Hur tydliga är våra partier 2013?

21 maj, 2013  Okategoriserade

Valet 2014 närmar sig i hög hastighet, och inte vill Galagos helt oberoende institut för politisk forskning vara sämre än vare sig Sifo och Novus, utan vi spottar på pekfingret och kör upp det i luften för att se hur vindarna bär oss och vad som hänt i opinionen sedan vi gjorde vår senaste undersökning år 2012. Tydlighet är som vi vet allt inför ett val och statsministern kräver en tydlig opposition, men hur har han det i eget bo? Har våra partier börjat få fram sina budskap om vilka de är och vad de vill med oss? Häng med!

2012-10-18

2012 blåste om vi får tro Google högervindar, socialdemokraterna var vänster, dåliga och rasister. Frågan är om detta är frågor du vinner val på och om Stefan Löfven sedan dess hunnit ändra opinionens syn på sveriges största parti.

2013-05-21

Både ja och nej tydligen. Trots en yvig flirt kring ett triadförhållande med Folkpartiet och Miljöpartiet lyckas inte Löfven göra annat än att definitionen "vänster" som tidigare såg sig stå på en säker förstaplats idag är omsprunget av både "rasister" och "dåliga".

2012-10-18

Kommunister, socialister, minst lika kassa som Sverigedemokraterna samt inte kommunister. Jonas Sjöstedt har haft en hel del att tampas med sedan han vann striden om ledarskapet i Sveriges rödaste inomparlamentariska parti. Kan tydligheten i den, sett till opinionen, populistiska frågan om förbud mot vinster i välfärden ha besvarat frågan om kommunism eller ej? Är det i så fall en fråga du vinner val på?

 2013-05-21

Svaret måste ändå vara ja. "kommunister" neutraliseras kanske av "inte kommunister" men "minst lika kassa som sverigedemokraterna" har fösvunnit och kvar är enbart "socialister". En rödare linje utan att för den delen gå utanför rimlighetens gränser tycks vara Sjöstedts väg utåt, även om Timbro givetvis skulle påstå att detta är ungefär lika rimligt som att Lars Ohly och Nacka Skoglund en gång kickat boll.

2012-10-18

Många minns kanske absolut ingenting om vad Miljöpartiet egentligen ville 2012 och Google talar sitt tydliga språk. Vilka är de? Vad vill de? Är de vänster eller höger? Absolut ingen vet. Har firma Fridolin/Romson lyckats förändra bilden av partiet sedan 2012?

 2013-05-21

Svaret är nej. Att Miljöpartiet som helhet mest börjar framstå som ett såpalajv där alla partimedlemmar spelar huvudkaraktären i TV-serien Felicity som aldrig kan bestämma sig för huruvida de gillar Ben (Moderaterna) eller Noel (Socialdemokratin) har inte gjort några underverk för Miljöpartiets tydlighet. Det går, precis som i tidigare nämnda TV-serie, faktiskt inte ha någon annan åsikt om Miljöpartiet än att de verkar vela en hel jävla del.

2012-10-18

Många var åsikterna år 2012 om entreprenörsvurmarna med nyspråket som styr landet. De var bra! De var dåliga! De var både bäst och onda, de var liberala, konservativa och vår tids arbetarparti. Och som så många andra var de rasister. Att de då var partiet som det fanns mest åsikter om, rådde det ingen tvekan. Men var de tydliga? Nja.

 2013-05-21

Kombinationen av en riktigt Göran Persson-trött Fredrik Reinfeldt och Tobias Billströms migrationspolitik har gett resultat! Åsikterna är kanske fortfarande starka, men de är tydligare och mer fokuserade på en fråga. Bortblåst är den himmelsblå flummiga "Flyter" och "Sverige jobbar"-andan från valet 2010 till förmån för Billströms och Asks tydligare stålblå linje.

2012-10-18

Åsikterna och frågorna var många om Janne Björklund & co år 2012. Den stora frågan tycks ha varit hurpass liberala Folkpartiet är. Givetvis är vi nyfikna på huruvida Björklund och anhang har lyckats svara på frågan.

 2013-05-21

Svaret är "ja", eller snarare, "tydligen inte". Jan Björklund har gått fram med rottingen i skolpolitiska frågor samtidigt som andra delar av partiet har öppnat en varm famn till socialdemokratin och tvättat bort den liberala stämpeln från partiet. Får vi förstå Google rätt så är detta det enda vi vet om Folkpartiet 2013. De är inte liberala. Men vad är de då? 

2012-10-18

Frågorna hopades även kring Centerpartiet 2012. Redan vid förra undersökningen var partiet under spärren och frågor som vem som egentligen var ledare för centerpartiet samt huruvida de var mer liberala än Folkpartiet har hopat sig. 2012 var Centern partiet som ställde fler frågor än gav svar. Hur ser det ut idag?

 2013-05-21

Efter ett tydligt avståndstagande från nyliberalismen av Annie Lööf och en weekend i Maramö så är kanske inte alla frågor besvarade kring Centerpartiet, det är dock helt uppenbart att alla slutat bry sig. Om vi ska leka lite Paul Ronge så måste ändå tusen frågor vara bättre än inga svar alls? Men tydligare. Tja, det är det ju faktiskt.

2012-10-18

De mest förvirrade frågorna stod Kristdemokraterna för. Men ett tydligt statement står fast kring landets just nu mest marginaliserade riksdagsparti. Har de sedan dess lyckats skapa lite mer tydlighet kring vart de befinner sig?

 2013-05-21

Undersökningen talar sitt tydliga språk. Var Kristdemokraterna befinner sig råder det ingen tvekan om. Frågan är bara om det är så att de står på en plattform god nog för att
vinna val?

Vi måste ändå ge våra partier att bilden klarnat en smula. Det är en lång väg kvar till valet 2014 och vissa vägval kan ändras när solidariteter byts ut. Folkpartiets tydlighet när det kommer till liberalismen väcker fler frågor än svar.

Johannes Klenell för Galagos helt oberoende institut för politisk forskning (GHOIPF)

 aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Jag älskar Astrid Lindgren

Elin Lucassi

En vacker, originell och mardrömsllik serieroman om en desperat kvinna som blir besatt av Astrid Lindgren. Släpps 30:e oktober. RECENSIONSDAG: 9:e november 2023.

Trots svärtan kan denna lilla serieroman ändå läsas som en solidarisk skildring, en uppmaning till medmänsklighet. Elin Lucassis tecknarstil har funnit sin form redan tidigare, med sina varierade rutor och filmiska växlande mellan perspektiven. Och jag hoppas att hon aldrig upphör med de karaktäristiska gapande munnarna i profil. Som om världen kunde slukas hel.

Ulrika Stahre i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)