"Jag är folkkär i det lilla, haha!"

19 april, 2018  Böcker, Nyhet

Från en av Sveriges mest egensinniga konstnärer och serieskapare kommer nu en massiv och karriärsomspännande samling på över 500 sidor: David liljemarks underbara värld.
– Den är som en korsning mellan ett seriealbum och en konstkatalog, säger David själv.

David Liljemarks underbara värld rymmer självbiografiska serier, satir, grovkornig humor, egensinniga konstprojekt och arbetet med filmer såsom dokumentären Jakten på Bernhard. Hela boken omfattar en tidsperiod från 1978–2018.
– För mig är idén och berättelsen viktigast. Det är det som avgör om det lämpar sig bäst som kortfilm, serie, novell eller låttext. Man kan notera en rekonstruktionsmetod som återkommer, barndomen som källa för kreativitet. Framför allt skiner ju min syn på världen igenom, mina värderingar. Och hur mycket än satiren tar ut svängarna så finns det alltid en tanke bakom. Minst!
David Liljemark har en bred publik. Någon kanske känner honom från MegaPyton och Svenska MAD, någon annan från serierna om The Soundtrack Of Our Lives, en tredje från podden Arkiv Samtal där David är en återkommande gäst, eller några från böckerna om hans säregne släkting, ”mirakelmannen” F.A. Boltzius.
Hur ser du på att du når ut till så pass många målgrupper?
– Att jag är folkkär i det lilla, haha! Det är så klart roligt att det finns en viss bredd även på de som tar del av och rentav uppskattar ens alster. Sedan är ju inte allt jag gör avsett för bredare målgrupper. Noveller på värmländska, till exempel, är ju något som kräver en viss förförståelse. Men liksom i ett schackparti har alla pjäser sin funktion – jag kan inte enbart spela med damen.
Förordet i boken är en intervju med David Liljemark från Radio Värmland 1988 där han besvarade frågan ”varför håller du på?” med ”dä ä kul... dä ä väl dä som ä!” Något som han än idag håller fast vid.
– Jag skulle kunna komma med några ravmogna utvikningar, men efter 30 år är det där likafullt kärn- punkten. Och det vore naturligtvis en fin bonus om skaparglädjen även smittade av sig på läsaren av David Liljemarks underbara värld.

 aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Enklare fysiska övningar

Johan Wanloo

Hur gör man för att vara rolig på beställning? Vilken humor är sämst? Hur undviker man att bli bitter? Och hur gör man för att rädda en slapp, frilanskrokig kropp från totalt förfall? Johan Wanloo bjuder i Enklare fysiska övningar på sina bästa gymnastikövningar, skapartips och skämtteckningar.

Läs mer om boken »

Alla böcker »

Kalendarium

Releasefest för Henrik Bromanders nya bok

Välkommen att fira Henrik Bromanders nya, episka serieroman Shahid/Skärvor!
Vi bjuder på öl och releasepris på boken.
Kl 19 samtalar Henrik Bromander om boken och dess tematik med historikern och skribenten Rasmus Fleischer.

Aspuddens Bokhandel, Hägerstensvägen 130

Läs mer »

Liv Strömquist på Malmö Opera

Liv Strömquist på Operan är en blandning av litterärt samtal, historiskt skvaller, filosofiska spekulationer och naturligtvis en hel del musik. Medverkar gör också författaren Nina Björk, pianisten och dirigenten Joakim Hallin och basbarytonen Caspar Engdahl.

Läs mer »

Liv Strömquist på Chinateatern i Stockholm

Liv Strömquist gästar Chinateatern i Stockholm och bjuder på en blandning av litterärt samtal, historiskt skvaller, filosofiska spekulationer och naturligtvis en hel del musik. Hemliga gäster!

Läs mer »

Liv Strömquist på Draken i Göteborg

Liv Strömquist på Draken blir en blandning av litterärt samtal, historiskt skvaller, filosofiska spekulationer och en hel del musik. Medverkar gör också författaren Nina Björk, pianisten och dirigenten Joakim Hallin och basbarytonen Caspar Engdahl.

Läs mer »

Elin Lucassi på Bokens dag i Malmö

Bokens dag på Malmö Opera! Elin Lucassi står på scen och berättar om sin bok Ert blod på mina broddar. 

Ert blod på mina broddar är en feministisk vintersaga och en hämndnovell med övernaturliga inslag.

Framträder gör också Ulrika Knutson, Kalle Lind, Aris Fioretos och Maria Maunsbach.

 

   

Läs mer »

Liv Strömquist på Umeå Folkets hus

Liv Strömquist på Umeå Folkets Hus blir en blandning av litterärt samtal, historiskt skvaller, filosofiska spekulationer och en hel del musik. Medverkar gör också författaren Nina Björk, samt en hemlig musikalisk gäst

Läs mer »

Boksöders julbasar

Fynda serier, affischer, fackböcker, romaner och barnböcker när Södermalms bokförlag håller öppet hus! På Fiskargatan 8 finns Galago, Ordfront, Alfabeta och En bok för alla. Vi har öppet 12-20. Välkomna!

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-10 20 83 (Kontor)
Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-74 18 86 kl 9-17
Mail: sofia.olsson[at]ordfrontforlag.se
International rights
Alessandra Sternfeld, AM Book
Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden
Nätverkstan Ekonomitjänst
galago@natverkstan.net
Telefon: 031-743 99 05