Hur tydliga är våra partier?

18 oktober, 2012  Okategoriserade

Reinfeldt tydliggjorde ju under gårdagens partiledardebatt hur den rödgröna oppositionen är en splittrad av olika viljor. Men sett till att partier ofta har lite olika agendor har vi med sökmotorn Googles hjälp tittat på hur tydliga våra partier egentligen är. Kan Alliansen ha skapat en förvirring kring det politiska landskapet? 

1. Socialdemokraterna.

 
Ja, vad ska en säga? Vänster, dåliga och rasister. Lite överraskande kanske. Förvånande är kanske att det inte fanns fler än tre alternativ. Men att folk har en åsikt om Sveriges just nu största parti är tydligt.
 
2. Vänsterpartiet.
 
Vänsterpartiet hade vi kanske väntat oss skulle väcka lite starka känslor. De rör allt som oftast upp lika mycket känslor i svensk politik som en liten gallisk by rev upp i Romarriket. Detta märks om inget annat på hur alternativen blir snarlika ett samtal i lagom sansad ton på Flashbacks politikforum. Tydlighet? Nja. Avtryck? Absolut.
 
3. Miljöpartiet
 
 
Ja, frågan här är ju om vi ska tolka detta som att konsensus kanske inte uppstått i tyckonomin kring svensk politiks små garntottar och deras lilla "affär" med Moderaterna. Kanske kan en tycka att åsikterna kring landets tredje största parti borde vara fler? Vi väljer att ta det här till ett mer existentiellt plan. Du behöver inte ställa några frågor. "Miljöpartiet är", varken mer eller mindre.
 
5. Moderaterna
Åsikterna går stick i stäv kring partiet som agerar rorsman för skutan Sverige idag. Är de liberala? Är de konservativa? Är de bra? Är de dåliga? Vet de ens själva längre? Förmodligen summerar sista alternativet vår tids självbetitlade arbetarparti bäst. "Moderaterna himlen är blå". Ingen förstår vad det betyder, men just det kan inte någon heller påstå inte stämmer.
 
6. Folkpartiet
Viktigaste frågan här är helt uppenbar. Är Folkpartiet liberala och vem är deras ledare? Likt rymdvarelser som besöker jorden för första gången vädjar svenska folket "take us to your leader!" Ingen tycks tro att Björklund, Alliansens egen murbräcka, är annat än just major i sammanhanget.
 
7. Centerpartiet
Vi kommer nu till Alliansens första parti under spärren. Det tydliga här är att vår klara statementinledande syntax i sökmotorn omedelbart förvandlas till frågor. Vad är Centerpartiet? Är Centerpartiet mer liberalt än Folkpartiet? Och återigen. Vem ÄR deras ledare? Det enda som tycks vara säkert om Centerpartiet är att "Det här är Lennart Centerpartiet". Jobben och ekonomin vinner val sägs det. Frågan är om det är tydlighet när det kommer till Lennart som kan ta Centern över spärren igen? 
 
7. Kristdemokraterna
Vad ska vi säga? Sveriges idag minsta riksdagsparti kan få det svårt att ta sig över spärren med de här argumenten. Du behöver inte vara Paul Ronge för att se att det lilla budskap som syns är tydligt åt så att säga fel håll. Att vara kvar i underlivet ger dig kanske en karriär på buskisscenen och det är folkligt. Men är Sverige redo att läggas i händerna på en kristnovariant av Stefan och Krister? Knappast.  
 
Det vi ser bekräftar farhågorna. Alliansen kämpar med en otydlighet där ingen vet vad småpartierna gör eller vem som bestämmer. Utan en klar och tydlig splittring kommer Alliansen sluta som ett gäng högstadiemobbare, med Reinfeldt som buttar på småkillar och låter "majorn" göra smutsjobbet. Centerpartiet och KD kommer en kortare tid förvandlas till den där anonyma skaran som sticker fram huvudet bakom mobbaren och medhållande ropar "Aaaa, just de!" när elakheter sagts. Men mer än så, det är de inte. 
 
Johannes Klenell för Galagos helt oberoende institut för politisk forskning (GHOIPF)


aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Tre män funna mördade i Klippan

Max Hebert och Steve Nyberg

En stilla septembermorgon 1999 hittas tre män mördade i ett naturområde i utkanten av skånska Klippan. De har alla tre skjutits på nära håll. Några dagar senare grips den lokale musikentreprenören Ricard, han döms mot sitt nekande för morden. I denna dokumentära serieroman berättar deras närstående om livet före och efter det som hände. Det är en bok om kärlek, förtvivlan, hat, sorg och att leva vidare. Utkommer 29 april.

Läs mer om boken »

Ett år av apokalyptiskt tänkande

Linda Spåman

Ett år av apokalyptiskt tänkande är en mörk komedi, en tragikomisk feelbad som i expressiva bilder pratar om döden, livet, kärlek och såriga relationer. Men framför allt handlar den om att själv få välja hur livet ska sluta.
Utkommer 3 april. Recensionsdag 14 april.

Spåman har en säregen, skissartad, färgstark och uttrycksfull stil som passar berättelsen perfekt. Detta är utan tvekan Spåmans bästa bok hitintills; personlig, konstnärlig och drabbande. Helhetsbetyg: 5

Fredrik Strömberg i BTJ 8/2025

Läs mer om boken »

Göteborgssyndromet

Sanna Kullin

Göteborgssyndromet är en serieroman om att glömma bort hela sitt liv till förmån för en fantasi. Med stor humor och underbart svängiga 70-talsdoftande bilder tecknar debuterande Sanna Kullin både en bild av Göteborg och av att famla omkring i livet som 20-någonting. Utkommer 24 januari. Recensionsdag 29 januari.

Sanna Kullin från Landvetter lyckas verkligen förvalta serieromanens möjligheter att berätta i bilder och inte bara fläska på med för mycket text – och jobbar också bra med just dialoger och klipp. Som en film zoomar den in och ut ur olika scener och stämningar. Och staden Göteborg, med dess många välkända och emblematiska miljöer, spelar alltså en framträdande roll.

Jenny Högström i Göteborgs-Posten

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow, chefredaktör Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson, förläggare Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se
International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)