Hur tydliga är våra partier?

18 oktober, 2012  Okategoriserade

Reinfeldt tydliggjorde ju under gårdagens partiledardebatt hur den rödgröna oppositionen är en splittrad av olika viljor. Men sett till att partier ofta har lite olika agendor har vi med sökmotorn Googles hjälp tittat på hur tydliga våra partier egentligen är. Kan Alliansen ha skapat en förvirring kring det politiska landskapet? 

1. Socialdemokraterna.

 
Ja, vad ska en säga? Vänster, dåliga och rasister. Lite överraskande kanske. Förvånande är kanske att det inte fanns fler än tre alternativ. Men att folk har en åsikt om Sveriges just nu största parti är tydligt.
 
2. Vänsterpartiet.
 
Vänsterpartiet hade vi kanske väntat oss skulle väcka lite starka känslor. De rör allt som oftast upp lika mycket känslor i svensk politik som en liten gallisk by rev upp i Romarriket. Detta märks om inget annat på hur alternativen blir snarlika ett samtal i lagom sansad ton på Flashbacks politikforum. Tydlighet? Nja. Avtryck? Absolut.
 
3. Miljöpartiet
 
 
Ja, frågan här är ju om vi ska tolka detta som att konsensus kanske inte uppstått i tyckonomin kring svensk politiks små garntottar och deras lilla "affär" med Moderaterna. Kanske kan en tycka att åsikterna kring landets tredje största parti borde vara fler? Vi väljer att ta det här till ett mer existentiellt plan. Du behöver inte ställa några frågor. "Miljöpartiet är", varken mer eller mindre.
 
5. Moderaterna
Åsikterna går stick i stäv kring partiet som agerar rorsman för skutan Sverige idag. Är de liberala? Är de konservativa? Är de bra? Är de dåliga? Vet de ens själva längre? Förmodligen summerar sista alternativet vår tids självbetitlade arbetarparti bäst. "Moderaterna himlen är blå". Ingen förstår vad det betyder, men just det kan inte någon heller påstå inte stämmer.
 
6. Folkpartiet
Viktigaste frågan här är helt uppenbar. Är Folkpartiet liberala och vem är deras ledare? Likt rymdvarelser som besöker jorden för första gången vädjar svenska folket "take us to your leader!" Ingen tycks tro att Björklund, Alliansens egen murbräcka, är annat än just major i sammanhanget.
 
7. Centerpartiet
Vi kommer nu till Alliansens första parti under spärren. Det tydliga här är att vår klara statementinledande syntax i sökmotorn omedelbart förvandlas till frågor. Vad är Centerpartiet? Är Centerpartiet mer liberalt än Folkpartiet? Och återigen. Vem ÄR deras ledare? Det enda som tycks vara säkert om Centerpartiet är att "Det här är Lennart Centerpartiet". Jobben och ekonomin vinner val sägs det. Frågan är om det är tydlighet när det kommer till Lennart som kan ta Centern över spärren igen? 
 
7. Kristdemokraterna
Vad ska vi säga? Sveriges idag minsta riksdagsparti kan få det svårt att ta sig över spärren med de här argumenten. Du behöver inte vara Paul Ronge för att se att det lilla budskap som syns är tydligt åt så att säga fel håll. Att vara kvar i underlivet ger dig kanske en karriär på buskisscenen och det är folkligt. Men är Sverige redo att läggas i händerna på en kristnovariant av Stefan och Krister? Knappast.  
 
Det vi ser bekräftar farhågorna. Alliansen kämpar med en otydlighet där ingen vet vad småpartierna gör eller vem som bestämmer. Utan en klar och tydlig splittring kommer Alliansen sluta som ett gäng högstadiemobbare, med Reinfeldt som buttar på småkillar och låter "majorn" göra smutsjobbet. Centerpartiet och KD kommer en kortare tid förvandlas till den där anonyma skaran som sticker fram huvudet bakom mobbaren och medhållande ropar "Aaaa, just de!" när elakheter sagts. Men mer än så, det är de inte. 
 
Johannes Klenell för Galagos helt oberoende institut för politisk forskning (GHOIPF)


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Jag älskar Astrid Lindgren

Elin Lucassi

En vacker, originell och mardrömsllik serieroman om en desperat kvinna som blir besatt av Astrid Lindgren. Släpps 30:e oktober. RECENSIONSDAG: 9:e november 2023.

Trots svärtan kan denna lilla serieroman ändå läsas som en solidarisk skildring, en uppmaning till medmänsklighet. Elin Lucassis tecknarstil har funnit sin form redan tidigare, med sina varierade rutor och filmiska växlande mellan perspektiven. Och jag hoppas att hon aldrig upphör med de karaktäristiska gapande munnarna i profil. Som om världen kunde slukas hel.

Ulrika Stahre i Aftonbladet

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin.pertow[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)