Galagojulen 2024!
Årets julklapp är KULTUR! Alla älskar det, roligare att ge bort än typ en teknikpryl och varenda krona går till någonting gott.
Läs mer »
2 maj, 2018 Övrigt
Äntligen är Ellen Greiders debutbok Lunchbox här! Det är en rolig, sorglig och extremt stilsäker debut om trettonåriga Ellen som börjar i sjuan och har Marilyn Manson som enda kompis.
Galagos Pontus Wiberg ställde några frågor till Ellen.
Hur kom det sig att du skrev den här boken?
För ett par år sen började jag lyssna igenom Marilyn Mansons musik igen, efter att ha glömt bort honom i flera år. Jag blev lika tagen av musiken och honom som när jag var tonåring. Jag ritade några idolporträtt, och ville inte sluta. Sen blev det en bok om oss - mig och Marilyn.
Huvudkaraktären i boken heter Ellen - handlar boken om dig?
Ja, det är jag. De flesta händelser är sanna, fast på olika sätt omformade för att passa in i en berättelse. Vissa grejer har jag hittat på helt - jag blev till exempel aldrig bjuden på fester när jag var yngre…
Hur var det att göra boken? Den är ganska transparent i vissa delar...
Mest var det roligt att göra boken. Många tycker att den är hemsk eller tung, särskilt vissa delar. Jag kan hålla med om att vissa delar av boken är utelämnande, men jag tycker inte den är så tung, egentligen. Det är en ganska rolig berättelse tycker jag. Den handlar ändå om en 13-åring som har Marilyn Manson som bästis. Hon sitter i sitt flickrum och han sitter bredvid och drar kokain - det är roligt!
Tror du det är många som känner igen sig i och från denna ålder och period i livet?
Det tror jag. Det var roligt att rita såna högstadiemiljöer, typ en skolmatsal. Jag har tänkt mycket på detaljerna i de miljöerna. Jag tror också att många av de känslorna som beskrivs i boken, typ ensamhet, osäkerhet, och sexualitet, är sånt många höll på med i tonåren.
Är alla karaktärerna i boken baserade på verkliga personer?
Nja. De är som ett hopkok av personer jag har känt och känner. Man kan hitta drag hos dom som finns hos mina vänner och personer i min omgivning, men Wilma och Lovisa finns inte på riktigt. (Tyvärr! Jag skulle vilja umgås med dom.)
OK, berätta nu varför boken heter Lunchbox? Är det för sammanfatta känslan av att vara ensam och till exempel behöva äta lunch själv i matsalen?
Lunchbox är namnet på en låt av Marilyn Manson. Den handlar om ett barn som är mobbat, men när han tar med sig sin "lunchbox" till lekplatsen känner han sig ”armed real well”. Jag har för mig att den låten är inspirerad av en händelse då några ungar på en skola hade slagit varandra med sina lunch-lådor, såna där amerikanska i plåt, men jag är inte helt säker. Det finns i alla fall en fantastisk musikvideo till den här låten, där en pojke får hjälp av Marilyn Manson efter att ha blivit mobbad av några äldre barn. Jag har ritat den musikvideon i boken.
Boken är väldigt rolig men samtidigt sorglig, har du medvetet sökt någon tragikomisk effekt i huvudkaraktären Ellens vardag och livsstil?
Ja! När jag tänker tillbaka på min egen tonårstid kan jag bli både ledsen och börja skratta. Det är något komiskt med en 13-åring som har konstiga kläder och alltid är så osäker att det blir löjligt. Men jag skrattar på ett snällt sätt åt mitt 13-åriga jag. Jag tycker om henne nu för tiden.
Boken utspelar sig 2008. Tror du det är samma likheter mellan Ellens upplevelser i skolan och på internet då och en sjundeklassares upplevelser idag, trots att det är 10 år emellan?
Jag tror att det kan finnas likheter. När jag var tonåring var det många som använde internet för att upptäcka sin sexualitet. Jag kan inte tänka mig att det har blivit mindre vanligt. Övergrepp på internet har en annan karaktär än sexuella övergrepp i ”verkligheten”, men det finns med på samma skala. På samma sätt som det i verkligheten aldrig är offrets fel, är det inte det på internet heller. Ofta när man pratar om det här ämnet säger man att ”unga tjejer måste akta sig på internet”, men det är helt fel tycker jag. Man får skicka hur många avklädda bilder man vill!
Lunchbox finns ute nu! Träffa Ellen Greider i Galagos monter på Seriefestivalen SIS i helgen, Kulturhuset Stockholm. 14:20-15:00 deltar Ellen i ett samtal med serietecknaren Harry Andersson. Moderator: Sofia Olsson. Plats: Studion, Kulturhuset våning 0.
Årets julklapp är KULTUR! Alla älskar det, roligare att ge bort än typ en teknikpryl och varenda krona går till någonting gott.
Läs mer »
Pelle Forshed har fått lysande recensioner för sin nya serieroman Club Lonely. För Galago berättar han om bekräftelsedemoner och om att vältra sig i dåliga känslor.
Läs mer »
Den naturliga komedin av Ulla Donner får Urhundenpriset för bästa originalsvenska seriealbum!
– Vad i helvete? Blir så glad!, säger en överraskad Ulla Donner.
Joakim Pirinen delade ut priset. Från Galago var i år även Elin Lucassi, Cecilia Vårhed, Mikael Ross och Marjane Satrapi nominerade.
Läs mer »
Göteborgssyndromet är en serieroman om att glömma bort hela sitt liv till förmån för en fantasi. Med stor humor och underbart svängiga 70-talsdoftande bilder tecknar debuterande Sanna Kullin både en bild av Göteborg och av att famla omkring i livet som 20-någonting. Utkommer 23 januari. Recensionsdag 29 januari.
Nytt spännande äventyr från Fabian Göranson! Tvättbjörnarnas stad är första delen i en trilogi om Klara. Den är ett storslaget äventyr bland förfallna hus, sjaviga människor och onda ingenjörer. Det är en värld där gäng av utklädda gatubarn strider mot varandra men där de största hotet egentligen är vuxenvärlden med den fanatiske doktor Nuragen i spetsen.
Utkommer 24 januari. Recensionsdag 30 januari.
I fem sällsamma noveller skildrar Anneli Furmark stilla uppbrott genom livets alla skeden. Med den känsla för färg, stämning och humor som bara Furmark har berättar hon om det stora i det lilla. Om frukostflingor, skräck, tegelhus och prydnadsföremål – om kärlek, krig och fred. Och om död. Utkommen.
En verklig pärla för Anneli Furmark-fantaster /.../ Det är Furmarkskt gåtfullt och med sedvanlig hyperkänsla för vardagsdetaljerna som nålar fast berättelsen, allt mot en fond av ett lika signifikant och starkt landskapsmåleri.
Sara Meidell i Västerbottens-Kuriren
Rojin Pertow, chefredaktör Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin[at]ordfrontforlag.se
Sofia Olsson, förläggare Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com
Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)