Galagojulen 2024!
Årets julklapp är KULTUR! Alla älskar det, roligare att ge bort än typ en teknikpryl och varenda krona går till någonting gott.
Läs mer »
18 februari, 2012 Okategoriserade
På måndag börjar Galago 106 dyka upp i era brevlådor. Vi lägger ut ledaren som en liten teaser redan nu.
Min mamma har berättat mycket om Walfrid Olsson, min morfars far, för mig. Skogsarbetaren från Bråten i Töcksfors vid norska gränsen i Värmland, som sågs som lite av ett egensinnigt original. Han som försörjde sig på sin väldiga kroppsstyrka och brukade ha filosofiska samtal med prästen i byn. Många historier var kanske inte trevliga när det handlade om hans alkoholism och sidorna av hans personlighet som kom fram under perioderna då han söp. Men det är särskilt en historia som bitit sig fast hos mig.
Birger Furugård, grundare av Sveriges första nazistparti och även han värmlänning från Molkom, höll möten runt om i Värmlandsskogarna och besökte Töcksfors. Furugård var en karismatisk figur som kunde tala för sig, och folket i samhället samlades för att lyssna på vad han hade att säga om det där som kallades nationalsocialism. Ut ur skogen brakade då morfars far, som i onykterheten vill socialisera. Och han lät inte något fint folk från Molkom tysta honom, utan babblade runt på mötesplatsen, la sig i vad Furugård hade att säga och hade sina egna åsikter om det hela. Till slut fick nazisterna ge upp och helt enkelt avblåsa mötet då det inte gick att få tyst på Walfrid.
Idag hade vissa liberaler kallat morfars far för odemokratisk, antar jag. Men när jag tänker tillbaka på det här ser jag ändå styrkan i att störa. Jag hävdar inte att min morfars far visste vilka han pratade med, eller att han egentligen hade en uppfattning om vad nazismen var för något. Många såg det
han gjorde som pinsamt och skamligt. Själv ser jag det som en del i min släkts historia som jag är stolt över. Kanske är det just störigheten som är viktigare än någonsin nu? Att kalla någon för rötet pisshuve. Fråga varför det inte bokas annat än snubbar som DJ:s. Att föra väsen och vara obekväm. Att inte alltid agera korrekt och vika sig för dem som vet hur man beter sig.
Johannes Klenell
Redaktör Galago
Årets julklapp är KULTUR! Alla älskar det, roligare att ge bort än typ en teknikpryl och varenda krona går till någonting gott.
Läs mer »
Pelle Forshed har fått lysande recensioner för sin nya serieroman Club Lonely. För Galago berättar han om bekräftelsedemoner och om att vältra sig i dåliga känslor.
Läs mer »
Den naturliga komedin av Ulla Donner får Urhundenpriset för bästa originalsvenska seriealbum!
– Vad i helvete? Blir så glad!, säger en överraskad Ulla Donner.
Joakim Pirinen delade ut priset. Från Galago var i år även Elin Lucassi, Cecilia Vårhed, Mikael Ross och Marjane Satrapi nominerade.
Läs mer »
Göteborgssyndromet är en serieroman om att glömma bort hela sitt liv till förmån för en fantasi. Med stor humor och underbart svängiga 70-talsdoftande bilder tecknar debuterande Sanna Kullin både en bild av Göteborg och av att famla omkring i livet som 20-någonting. Utkommer 23 januari. Recensionsdag 29 januari.
Nytt spännande äventyr från Fabian Göranson! Tvättbjörnarnas stad är första delen i en trilogi om Klara. Den är ett storslaget äventyr bland förfallna hus, sjaviga människor och onda ingenjörer. Det är en värld där gäng av utklädda gatubarn strider mot varandra men där de största hotet egentligen är vuxenvärlden med den fanatiske doktor Nuragen i spetsen.
Utkommer 24 januari. Recensionsdag 30 januari.
I fem sällsamma noveller skildrar Anneli Furmark stilla uppbrott genom livets alla skeden. Med den känsla för färg, stämning och humor som bara Furmark har berättar hon om det stora i det lilla. Om frukostflingor, skräck, tegelhus och prydnadsföremål – om kärlek, krig och fred. Och om död. Utkommen.
En verklig pärla för Anneli Furmark-fantaster /.../ Det är Furmarkskt gåtfullt och med sedvanlig hyperkänsla för vardagsdetaljerna som nålar fast berättelsen, allt mot en fond av ett lika signifikant och starkt landskapsmåleri.
Sara Meidell i Västerbottens-Kuriren
Rojin Pertow, chefredaktör Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin[at]ordfrontforlag.se
Sofia Olsson, förläggare Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com
Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)