Några tankar om nazister på bokmässan

18 augusti, 2016  Okategoriserade

Ok, nu tänker jag vara lite dum kanske. Men jag tänker på det här med högerextrema bloggen Nya Tider som fått utställarplats på bokmässan. Som så kallad "mässunge" har jag varit på bokmässan i kanske 20 år, 12 av dem som yrkesverksam förläggare. Under de åren har allt från SD till Livets Ord haft montrar. Detta har lösts genom att mässan helt enkelt är så stor att när jag skulle leta rätt på SD:s monter för att se om Jimmie Åkessons Satis Polito gjorde succé så satt Åkesson och signerade i ett så obskyrt hörn av mässalen att jag inte ens visste att det fanns. Mässan hade helt enkelt gömt undan dem. Omgärdade av de absolut mest tragiska montrar av ogästvänliga utställare jag sett. Det var kanske 5 pers som hittat dit då. Överlag gjorde SD ungefär noll avtryck, och det är ändå ett riksdagsparti.

Jag bekymras lite av den maxade medieexponeringen Nya Tider får just nu tack vare alla protester på etablerade och sociala medier, för det första för att det är ren direktreklam för nazister, för det andra för att om Nya Tider avvisas så måste vi börja diskutera var gränsen går. Bör även barnens favorit: "Farbror Lenins Lekhörna" (detta är en faktisk årlig företeelse, inte en liknelse om kulturmarxister) plockas bort? Det är nog en hel del liberaler och människor som vuxit upp i östra Europa som skulle vilja det. Det ger Nya Tider en glidande skala i en debatt där de kan säga "varför får de och inte vi?" För någon som inte vet vilka Nya Tider är kommer den frågan att framstå som relevant i sammanhanget. Det kommer bli svårt att övertyga de som Nya Tider vill nå om att de är just nazister, vilket riskerar att resultera i att de istället växer. Jag förstår den antifascistiska tanken bakom protesterna, men det är ju en medveten provokation från Nya Tider som handlar om att de vill synas. Och då är frågan, hur stor monter kommer de ha? Var kommer den vara någonstans? Kommer de kunna göra något avtryck alls? Jag vill nog veta mer om det innan jag börjar sprida direktreklam om nazistiska tidningar.
Efter ett par googlingar har vi tittat på utställarkartan. Nya Tider har en av mässans minsta montrar (och det vill inte säga lite), någon kvadratmeter i C-korridoren där de baltiska tryckerierna brukar hålla till. Gissar att de fått tre utställarpass med montern. Platsen tenderar att vara rätt folktom eller knökad med folk som ska någon annanstans än just dit. Så de kommer få extremt lite exponering inför svensktalande publik. Och är man i den korridoren skyndar man oftast förbi bokborden där då det mest är egenutgivning och galningar. De har förmodligen betalat runt 10-20 papp för att få stå där, läser man om dem i mässans katalog så är de där för att marknadsföra en bok om Estonia. Gissar att det är därför mässan inte kollat upp dem. Monterprogrammet är inte mycket bättre det. Hela fyra föreläsningar om "Sanningen bakom Kreugerkraschen" fem presentationer av Nya Tider av chefredaktör Vávra Suk, medgrundare till Nationaldemokraterna och ett uppenbart ollon. Om ni inte fått nog av Vávra Suk efter det, så håller samma chefredaktör även hela två föreläsningar om sina resor till Sydafrika. En upplevelse värre än döden. På en monteryta stor som ett utedass.
Förra året hade "Iran - frihet och jämlikhet" den ytan, året innan det enmanslivscoachföretaget "Destination frihet". Tunga organisationer som fick stort genomslag på Bokmässan. Ja, eller inte alls.
Varför skriver vi det här då, jo för att det är viktigt att undvika den visklek som uppstått där det är lätt att tro att mitt på mässan kommer en fyrtio kvadratmeter stor nazistmonter stå, bemannad av tiotals SS-officerare. Sanningen är nog snarare att det kommer vara tre sura gubbar vid ett ensamt bokbord. Det kommer inte vara omöjligt att göra motstånd genom information på plats. Det är bra att vara arg, men synd om vi ska skrämma upp varandra.
Men det är ett hyfsat billigt pris för mediexponeringen vi ger dem om vi inte är försiktiga. Att Nya Tider är på Bokmässan är inte yttrandefrihet, där har Bokmässan fel, det finns massor av förlag, tidningar och tidskrifter som inte har råd att vara på mässan, med mässans egen retorik så försöker mässan i så fall begränsa de verksamheternas yttrandefrihet. Men jag vet inte riktigt om det är värt att ta en debatt om yttrandefriheten vi inte kan vinna trots att vi har rätt, för några fällbord och tre utställarpass. I alla fall inte om det leder till att Nya Tider normaliserar sig, och det är förmodligen precis vad de vill.
Johannes Klenell


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Tre män funna mördade i Klippan

Max Hebert och Steve Nyberg

En stilla septembermorgon 1999 hittas tre män mördade i ett naturområde i utkanten av skånska Klippan. De har alla tre skjutits på nära håll. Några dagar senare grips den lokale musikentreprenören Ricard, han döms mot sitt nekande för morden. I denna dokumentära serieroman berättar deras närstående om livet före och efter det som hände. Det är en bok om kärlek, förtvivlan, hat, sorg och att leva vidare. Utkommer 29 april. Recensionsdag 7 maj.

Läs mer om boken »

Ett år av apokalyptiskt tänkande

Linda Spåman

Ett år av apokalyptiskt tänkande är en mörk komedi, en tragikomisk feelbad som i expressiva bilder pratar om döden, livet, kärlek och såriga relationer. Men framför allt handlar den om att själv få välja hur livet ska sluta.
Utkommer 27 mars. Recensionsdag 14 april.

Spåman har en säregen, skissartad, färgstark och uttrycksfull stil som passar berättelsen perfekt. Detta är utan tvekan Spåmans bästa bok hitintills; personlig, konstnärlig och drabbande. Helhetsbetyg: 5

Fredrik Strömberg i BTJ 8/2025

Läs mer om boken »

Göteborgssyndromet

Sanna Kullin

Göteborgssyndromet är en serieroman om att glömma bort hela sitt liv till förmån för en fantasi. Med stor humor och underbart svängiga 70-talsdoftande bilder tecknar debuterande Sanna Kullin både en bild av Göteborg och av att famla omkring i livet som 20-någonting. Utkommer 24 januari. Recensionsdag 29 januari.

Sanna Kullin från Landvetter lyckas verkligen förvalta serieromanens möjligheter att berätta i bilder och inte bara fläska på med för mycket text – och jobbar också bra med just dialoger och klipp. Som en film zoomar den in och ut ur olika scener och stämningar. Och staden Göteborg, med dess många välkända och emblematiska miljöer, spelar alltså en framträdande roll.

Jenny Högström i Göteborgs-Posten

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow, chefredaktör Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson, förläggare Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se
International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)