecknaren Magnus Bard som är råaktuell med den nya best of-boken Och ofta var jag förbannad. Så här lät det.
Ni vet Magnus Bard, han som varit anställd på DN i evigheter. Han har ritat vänstersatir på deras liberala ledarsida i skitmånga år. Han tecknar oundvikligt roligt, för att avbilda samtiden och göra världen i alla fall lite bättre.
Hans nya bok Och ofta var jag förbannad är en best of över 20 år av Bards mest uppskattade och omdebatterade bilder. Bard tecknar Sverige från Persson till Pehrson – ett rätt fucked up samhälle (om vi ska vara ärliga med varann och det ska vi).
– Jag är ju satirtecknare och vi i vårt skrå lever som bekant på skevheter och haverier, säger han.
Magnus Bard tycker att tillvaron har förändrats väldigt mycket under de senaste 20 åren, även för satirtecknare. Han föredrar att göra teckningar på analogt vis, där folk får tid på sig att tolka det han gjort. Han är lite av en det-var-bättre-förr-nostalgiker, men som faktiskt har rätt.
Det knepiga med politisk satir, enligt honom, är att formulera budskapet på ett sätt som verkligen når fram och planterar en tanke som fastnar hos mottagaren. Bilden får inte vara för enkel med ett för uppenbart budskap, då riskerar den att bli trist och oengagerade. Den får inte heller vara för kryptisk. Det är extra viktigt nu när uppmärksamhetsfönstret har krympt och mer komplicerade bilder riskerar att bara scrollas förbi. Tiktok-hjärnan har liksom vant sig vid det snabba cyberspace och vill helst slippa tänka själv.
– Själv gillar jag långsamhet, att göra teckningar för papper där folk får tid på sig att tolka det jag gjort. Nu med så mycket publicering på nätet finns inte den tiden, säger Magnus Bard.
Ta dig tid och läs Magnus Bards nya bok Och ofta var jag förbannad som finns ute NUNUNU och går att köpa där böcker finns dvs. överallt nästan, och här verkar det som.
Marilinn Klevhamre
Galago tog ett snack med satirtecknaren Magnus Bard som är råaktuell med den nya best of-boken Och ofta var jag förbannad. Så här lät det.
Läs mer »
Galago proudly presents kommande böcker! Persepolis, historien om Galago, ett nytt Hokus Pokus-äventyr, Diskbänkstecknaren och om amningens himmel och helvete.
Läs mer »
Mamman i Marie Tillmans Familjen Fågel – Först är det roligt kan nästan ingenting. Inte ens äta med bestick.
Läs mer »
Amningens himmel och helvete. Klara Nordin Stensö berättar sin egen historia om hur hon misslyckats med att amma. Hon visar också hur amning varit omtvistat genom årtusendena, från Sokrates över Rousseau till dagens rekommendationer från WHO. Utkommer 18:e april.
Äntligen samlar Ulrika Linder sina bästa teckningar och serier från sitt populära instagramkonto. Diskbänkstecknaren är en lyxig, rolig, radikal och hejdlös bok om livet som knegande småbarnsförälder.
Ulrika Linder visar det nakna och oretuscherade livet. Det är stökigt och smått kaotiskt. Hon är hålögd av bristen på sömn och benen har inte rakats sedan vemvetnär. Och mitt i allt slitet, mellan nedspydda kläder, bajskladd, diskberg, lämningar och multitasking, finns de andra bilderna – de av kärleken och lyckan.
Reportage i Dagens Nyheter
Prisad och älskad av såväl kritiker som läsare. Marjane Satrapis magnum opus Persepolis lämnar ingen oberörd. Med en ny, lyxig samlingsutgåva på svenska är det dags för nya generationer att få ta del av denna makalösa inifrånskildring av en ung kvinna och det postrevolutionära Iran.
Hon är både respektlös och vördnadsfull, på samma gång rebellisk och traditionsvårdande.
Parisa Amiri i Vi Läser
Rojin Pertow Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se
Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com
Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)