Min nattbror

Min nattbror

Författare: 

 "Min nattbror är en fin berättelse om en identitetskris med många beståndsdelar. Störst är tiden, drömmen och vänskapen. Ett utsnitt av ett liv som både flyter och får stadga i ett och samma andetag."
- Ulrika Stahre, Aftonbladet 

 Jakob bor i en lägenhet tillsammans med sin mamma och ska snart fylla tio år. Ju närmare födelsedagen kommer, desto märkligare beter sig den annars så lydige Jakob – han skolkar från skolan, övar inte på pianoläxan och ger sig ut på långa upptäcksfärder med sin nyblivna vän Miranda, som är den enda som får veta hans hemlighet.

För det är så att Jakob haft en bror, som också hette Jakob. Som dog i en tragisk olycka nio månader innan Jakob föddes. På sin tioårsdag.

Nu har han blivit en nattbror, som besöker Jakob i drömmen och får honom att undra var den andre Jakob slutar och var han själv börjar. Och om även han kommer att möta sitt öde den dagen, om bara ett par veckor, då han ska fylla tio år.

 Äntligen kommer en svensk utgåva av Joanna Hellgrens debutbok Min nattbror. Den kom ut i Frankrike 2008, och utvaldes till sélection officielle vid Europas största seriefestival i Angoulême. Boken följdes av trilogin om Frances, som hyllats och skördat priser både i Sverige och Frankrike. Men det var med Min nattbror det började, ett både skrämmande, poetiskt och inkännade porträtt av ett barn som växer upp i skuggan av sitt döda syskon. Liksom i Frances-trilogin får vi se en komplicerad, ibland hotfull omvärld med barnets klara ögon, i en otivelaktigt Hellgrensk historia som kan läsas av alla åldrar, utan att för den sakens skull väja för det allra svåraste.

"Det här är en sagolik historia, mycket enkelt och språksäkert berättad tillsammans med bilder av väldigt varierande utförande. Vissa är svepande och utan detaljer, andra extremt bearbetade. Alla bilder har en konstnärlig känsla och boken blir en gjuten helhet där både bild och text bär fram en spöklikt vacker historia som är svår att inte gå in i med själ och hjärta.

Alla serieintresserade bör fira att "Min nattbror" äntligen finns tillgänglig på svenska, till exempel med att snarast läsa den och lära känna Jakob, för att få följa med på hans speciella färd mot tioårsdagen." - Litteraturmagazinet


Högupplösta bilder: 
Min nattbror