Intervju med the father of satir: Magnus Bard

19 december, 2022  Okategoriserade

Galago tog ett snack med satirtecknaren Magnus Bard som är råaktuell med den nya best of-boken Och ofta var jag förbannad. Så här lät det.

Ni vet Magnus Bard, han som varit anställd på DN i evigheter. Han har ritat vänstersatir på deras liberala ledarsida i skitmånga år. Han tecknar oundvikligt roligt, för att avbilda samtiden och göra världen i alla fall lite bättre.

Hans nya bok Och ofta var jag förbannad är en best of över 20 år av Bards mest uppskattade och omdebatterade bilder. Bard tecknar Sverige från Persson till Pehrson – ett rätt fucked up samhälle (om vi ska vara ärliga med varann och det ska vi).

– Jag är ju satirtecknare och vi i vårt skrå lever som bekant på skevheter och haverier, säger han.

Magnus Bard tycker att tillvaron har förändrats väldigt mycket under de senaste 20 åren, även för satirtecknare. Han föredrar att göra teckningar på analogt vis, där folk får tid på sig att tolka det han gjort. Han är lite av en det-var-bättre-förr-nostalgiker, men som faktiskt har rätt.

Det knepiga med politisk satir, enligt honom, är att formulera budskapet på ett sätt som verkligen når fram och planterar en tanke som fastnar hos mottagaren. Bilden får inte vara för enkel med ett för uppenbart budskap, då riskerar den att bli trist och oengagerade. Den får inte heller vara för kryptisk. Det är extra viktigt nu när uppmärksamhetsfönstret har krympt och mer komplicerade bilder riskerar att bara scrollas förbi. Tiktok-hjärnan har liksom vant sig vid det snabba cyberspace och vill helst slippa tänka själv.

– Själv gillar jag långsamhet, att göra teckningar för papper där folk får tid på sig att tolka det jag gjort. Nu med så mycket publicering på nätet finns inte den tiden, säger Magnus Bard.

Ta dig tid och läs Magnus Bards nya bok Och ofta var jag förbannad som finns ute NUNUNU och går att köpa där böcker finns dvs. överallt nästan, och här verkar det som.

Marilinn Klevhamre


Saxat ur:


Kolla in:
aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Club Lonely

Pelle Forshed

Pelle ForshedClub Lonely är en verklighetsnära serieroman om att tappa hoppet och att känna sig passé. Med enkla färger, en klar linje och ett otroligt driv tecknar Forshed en berättelse om Stockholm, självtvivel och ängslighet. Både gripande, spännande och rolig! Utkommer 16:e september. Recensionsdag 24:e september.

Läs mer om boken »

Folkbokförd i rännstenen

Tommy Sundvall

Folkbokförd i rännstenen gör Tommy Sundvalls rebelliska lowlife-trio Morris, John och Hunter comeback. Ännu en gång gör de allt de kan i sin ständiga jakt på pengar. Det blir en flippad färd genom en surrealistisk samtid. Utkommer 15:e augusti. Recensionsdag 22:a augusti.

Läs mer om boken »

Extrem lägerskola

Eva Björkstrand

Extrem lägerskola är en poetisk seriehistoria om undergång, överlevnad och sökandet efter gemenskap. I ömsint stiliserade och humoristiska bilder berättar Eva Björkstrand med en lågmäld desperation om kriser och om hopp.
Släpps 10:e april. Recensionsdag: 21:a april.

Det hela blir som en Aniara i underjorden, där förtvivlade människor utan riktning försöker hålla ledan och meningslösheten stången.

Jerry Määttä i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Anders Annikas (vik. chefredaktör) Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: anders[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)