Galago blir Galaga

1 april, 2020  Okategoriserade

40 år med Galago. Nu är det dags att byta namn.
-- För att spegla redaktionens sammansättning och våra feministiska ambitioner med tidningen byter vi namn till det mer tidsenliga GALAGA, säger chefredaktör Rojin Pertow.

Allt sedan 1979 har Sveriges bästa tidning för alternativa serier delat namn med en liten apa. Historien om varför tidningen döptes till Galago är simpel: Den dåvarande redaktionen satt och spånade och någon fick syn på en bild på en liten apa med ett roligt namn. Det är för simpelt. Tycker i alla fall tidningens nuvarande redaktion.

-- För att spegla redaktionens nuvarande sammansättning, med både kvinnlig chefredaktör och kvinnlig ansvarig utgivare byter vi nu namn till Galaga. Med namnbytet lanserar vi också en skarpare inriktning mot feministiska serier, säger chefredaktör Rojin Pertow.

Galaga kommer att upprätta en feministisk kommitté som granskar de bidrag som kommer in, före publicering. Satir som kan uppfattas som kränkande för alla som inte definierar sig som cis-män kommer inte att publiceras.
-- Vi gör det här för att ta ansvar för en god ton i samhället, säger Pertow.

Namnbytet beror inte enbart på att komma bort från en manlig ton och ett grabbigt arv, det handlar också om djurrätt.
-- 2020 känns det inte rätt att profitera på ett utrotningshotat djur. Dessutom blir det nya namnet en kul blinkning till Lady Gaga, som vi tycker är en stark kvinnlig förebild, säger Sofia Olsson, ansvarig utgivare och förläggare.

Det första numret med namnet Galaga kommer ut i början av april.

Vill du sitta i Galagas feministiska kommitté? Skicka ett mail med CV till galago@ordfrontforlag.seaktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Luta sig mot vinden

Rakhsha Razani

Vem kan man luta sig mot när allt verkar gå sönder? Rakhsha Razani är äntligen tillbaka med en vacker och innerlig tecknad roman om livet, döden och kärleken.

Rakhshas hjärtskärande illustrationer ackompanjeras lugnt och värdigt av hennes underbart poetiska prosa i livets berochdalbana i en bok som berör. Luta sig mot vinden är en bok om smärta, men också härliga minnen, hopp och vissheten att livet går vidare.

Andreas Mars på Shazam.se

Läs mer om boken »

Alla böcker »

Kalendarium

Stockholms Internationella Seriefestival

Pandemin har tvingat ut vårens stora seriefestival på nätet! Misströsta ej.

Den 30–31 maj kan alla serieälskare följa festivalens livestreamade program på Kulturhuset Stadsteaterns webbplats och Facebooksida. Det blir en fullspäckad festivalhelg med både livesända och förinspelade inslag där både svenska och internationella serieskapare medverkar. Programvärdar är Bitte Andersson och Anders Lundgren som samtalar i studion med bland andra Elin Luassi, Fabian Göranson, Nina Hemmingsson, Moa Romanova och Knut Larsson.

I förinspelade inslag får publiken även möta internationella storheter som Simon Hanselmann (Inkörsporten, AUS/USA) i en intervju med Simon Gärdenfors,

Läs mer »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-10 20 83 (Kontor)
Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-74 18 86 kl 9-17
Mail: sofia.olsson[at]ordfrontforlag.se
International rights
Alessandra Sternfeld, AM Book
Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden
Nätverkstan Ekonomitjänst
galago@natverkstan.net
Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)