Galago satsar på barnböcker

28 oktober, 2020  Okategoriserade

Härliga äventyr i lyxig fyrfärg om vänskap, utanförskap och trolleri! I vår satsar Galago för första gången på böcker för en yngre publik och ger ut två titlar av Fabian Göranson om den lilla häxan Ida.

Bokserien heter ”Hokus pokus” och handlar om Ida som är nio år och har lite svårt att passa in bland andra barn. En dag hittar hon en häxhatt i skogen. Med den på huvudet kan hon plötsligt trolla, vilket leder till lika delar succé och katastrof. I skolan förvandlar hon sin skrivbok till en fågel som flyger i väg, gympasalen till en djungel, och den äckliga skolmaten blir plötsligt en dinosaurie. Läraren Greta Borg (som älskar att tänka på katastrofer) och Idas präktiga klasskompisar är inte roade.

Hokus pokus är rikt illustrerade kapitelböcker om en skara säregna barn och vuxna: ett festligt persongalleri som för tankarna till barnboksgiganterna Rose Lagercrantz och Barbro Lindgren.

Häxan Ida är redan bekant för läsare av Kamratposten, där hon varit med som tecknad serie sedan 2017. De två första delarna i bokserien heter Den lilla häxan och De tre paddorna..

Att skriva barnböcker innebär, säger Fabian Göranson, mest av allt att skriva för barnet inuti sig själv.

-- Det är otroligt roligt, men också känslosamt, för man mäter hela tiden varje ord och varje bild mot ogripbara känslor från barndomen, säger Fabian Göranson.

Böckerna om Ida riktar sig till barn i åldern 6-9. De funkar utmärkt för högläsning eller som en första upplevelse av bokslukeri.

-- När jag gick i lågstadiet brukade jag riva fram en oerhörd massa böcker på golvet, oftast seriealbum och illustrerade historieböcker, och på ett ganska dampigt sätt läsa fem minuter i varje medan jag vräkte i mig mellis, säger Fabian Göranson.

Fabian Göranson (f. 1978) är en av Sveriges mest prisade serieskapare och illustratörer. Hans Drömmen om Europa (2018) hyllades av en samstämmig kritikerkår och tilldelades Urhundenpriset för bästa svenska seriealbum.

Bilderboksbearbetningen av Astrid Lindgrens filmklassiker Pippi på rymmen (2020) rönte stor uppmärksamhet och slog igenom internationellt.aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Rapport från en soptipp!

Återvinningscentralen

Ulrika Linder

Återvinningscentralen. Många har varit där. Slängt, sorterat, svurit. Sedan lämnat platsen med en känsla av lättnad. Men hur är det att jobba där? Ulrika Linder vet, och i den här boken skildrar hon sin jobbvardag på kommunal återvinningscentral.

Varje dag bär på något nytt. En inlämnad sprängdeg. Dödligt gift i flaska. Eller skinnet av en hel nilkrokodil som leder till samtal med Skansen om hotade arter. En ny arbetsskildrare och humorist är född. Ren, alldeles ren, läsglädje.

Anneli Jordahl i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Återvändsgränder - Min uppväxt i Palma de Mallorca

Gabi Beltrán

Återvändsgränder är en patosfylld och osminkad serieroman om att växa upp i Palma de Mallorcas fattiga kvarter på 1980-talet. Gabi Beltráns självbiografi berättar om en hård och utsatt barndom, men också om vänskap, frihet och glädje.

Den som inte fann en väg ut fick nöja sig med ”något att göra medan man väntar”, som grannen señor Paco säger. Señor Paco valde att dricka sprit medan han väntade in döden. Beltrán fann en väg ut ur gränderna och hans berättelse är tveklöst en an av årets främsta läsupplevelser.

Erik Haking i Flamman

Läs mer om boken »

Alla böcker »

Kalendarium

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-10 20 83 (Kontor)
Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-74 18 86 mån-tors kl 9-15
Mail: sofia.olsson[at]ordfrontforlag.se
International rights
Alessandra Sternfeld, AM Book
Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden
Nätverkstan Ekonomitjänst
galago@natverkstan.net
Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)