"Jag är folkkär i det lilla, haha!"

19 april, 2018  Böcker, Nyhet

Från en av Sveriges mest egensinniga konstnärer och serieskapare kommer nu en massiv och karriärsomspännande samling på över 500 sidor: David liljemarks underbara värld.
– Den är som en korsning mellan ett seriealbum och en konstkatalog, säger David själv.

David Liljemarks underbara värld rymmer självbiografiska serier, satir, grovkornig humor, egensinniga konstprojekt och arbetet med filmer såsom dokumentären Jakten på Bernhard. Hela boken omfattar en tidsperiod från 1978–2018.
– För mig är idén och berättelsen viktigast. Det är det som avgör om det lämpar sig bäst som kortfilm, serie, novell eller låttext. Man kan notera en rekonstruktionsmetod som återkommer, barndomen som källa för kreativitet. Framför allt skiner ju min syn på världen igenom, mina värderingar. Och hur mycket än satiren tar ut svängarna så finns det alltid en tanke bakom. Minst!
David Liljemark har en bred publik. Någon kanske känner honom från MegaPyton och Svenska MAD, någon annan från serierna om The Soundtrack Of Our Lives, en tredje från podden Arkiv Samtal där David är en återkommande gäst, eller några från böckerna om hans säregne släkting, ”mirakelmannen” F.A. Boltzius.
Hur ser du på att du når ut till så pass många målgrupper?
– Att jag är folkkär i det lilla, haha! Det är så klart roligt att det finns en viss bredd även på de som tar del av och rentav uppskattar ens alster. Sedan är ju inte allt jag gör avsett för bredare målgrupper. Noveller på värmländska, till exempel, är ju något som kräver en viss förförståelse. Men liksom i ett schackparti har alla pjäser sin funktion – jag kan inte enbart spela med damen.
Förordet i boken är en intervju med David Liljemark från Radio Värmland 1988 där han besvarade frågan ”varför håller du på?” med ”dä ä kul... dä ä väl dä som ä!” Något som han än idag håller fast vid.
– Jag skulle kunna komma med några ravmogna utvikningar, men efter 30 år är det där likafullt kärn- punkten. Och det vore naturligtvis en fin bonus om skaparglädjen även smittade av sig på läsaren av David Liljemarks underbara värld.

 aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Karantändagboken

Elin Lucassi

I mars 2020 börjar Elin Lucassi föra tecknad dagbok om livet under pandemin, med allt vad det innebär av hemmajobb, mjukbyxor, isolering, tristess och oro. Karantändagboken är ett unikt stycke extremt samtida samtidshistoria.

Läs mer om boken »

Rapport från en soptipp!

Återvinningscentralen

Ulrika Linder

Återvinningscentralen. Många har varit där. Slängt, sorterat, svurit. Sedan lämnat platsen med en känsla av lättnad. Men hur är det att jobba där? Ulrika Linder vet, och i den här boken skildrar hon sin jobbvardag på kommunal återvinningscentral.

Varje dag bär på något nytt. En inlämnad sprängdeg. Dödligt gift i flaska. Eller skinnet av en hel nilkrokodil som leder till samtal med Skansen om hotade arter. En ny arbetsskildrare och humorist är född. Ren, alldeles ren, läsglädje.

Anneli Jordahl i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Alla böcker »

Kalendarium

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-10 20 83 (Kontor)
Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-74 18 86 mån-tors kl 9-15
Mail: sofia.olsson[at]ordfrontforlag.se
International rights
Alessandra Sternfeld, AM Book
Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden
Nätverkstan Ekonomitjänst
galago@natverkstan.net
Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)