Hur tydliga är våra partier?

18 oktober, 2012  Okategoriserade

Reinfeldt tydliggjorde ju under gårdagens partiledardebatt hur den rödgröna oppositionen är en splittrad av olika viljor. Men sett till att partier ofta har lite olika agendor har vi med sökmotorn Googles hjälp tittat på hur tydliga våra partier egentligen är. Kan Alliansen ha skapat en förvirring kring det politiska landskapet? 

1. Socialdemokraterna.

 
Ja, vad ska en säga? Vänster, dåliga och rasister. Lite överraskande kanske. Förvånande är kanske att det inte fanns fler än tre alternativ. Men att folk har en åsikt om Sveriges just nu största parti är tydligt.
 
2. Vänsterpartiet.
 
Vänsterpartiet hade vi kanske väntat oss skulle väcka lite starka känslor. De rör allt som oftast upp lika mycket känslor i svensk politik som en liten gallisk by rev upp i Romarriket. Detta märks om inget annat på hur alternativen blir snarlika ett samtal i lagom sansad ton på Flashbacks politikforum. Tydlighet? Nja. Avtryck? Absolut.
 
3. Miljöpartiet
 
 
Ja, frågan här är ju om vi ska tolka detta som att konsensus kanske inte uppstått i tyckonomin kring svensk politiks små garntottar och deras lilla "affär" med Moderaterna. Kanske kan en tycka att åsikterna kring landets tredje största parti borde vara fler? Vi väljer att ta det här till ett mer existentiellt plan. Du behöver inte ställa några frågor. "Miljöpartiet är", varken mer eller mindre.
 
5. Moderaterna
Åsikterna går stick i stäv kring partiet som agerar rorsman för skutan Sverige idag. Är de liberala? Är de konservativa? Är de bra? Är de dåliga? Vet de ens själva längre? Förmodligen summerar sista alternativet vår tids självbetitlade arbetarparti bäst. "Moderaterna himlen är blå". Ingen förstår vad det betyder, men just det kan inte någon heller påstå inte stämmer.
 
6. Folkpartiet
Viktigaste frågan här är helt uppenbar. Är Folkpartiet liberala och vem är deras ledare? Likt rymdvarelser som besöker jorden för första gången vädjar svenska folket "take us to your leader!" Ingen tycks tro att Björklund, Alliansens egen murbräcka, är annat än just major i sammanhanget.
 
7. Centerpartiet
Vi kommer nu till Alliansens första parti under spärren. Det tydliga här är att vår klara statementinledande syntax i sökmotorn omedelbart förvandlas till frågor. Vad är Centerpartiet? Är Centerpartiet mer liberalt än Folkpartiet? Och återigen. Vem ÄR deras ledare? Det enda som tycks vara säkert om Centerpartiet är att "Det här är Lennart Centerpartiet". Jobben och ekonomin vinner val sägs det. Frågan är om det är tydlighet när det kommer till Lennart som kan ta Centern över spärren igen? 
 
7. Kristdemokraterna
Vad ska vi säga? Sveriges idag minsta riksdagsparti kan få det svårt att ta sig över spärren med de här argumenten. Du behöver inte vara Paul Ronge för att se att det lilla budskap som syns är tydligt åt så att säga fel håll. Att vara kvar i underlivet ger dig kanske en karriär på buskisscenen och det är folkligt. Men är Sverige redo att läggas i händerna på en kristnovariant av Stefan och Krister? Knappast.  
 
Det vi ser bekräftar farhågorna. Alliansen kämpar med en otydlighet där ingen vet vad småpartierna gör eller vem som bestämmer. Utan en klar och tydlig splittring kommer Alliansen sluta som ett gäng högstadiemobbare, med Reinfeldt som buttar på småkillar och låter "majorn" göra smutsjobbet. Centerpartiet och KD kommer en kortare tid förvandlas till den där anonyma skaran som sticker fram huvudet bakom mobbaren och medhållande ropar "Aaaa, just de!" när elakheter sagts. Men mer än så, det är de inte. 
 
Johannes Klenell för Galagos helt oberoende institut för politisk forskning (GHOIPF)


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Enklare fysiska övningar

Johan Wanloo

Hur gör man för att vara rolig på beställning? Vilken humor är sämst? Hur undviker man att bli bitter? Och hur gör man för att rädda en slapp, frilanskrokig kropp från totalt förfall? Johan Wanloo bjuder i Enklare fysiska övningar på sina bästa gymnastikövningar, skapartips och skämtteckningar.

Läs mer om boken »

Alla böcker »

Kalendarium

Releasefest för Henrik Bromanders nya bok

Välkommen att fira Henrik Bromanders nya, episka serieroman Shahid/Skärvor!
Vi bjuder på öl och releasepris på boken.
Kl 19 samtalar Henrik Bromander om boken och dess tematik med historikern och skribenten Rasmus Fleischer.

Aspuddens Bokhandel, Hägerstensvägen 130

Läs mer »

Liv Strömquist på Malmö Opera

Liv Strömquist på Operan är en blandning av litterärt samtal, historiskt skvaller, filosofiska spekulationer och naturligtvis en hel del musik. Medverkar gör också författaren Nina Björk, pianisten och dirigenten Joakim Hallin och basbarytonen Caspar Engdahl.

Läs mer »

Liv Strömquist på Chinateatern i Stockholm

Liv Strömquist gästar Chinateatern i Stockholm och bjuder på en blandning av litterärt samtal, historiskt skvaller, filosofiska spekulationer och naturligtvis en hel del musik. Hemliga gäster!

Läs mer »

Liv Strömquist på Draken i Göteborg

Liv Strömquist på Draken blir en blandning av litterärt samtal, historiskt skvaller, filosofiska spekulationer och en hel del musik. Medverkar gör också författaren Nina Björk, pianisten och dirigenten Joakim Hallin och basbarytonen Caspar Engdahl.

Läs mer »

Elin Lucassi på Bokens dag i Malmö

Bokens dag på Malmö Opera! Elin Lucassi står på scen och berättar om sin bok Ert blod på mina broddar. 

Ert blod på mina broddar är en feministisk vintersaga och en hämndnovell med övernaturliga inslag.

Framträder gör också Ulrika Knutson, Kalle Lind, Aris Fioretos och Maria Maunsbach.

 

   

Läs mer »

Liv Strömquist på Umeå Folkets hus

Liv Strömquist på Umeå Folkets Hus blir en blandning av litterärt samtal, historiskt skvaller, filosofiska spekulationer och en hel del musik. Medverkar gör också författaren Nina Björk, samt en hemlig musikalisk gäst

Läs mer »

Boksöders julbasar

Fynda serier, affischer, fackböcker, romaner och barnböcker när Södermalms bokförlag håller öppet hus! På Fiskargatan 8 finns Galago, Ordfront, Alfabeta och En bok för alla. Vi har öppet 12-20. Välkomna!

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-10 20 83 (Kontor)
Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson
Fiskargatan 8
118 91 Stockholm
Telefon: 0704-74 18 86 kl 9-17
Mail: sofia.olsson[at]ordfrontforlag.se
International rights
Alessandra Sternfeld, AM Book
Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden
Nätverkstan Ekonomitjänst
galago@natverkstan.net
Telefon: 031-743 99 05