Timbro och inkaskatten

16 februari, 2012  Okategoriserade

Marie på Timbro

I dagens Svenska Dagbladet får Marie Söderqvist, styrelseledamot i Timbro och Stiftelsen fritt näringsliv, frågan "Ska kulturverksamhet ha vinstkrav?", och svarar:

"Ja, alla verksamheter som vill utvecklas och gå runt måste skötas ekonomiskt rationellt. Många kulturmänniskor tar sig friheten att skita i ekonomin, det är respektlöst."

Marie? Hallååå? Sitter inte du i styrelsen för Sveriges mest bidragsberoende intresseorganisation? Senast jag tittade på er hemsida uppgav ni att Timbro fick 320 miljoner kronor i startbidrag av Svenskt näringsliv, ungefär som när föräldrar följer sina 20-åringar till Ikea och köper möbler och husgeråd till deras första egna lägenhet. Eller vänta nu, jag menar "ungefär som när överklassföräldrar köper bostadsrätter i Stockholms innerstad till sina 20-åringar, som sedan sitter och gnäller över socialfall och slafskonstnärer som ligger samhället till last". 

För det är precis det Timbro är: bortskämda snorvalpar som hånar hårt arbetande människor bara för att de kan, bara för att de är en organisation som aldrig har behövt gå runt eller skötas ekonomiskt rationellt eftersom pappa Näringslivet betalar. Och det, Maria, tycker jag är oerhört respektlöst. 

Fotnot: Eftersom Timbro, utan att någonsin granskas eller ifrågasättas i seriösa medier, tar stor plats i debatten och älskar att driva frågan om att kulturverksamhet ska ha vinstkrav, kommer Galago att med Catos envishet fortsätta att mala på om organisationens hyckleri. Och vi lovar att alla framtida inlägg, liksom detta, kommer att ha en Biggles-parafras i rubriken.

 Mats Jonsson

 



aktuella grejer

Mer grejer »

aktuella böcker

Tre män funna mördade i Klippan

Max Hebert och Steve Nyberg

En stilla septembermorgon 1999 hittas tre män mördade i ett naturområde i utkanten av skånska Klippan. De har alla tre skjutits på nära håll. Några dagar senare grips den lokale musikentreprenören Ricard, han döms mot sitt nekande för morden. I denna dokumentära serieroman berättar deras närstående om livet före och efter det som hände. Det är en bok om kärlek, förtvivlan, hat, sorg och att leva vidare. Utkommer 29 april.

Läs mer om boken »

Ett år av apokalyptiskt tänkande

Linda Spåman

Ett år av apokalyptiskt tänkande är en mörk komedi, en tragikomisk feelbad som i expressiva bilder pratar om döden, livet, kärlek och såriga relationer. Men framför allt handlar den om att själv få välja hur livet ska sluta.
Utkommer 3 april. Recensionsdag 14 april.

Spåman har en säregen, skissartad, färgstark och uttrycksfull stil som passar berättelsen perfekt. Detta är utan tvekan Spåmans bästa bok hitintills; personlig, konstnärlig och drabbande. Helhetsbetyg: 5

Fredrik Strömberg i BTJ 8/2025

Läs mer om boken »

Göteborgssyndromet

Sanna Kullin

Göteborgssyndromet är en serieroman om att glömma bort hela sitt liv till förmån för en fantasi. Med stor humor och underbart svängiga 70-talsdoftande bilder tecknar debuterande Sanna Kullin både en bild av Göteborg och av att famla omkring i livet som 20-någonting. Utkommer 24 januari. Recensionsdag 29 januari.

Sanna Kullin från Landvetter lyckas verkligen förvalta serieromanens möjligheter att berätta i bilder och inte bara fläska på med för mycket text – och jobbar också bra med just dialoger och klipp. Som en film zoomar den in och ut ur olika scener och stämningar. Och staden Göteborg, med dess många välkända och emblematiska miljöer, spelar alltså en framträdande roll.

Jenny Högström i Göteborgs-Posten

Läs mer om boken »

Alla böcker »

prata med oss

Tidningen

Rojin Pertow, chefredaktör Stortorget 1, 111 29 Stockholm Mail: rojin[at]ordfrontforlag.se

Förlaget

Sofia Olsson, förläggare Stortorget 1, 111 29 Stockholm Telefon: 0704-10 20 86 mån-tors kl 9-15 Mail: sofiao[at]ordfrontforlag.se
International rights Alessandra Sternfeld, AM Book Mail: alessandra[at]am-book.com

Kundtjänst

Prenumerationsärenden Nätverkstan Ekonomitjänst galago@natverkstan.net Telefon: 031-743 99 05 (tis-ons kl. 9-12)