"Putin framstår som svag"

18 oktober, 2022  Okategoriserade

I sin nya bok Putins Ryssland: En diktator blir till granskar den prisade serietecknaren Darryl Cunningham Vladimir Putin. Galago tog sig ett snack med honom.

Darryl Cunningham

Jag inleder intervjun med att fråga vad det var som inspirerade honom till att skriva en bok om Putin och Ryssland. Han berättar att han släppte boken Billionaires: The Lives of the Rich and Powerful 2019, som handlar om “the 1%” av de allra rikaste människorna på jorden.

– Under marknadsföringen för boken skojade jag om att min nästa bok skulle handla om Vladimir Putin eftersom jag hade räknat ut att han var en av de fem rikaste människorna i världen. Hans personliga förmögenhet skulle då vara minst 200 miljarder dollar. Att skriva en bok om Putin (och därmed Ryssland) har varit en naturlig uppföljare till Billionaires, säger Darryl.

Putins Ryssland: En diktator blir till publicerades först 2020, alltså lite mindre än ett och ett halvt år innan Rysslands invasion av Ukraina, och är den första av hans böcker som översatts till svenska. Enligt Darryl verkade Putin vara osårbar innan kriget bröt ut och hans politiska beslut både självsäkra och kompetenta. Men kriget har avslöjat många svagheter.

"Putin är långt ifrån den felfria och kalkylerande figur han verkade vara innan kriget"

– Putin underskattade Ukrainas militära kraft och västvärldens reaktion på kriget. Nu framstår Putin som svag och tveksam. Han är långt ifrån den felfria och kalkylerande figur han verkade vara innan kriget.

Vad tror du är den bästa vägen ut ur kriget?

– Nu är det omöjligt för Ryssland att överta Ukraina i dess helhet. Den massmobilisering som Putin nyligen utlyst kommer knappast att hjälpa. Ännu fler dåligt rustade män kommer inte att göra någon större skillnad. Ryssland kanske kan hålla fast vid sina annekterade områden, men det är uppenbart att ukrainarna inte vill ha vapenvila så länge en enda kvadratmeter av deras land ligger i ryska händer. Så ett långt utmattningskrig är nog det troligaste till dess att antingen den ena eller den andra sidan ger upp. 

Darryl Cunningham tvivlar dock på att det blir ukrainarna som ger upp.

– Putin har hotat med kärnvapen, men jag bedömer det som osannolikt. Risken att eskalera till kärnvapenkrig mot Nato gör detta oacceptabelt, säger han.

Begreppet “Putinism” myntades år 2000 av den ryske vetenskapsmannen Andrej Piontkovsky och syftar på de sociala, politiska och ekonomiska system som bildats i Ryssland sedan Putin blev president.

– “Putinism” är en kombination av rysk nationalism och kriminell affärsverksamhet. KGB-personer som Putin var missnöjda med att Sovjetunionen förlorade det kalla kriget. De ville se Ryssland starkt igen. Med hjälp av en grupp miljardärer som hade blivit rika på försäljningen av statliga tillgångar på 90-talet tog de kontroll över landet och så blev före detta KGB-mannen Putin statschef. Putinisterna är nationalistiska, anti-väst och anti-hbtq, säger Darryl. 

"Putinisterna är nationalistiska, anti-väst och anti-hbtq"

Vad är det då som ligger bakom Putinregimens populariteten hos den ryska befolkningen? Enligt Darryl Cunningham beror det på att Putin har makt och kontroll över all rysk media som därför kan sända ofiltrerad Putin-propaganda. Men han tycker att det är svårt att avgöra hur populär en ledare faktiskt är när det rör sig om en totalitär stat.

– Valen är riggade. Politiska motståndare fängslas eller dödas. Vem hade i ett sådant samhälle öppet sagt att de avskyr sin ledare?

Darryl Cunningham tillägger att sprickor som vi inte har sett tidigare har bildats i det ryska samhället till följd av Ukrainakrigets utveckling - sprickor i form av öppen fientlighet mot regimen som visar sig i demonstrationer och tusentals män som flyr landet för att undvika att bli inkallade till kriget.

Han menar att västvärlden missuppfattat Putin under större delen av sitt presidentskap. Enligt Darryl Cunningham är USAs ex-president Barack Obama delvis skyldig till att ha uppmuntrat Putins grymhet genom att inte motverka rysk inblandning i Syrienkriget.

– Putin utnyttjade det till att bli ännu grymmare i sina handlingar, inklusive att lägga sig i USAs inrikespolitik.

Enligt Darryl Cunningham hade det aldrig blivit något krig i Ukraina om västvärlden hade varit tydliga mot Putin från början istället för att fortsätta göra affärer med honom, ta emot hans pengar och vända ryggen åt hans grymheter.  

I år har Vladimir Putin varit Rysslands president i snart två decennier. Jag frågar Darryl om vad han tror kommer efter Putin.

– Ärligt talat kan jag inte säga vad som kommer efter Putin. Det är för mycket som är oklart. Men vi vet att Putin inte kommer att kunna finnas för evigt. Om ingen gör sig av med honom så kan han enligt lagen vara presidentkandidat ytterligare två gånger, vilket innebär att han kommer att styra landet fram tills  2036 när han är 83 år gammal, säger Darryl. 

Han fortsätter.

– Även om vi gör oss av med Putin finns det ingen garanti för att inte ytterligare en despot ersätter honom. Det finns ingen riktig demokratisk rörelse inom Ryssland, så det är svårt att veta varifrån en mer demokratiskt sinnad regering skulle komma.

Sofie Nilsson
praktikant@ordfrontforlag.se


Kolla in:
aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Club Lonely

Pelle Forshed

Pelle ForshedClub Lonely är en verklighetsnära serieroman om att tappa hoppet och att känna sig passé. Med enkla färger, en klar linje och ett otroligt driv tecknar Forshed en berättelse om Stockholm, självtvivel och ängslighet. Både gripande, spännande och rolig! Utkommer 16:e september. Recensionsdag 24:e september.

Läs mer om boken »

Folkbokförd i rännstenen

Tommy Sundvall

Folkbokförd i rännstenen gör Tommy Sundvalls rebelliska lowlife-trio Morris, John och Hunter comeback. Ännu en gång gör de allt de kan i sin ständiga jakt på pengar. Det blir en flippad färd genom en surrealistisk samtid. Utkommer 15:e augusti. Recensionsdag 22:a augusti.

Läs mer om boken »

Extrem lägerskola

Eva Björkstrand

Extrem lägerskola är en poetisk seriehistoria om undergång, överlevnad och sökandet efter gemenskap. I ömsint stiliserade och humoristiska bilder berättar Eva Björkstrand med en lågmäld desperation om kriser och om hopp.
Släpps 10:e april. Recensionsdag: 21:a april.

Det hela blir som en Aniara i underjorden, där förtvivlade människor utan riktning försöker hålla ledan och meningslösheten stången.

Jerry Määttä i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Anders Annikas (vik. chefredaktör) Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: anders[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)