Urhundenpriset till Anneli Furmark

22 november, 2021  Okategoriserade

Gå med mig till hörnet av Anneli Furmark är bästa svenska seriealbum 2020!

Gå med mig till hörnet handlar om Elise som är en bra bit över 50. Hon lever i en stabil och ordnad tillvaro, gift med Henrik sedan 25 år, barnen är utflugna. De betraktar sitt äktenskap som lyckligt och lugnt till den dagen Elise träffar Dagmar på en vernissage. Dagmar (som också är gift) och Elise bor långt från varandra, men attraktionen är stark och under en oroväckande varm och torr sommar inleder de en relation som delvis på grund av avståndet mycket liknar en tonårsförälskelse, med allt vad den innebär av sms, låtlistor och chatsamtal. De säger att de är som Brokeback Mountain med kulturtanter istället för cowboys. Sen tar allt en oväntad vändning, oväntad åtminstone för Elise.

Seriefrämjandets pris Urhunden delas årligen ut till bästa originalsvenska och översatta seriealbum.

Juryns motivering lyder:

”I Gå med mig till hörnet lyfter Anneli Furmark fram en verklighet som sällan avbildas i populärkulturen och visar att kärlek, passion och trassliga relationer inte är något som är förbehållet yngre människor. Med detta verk demonstrerar Furmark att hon ständigt utvecklas och driver sitt serieskapande mot nya höjder. Den visuella formen samspelar fint med berättelsens innehåll. Bildernas organiska former saknar traditionella ramar men avgränsas genom kontrasten mellan de handkolorerade delarna och sidans vithet. Figurporträtten är känsloladdade och komplexa. Berättandet flyter lätt och ledigt trots att texten på ett avancerat sätt skiftar mellan dialog, inre monolog och sms-diskussioner. Gå med mig till hörnet är en serieroman som suveränt visar seriekonstens förmåga att i ord och bild gestalta något som är både personligt och allmängiltigt.”

Anneli Furmark är född 1962 i Luleå och en av Sveriges mest prisade serieskapare. Hon debuterade 2002 och har sedan dess producerat ett halvdussin seriealbum. Hennes serieromaner är översatta till franska och engelska. Hon har tilldelats Urhundenpriset fyra gånger.
Kolla in:
aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Den uppgrävda jorden

Lisa Wool-Rim Sjöblom

Under 2021 har Sverige åter skakats av nya uppgifter om den korrupta svenska adoptionsindustrin. Det handlar om chilenska barn som på 70- och 80-talet stals från sina föräldrar och adopterades till Sverige. Lisa Wool-Rim Sjöblom berättar nu två av dessa barns historia i serieboken Den uppgrävda jorden.

Läs mer om boken »

På äventyr i senkapitalismen

Tommy Sundvall

Vem laddar elsparkcyklarna, levererar paketen och gräver gravarna på kyrkogården på undermåliga kontrakt? I Tommy Sundvalls satiriska äventyrsserier är det Morris, John och Hunter som gör det. På äventyr i senkapitalismen är en röjig resa genom gigekonomin! 

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15
Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se
International rights
Alessandra Sternfeld, AM Book
Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden
Nätverkstan Ekonomitjänst
galago@natverkstan.net
Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)