Alternativet: självhjälp och relationer

20 november, 2013  Okategoriserade

Intervju med Karolina Bång


Hur känns det att publicera en tredje bok?

Det känns stort! Jag har hört att om en ger ut en bok, så har en haft tur, om en ger ut en andra, har en ännu lite mer tur/fortsatt flyt, men om en ger ut en tredje, då är en författare på riktigt!

Vad gör dig att vilja teckna serier? Vad är ditt favoritsteg i processen?

Jag vill säga massa viktiga saker till folk, och det är det bästa mediet jag vet: Ord och Bild i magisk kombo. Jag gillar när jag gjort manus för en serie och sen bara köttar med färg och annat och det blir bra. Jag gillar också väldigt mycket att researcha om olika ämnen.

Hur tror du är marknaden för serier som behandlar queer politik ser ut? 

Marknaden snarknaden. Jag ser fram emot när queer politik blir "det nya svarta", näst efter "den knivskarpa satiren"! Jag tror definitivt det finns ett behov av alternativ i det ofta stagnerade sociala tänket av hur en gör sitt liv. I det där behovet gillar jag att bre ut mig. 

Varför har du valt just teman som självhjälp och relationer?

Det behövs en kommenterande röst till alla utbredda fenomen tror jag. Att prata om saker och ting hur de kan vara, hur de kan göras istället är ett brinnande ämne för mig när normativitet i personliga val ofta står som något allmängiltigt och odiskuterat. När det finns ämnen som är tabu, eller som är för känsliga för att de är "privata", måste vi prata om dem för att få en större bild av livet och varandet.

Hur skiljer sig serieformatet från andra medier som hanterar problem som du diskuterar? Fanns det något som du tänkte var en utmaning att skildra?

Det är alltid svårt att vara kritisk mot någons goda vilja. Jag förstår att många självhjälpsförfattare verkligen vill hjälpa andra, genom att dela med sig av kunskap och personliga erfarenheter. Jag ville ta mig an det på lite samma sätt som dem, då jag inte tror att någon har "mer rätt" än någon annan. Samtidigt vill jag uppmärksamma tonläget i självhjälpsböcker, skapa diskussion om hur bilden av läsaren framstår, och att det inte är oproblematiskt att ta upp ämnen som tvåsamhet som det enda självklara ändamålet i livet för 711e gången. Det svåraste var att visa på att det finns både bra och dåliga saker med alla teorier och formuleringar som riktar sig till människor i form av självklarheter om hur "människan är". 

Att göra det i serieform är lätt rent praktiskt, för det går att lägga det på så många nivåer. Men jag tror det är svårare att få det att tas på allvar på samma sätt som journalism/litterärt författande, då serier ofta fortfarande ses som lite fulkultur, som pajasen i diskussionen. Men nog blir det bättre alltid! Jag har fått mycket uppmärksamhet för exempelvis "När ska du ha barn"-serien, som skildrar barnfrihet, och fått ta den diskussionen på samma nivå som andra som diskuterat detta ämne. Det är otroligt kul! När konsten liksom inte blir ett luddighetsfilter, utan kan vara just en diskussion.

Är det någonting som du vill åstadkomma med "Alternativet"?

Ett tänkande hos människor att inte allt är som det ser ut att vara. Nyfikenhet om olika teorier om hur en blir som en blir och förmågan i ens egen tankekraft att förmedla och diskutera ämnen som behövs beröras. Att se att det finns alternativ till personliga val! Även om en väljer att leva/lever enligt grundläggande samhälleliga normer (i relationer och levnadssätt), så är det viktigt att förstå att det finns andra som inte gör det, och att det går att kommunicera detta i form av öppenhet på ett icke-exotifierande sätt.

Vad är det för målgrupp för denna bok?

Alla som är intresserade av att tänka lite extra. Jag tror att det är en ganska så vuxen målgrupp. Min upplevelse av en tänkt målgrupp är dock att det ofta förvånar en, vilken som blev den verkliga målgruppen. Det är spännande!

Boken känns som din egen resa för att hitta en perfekt social levnadssätt, har den hjälpt dig att hitta svar på frågor som du ställer?

Jag tror ju inte att det finns ETT perfekt sätt att leva. Det handlar mer om att ta sig an godbitarna och veta att det finns otroligt många olika sätt att se på saker. Arbetet med boken har definitivt hjälpt mig att förstå hur intressant det är att leva. Sådär överlag.
aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Jag älskar Astrid Lindgren

Elin Lucassi

En vacker, originell och mardrömsllik serieroman om en desperat kvinna som blir besatt av Astrid Lindgren. Släpps 30:e oktober. RECENSIONSDAG: 9:e november 2023.

Trots svärtan kan denna lilla serieroman ändå läsas som en solidarisk skildring, en uppmaning till medmänsklighet. Elin Lucassis tecknarstil har funnit sin form redan tidigare, med sina varierade rutor och filmiska växlande mellan perspektiven. Och jag hoppas att hon aldrig upphör med de karaktäristiska gapande munnarna i profil. Som om världen kunde slukas hel.

Ulrika Stahre i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)