
Forshed, Josephson och Wiksten nominerade till Urhunden!
Club Lonely av Pelle Forshed, Mjölk och människor av Matilda Josephson och Mors dag av Klara Wiksten är alla nominerade till Seriefrämjandets pris Urhunden.
Läs mer »
18 augusti, 2017 Skott från höften
Kalle Lind är absolut inte komiker, men väldigt intresserad av humor. Vi pratar om svensk nöjeshistoria, tidens förmåga att skapa stor konst, och hur Humphrey Bogart luktade egentligen.
Kalles podd heter Snedtänkt — när jag var med pratade vi romkoms — och han går att hitta på Twitter, Instagram och sin blogg. Här kan du lyssna på hans sommarprat.
Saker som dyker upp:
Hasse och Tage, Povel Ramel, Cornelis Vreeswijk, japansk fis-poesi, gyllene decennier, var man får och inte får heta Jönsson, Klas Gustafsson biografier, Easy Riders, Raging Bulls av Peter Biskind, You Must Remember This, med mera.
(OBS: Jag påstår i avsnittet att Sällskapsresan II – Snowroller kom ungefär när jag började i småskolan. Detta är ett typexempel på den sortens killgissande som jag menar att man aldrig skulle komma undan med i Snedtänkt; filmen kom 1985 och jag började första klass 1989.)
Club Lonely av Pelle Forshed, Mjölk och människor av Matilda Josephson och Mors dag av Klara Wiksten är alla nominerade till Seriefrämjandets pris Urhunden.
Läs mer »
En 40-årsjubilerande smulhatande morsa, handpåläggning i Livets ord, underlivskirurgi, italiensk skräck och en 90-talsklassiker. Läs om Galagos höstböcker här!
Läs mer »
Som första serietecknare någonsin får Tommy Sundvall det pris som tidigare tilldelats bland andra Lars Norén, Mare Kandre, Thomas Tranströmer och Sara Stridsberg. Han får det för sin bok Folkbokförd i rännstenen som kom ut på Galago i höstas.
Läs mer »
En stilla septembermorgon 1999 hittas tre män mördade i ett naturområde i utkanten av skånska Klippan. De har alla tre skjutits på nära håll. Några dagar senare grips den lokale musikentreprenören Ricard, han döms mot sitt nekande för morden. I denna dokumentära serieroman berättar deras närstående om livet före och efter det som hände. Det är en bok om kärlek, förtvivlan, hat, sorg och att leva vidare. Utkommer 29 april. Recensionsdag 7 maj.
Ett år av apokalyptiskt tänkande är en mörk komedi, en tragikomisk feelbad som i expressiva bilder pratar om döden, livet, kärlek och såriga relationer. Men framför allt handlar den om att själv få välja hur livet ska sluta.
Utkommer 27 mars. Recensionsdag 14 april.
Spåman har en säregen, skissartad, färgstark och uttrycksfull stil som passar berättelsen perfekt. Detta är utan tvekan Spåmans bästa bok hitintills; personlig, konstnärlig och drabbande. Helhetsbetyg: 5
Fredrik Strömberg i BTJ 8/2025
Göteborgssyndromet är en serieroman om att glömma bort hela sitt liv till förmån för en fantasi. Med stor humor och underbart svängiga 70-talsdoftande bilder tecknar debuterande Sanna Kullin både en bild av Göteborg och av att famla omkring i livet som 20-någonting. Utkommer 24 januari. Recensionsdag 29 januari.
Sanna Kullin från Landvetter lyckas verkligen förvalta serieromanens möjligheter att berätta i bilder och inte bara fläska på med för mycket text – och jobbar också bra med just dialoger och klipp. Som en film zoomar den in och ut ur olika scener och stämningar. Och staden Göteborg, med dess många välkända och emblematiska miljöer, spelar alltså en framträdande roll.
Jenny Högström i Göteborgs-Posten
Rojin Pertow, chefredaktör Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin[at]ordfrontforlag.se
Sofia Olsson, förläggare Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se
International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com
Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)